Vorige week had m’n moeder een leuk nieuwtje. Ze had via VisitBrabant twee bioscoopkaartjes gewonnen voor de film Holland, natuur in de delta. En ik mocht mee! Ik hou me meestal niet echt bezig met wat voor films er in de bioscoop draaien, dus was enigszins verbaasd dat deze film een natuurdocumentaire bleek te zijn. Dat is normaal gesproken niet iets wat ik in de bios verwacht!

We hadden gereserveerd voor zaterdagmorgen 11:00 uur, maar doordat mijn iPhone een dagje later kwam dan gepland, deze reservering uiteindelijk verzet naar half acht ‘s avonds, omdat de telefoon naar alle waarschijnlijkheid rond het middaguur bezorgd zou worden, wat ook precies klopte. We hadden gereserveerd bij servicebioscoop Hollywoud in Woudrichem en waren netjes op tijd aanwezig, ruim een half uur voor de film begon.

Beneden eerst nog een kop koffie gedronken en een beetje rondgekeken, het was aardig druk! De film begon om half acht en zou 1 uur en 40 minuten duren. Bij deze bioscoop heb je overigens geen pauzes omdat het een servicebioscoop is. Wat inhoudt dat je op een belletje kan drukken om iets te eten of te drinken te bestellen, terwijl je dus gewoon op je luie gat in de heerlijk zacht gestoffeerde bioscoopstoelen kunt blijven hangen!

film-holland-natuur-delta

Als ik heel snel klaar zou willen zijn, zou ik schrijven dat de film adembenemend was, dat was ie dan ook echt! Doorgaans vind ik natuurdocumentaires al vrij snel een beetje aan de droge kant worden, maar dat was hier echt niet het geval. De film was ingesproken door Carice van Houten en Bram van der Vlugt. Carice vertelde op een manier die haast poëtisch klonk, terwijl Bram zijn verhaal hier en daar met een humoristische kwinkslag opleukte.

De film brengt diverse Nederlandse natuurgebieden in beeld, waaronder ook de Biesbosch die mij zo bekend is. Je ziet onder meer bevers dammen bouwen, een barre tocht van stekelbaarsjes en stoere hazen in het veld. De film was afwisselend, prikkelend, intrigerend en bijzonder. Ik heb me sowieso continu afzitten vragen hoeveel uren beeldmateriaal hieraan vooraf zijn gegaan en hoe ze bepaalde scenes in hemelsnaam hebben kunnen filmen!

Als je ook van natuur houdt en zeker voor de mensen die de Biesbosch ook goed kennen, is deze film absoluut een aanrader! Op de officiële website kun je overigens nog meer informatie vinden, filmpjes bekijken, checken waar en wanneer de documentaire draait en film relikwieën kopen. Bekijk hier alvast de bijbehorende trailer als voorproefje!

Ga jij ‘m ook zien?