Ondanks dat september inmiddels alweer 2 dagen oud is (vandaag is trouwens de birthday van R, niet dat dat er verder iets mee te maken heeft overigens), dateer ik deze nieuwe Film Favorites toch op augustus, omdat ik alle films die ik in deze editie zal vermelden, in de afgelopen maand heb bekeken. En trouwens ook omdat de laatste van herfst 2014 lijkt te zijn. Oeps!

Sonny boy (2011)

Sonny boy is een film die zich voor een groot deel afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarmee toch wel in de categorie oorlogsfilms valt. Normaal niet echt een genre waar ik snel voor zou kiezen vanwege mijn aversie tegen geweld, maar deze film wist me toch te intrigeren. Juist omdat het verhaal zich meer op de achtergrond van de oorlog afspeelt, een heel persoonlijk karakter heeft en ook waargebeurd is.

De film gaat over een vrouw die haar man verlaat en verliefd wordt op de jongeman die ze als onderhuurder in huis neemt. Ze krijgen een relatie én een baby en raken vervolgens alles kwijt. Net als ze hun leven weer opgebouwd hebben en een pension hebben gekocht, breekt de oorlog uit. Ze laten mensen onderduiken in hun pension en ondanks dat dit lange tijd goed gaat, wordt het ontdekt, met alle gevolgen van dien. Een aangrijpende film over liefde, angst en onrecht.

film-sonny-boy

Love and other impossible pursuits (2009)

De film vertolkt het verhaal van de jonge Emilia, die verliefd wordt op haar getrouwde baas. In tegenstelling tot de meeste clichés qua buitenechtelijke relaties, geeft deze man in kwestie wel zijn huwelijk op en treedt vervolgens, nadat Emilia zwanger van hem blijkt te zijn, met haar in het huwelijk. Eind goed, al goed, zou je denken.

Maar leven met een man die al een voorgeschiedenis heeft, valt niet mee. Wanneer het kindje van Emilia en Jack een wiegendood sterft en zoonlief William uit het vorige huwelijk van Jack zich als een vroegwijs draakje ontpopt en de bitchy ex zo nu en dan ook nog wat roet in het eten strooit, wordt het er allemaal niet beter op. Vraag is of de liefde dit keer wel zal overwinnen…

film-love-and-other-impossible-pursuits

Just married (2003)

Een komedie over een pasgetrouwd stel, welke begint met scenes waarin ze elkaar naar het leven lijken te staan bij terugkomst van hun huwelijksreis. Vervolgens begint het verhaal van voor af aan en wat lijkt te beginnen als een droomreis, ontpopt zich al gauw in de grootste nachtmerrie van iedereen, waarbij alles wat mis kan gaan, ook daadwerkelijk mis gaat, soms op het hilarische af. Ietwat voorspelbare film maar toch ook wel erg lachwekkend en leuk gespeeld door Ashton Kutcher en Brittany Murphy.

film-just-married

Safe haven (2013)

Waar de meeste films rustig opbouwen, heeft deze gelijk een spannend begin. Een mysterieuze vrouw vlucht overstuur een huis uit en lijkt vervolgens op de vlucht te staan. Waarnaartoe? Waar vlucht ze voor? Je aandacht is gelijk gewekt.

Vervolgens wordt het verhaal van Katie stukje bij beetje ontrafeld. Ze bouwt een nieuw leven op in slaapstadje Southport en lijkt daar zelfs de liefde van haar leven te vinden, hoe romantisch! Totdat haar dood gewaande ex-man opeens onrust komt stoken. Hoe loopt dit verder af?

film-safe-haven

Rain man (1988)

Veruit de oudste film in dit lijstje, maar een klassieker die wat mij betreft iedereen zou moeten zien. Rain Man vertelt het verhaal over de gewiekste yup Charlie en zijn zwaar autistische broer Raymond.

Wanneer de vader van Charlie overlijdt, blijkt dat er nog ‘n broer van hem rondloopt. Erger nog: Raymond lijkt het merendeel van de erfenis te zullen ontvangen, terwijl de man in kwestie geen idee heeft waar geld voor dient en wat de waarde ervan is.

Charlie ontvoert Raymond vervolgens min of meer uit de instelling waarin hij verblijft en wat volgt, is een lange en zenuwslopende reis, waarbij de mannen elkaar op de zenuwen werken, boos of verdrietig maken, maar elkaar ook beter leren kennen.

Wat begon als een race om de klok om ervoor te zorgen dat het erfdeel van Raymond bij Charlie terecht komt, eindigt uiteindelijk in een verhaal met een moraal, waarin Charlie leert van zijn broer te houden en dat er meer op deze planeet is dan geld, vrouwen en dure auto’s.

film-rain-man

Welke goede film heb jij onlangs nog gezien? Of misschien één die heel slecht was?