Koekjes en gezond, gaat dat samen? Ja dat kan! Een hele tijd geleden, had m’n moeder een krantenknipsel voor me met een simpel en snel receptje voor lekkere, voedzame én gezonde koekjes, iets met havermout en banaan. Meer weten? Lees dan snel verder!

Ik heb de koekjes niet snel daarna (inmiddels alweer een maand of 2 terug) gemaakt en ze bevielen me prima! Het zijn wat meer voedzame koekjes, dus misschien iets te machtig bij een kopje koffie of thee, maar lekker zijn ze in elk geval wel!

Ingrediënten
  • 2 bananen
  • 100 gram fijn gemalen havermout
  • 2 eetlepels gesmolten kokosvet
  • flinke hand rozijnen
  • handje walnoten
  • koekkruiden of kaneel naar smaak
Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden en prak intussen de bananen fijn in een kom. Voeg daar vervolgens de havermout, rozijnen en walnoten aan toe. De walnoten stonden overigens niet in het originele recept, maar ik vind dat er zelf lekker bij. De walnoten maak je ook fijn.

In een apart kommetje verwarm je het kokosvet ongeveer een minuutje in de magnetron, zodat het in olie is veranderd. Daar voeg je vervolgens koekkruiden of kaneel aan toe (ik heb zelf geen koekkruiden dus heb kaneel gebruikt), dit roer je even door en vervolgens voeg je het mengsel toe aan het bananen/havermout prutje.

Vervolgens maak je balletjes van het mengsel die je over de bakplaat verdeelt. Druk ze een beetje aan zodat het mooie ronde koekjes worden van ongeveer een centimeter dik. Vervolgens bak je de koekjes af in 15 minuten.

De koekjes blijven overigens wat zachter (maar wel stevig), dus niet denken dat ze niet lang genoeg in de oven hebben gezeten als ze er zacht uitkomen. Tijdens het afkoelen stijven ze ook nog iets op doordat de kokosolie gaat stollen.

Resultaat? Een smakelijk en gezond koekje wat ook nog eens snel te maken is!

Zelfgebakken koekjes