Ik roep weleens dat ik fashion blogger zou zijn, als ik niet zo onzeker over m’n uiterlijk was, dat ik niet eens een OOTD (outfit of the day) in de spiegel durf te maken. Dat is ook meteen het enige struikelblok, want verder kan ik wel stellen dat ik ‘n fashionista ben.

Niet de experimentele soort die een mantelpakje combineert met felgele kniekousen en hardloopschoenen en dat dan mode noemt. Ook niet de soort die modeshows afstruint en strooit met termen als AIFW en HNTM.

Maar wel de mode-minnende soort die tot op zekere hoogte de trends bijhoudt, waar het fenomeen ‘gewoon iets uit de kast trekken’ zelden of nooit voorkomt en waarbij de inhoud van de kledingkast soms nog sneller lijkt te veranderen dan de vier jaargetijden. Ja, die soort ben ik!

Lang geleden

Vroeger, en dan spreken we over de tienerjaren van ondergetekende, was dat wel anders. Maar wat was er toen niet anders aan mij, zou ik haast zeggen. Ik behoor daarmee dus ook niet tot de groep mensen waartegen anderen zeggen “Goh meid, je bent echt geen steek veranderd!”.

Mode, haar, make-up, het kon me geen ruk schelen, om het even ongenuanceerd te brengen. Ik zag er niet alleen uit als een jongen (gemakkelijke, niet zo vrouwelijke kleding, kort koppie, geen make-up), maar gedroeg me ook zo. Ik klom nu eenmaal liever in bomen of racete rond op m’n fiets dan ‘getut’ met make-up of giechelen over jongens met andere meiden.

Het zal dus niet als een verrassing komen dat die interesse voor mode pas veel later kwam, met als nog veel latere opvolger make-up, maar daar heb ik al eens over verteld. Overigens heeft het uiteindelijk nog lang, zo niet heel lang geduurd, voordat ik een stijl had ontwikkeld die helemaal ‘ik’ was. Waar de scherpe kantjes (lees: nogal alternatief) vanaf waren gesleten en waarbij ik had geleerd welke kleuren en vormen het best op mij aansloten.

Stijl & uitstraling

Stijl en kledingkeuze hebben een grote invloed op wat andere mensen van je denken. Ondanks dat velen van ons krijgen ingeprent dat het niet goed is om gelijk een oordeel over iemand te hebben op basis van kledingkeuze (of dat nou een gothic jurk of een burka is), is het helaas in ons brein geprogrammeerd dat een eerste oordeel bepalend is. Hoe goed je iemand vervolgens ook leert kennen, er zal altijd iets van die eerste indruk overblijven.

Je kunt er dus je voordeel mee doen. Kijk bijvoorbeeld naar het zakenleven, waarbij men haast als geen ander lijkt te weten wat je met de juiste kledingkeuze kunt bereiken. Voor een bedrijfstak die zó ver van mode af lijkt te staan, ligt de waarheid bedrieglijk veel dichterbij! Je kunt natuurlijk ook gewoon je eigen ding doen, je eigen smaak naleven en een individuele stijl creëren, ongeacht wat anderen daarvan vinden.

Ik zou haast zeggen dat ik als geen ander weet wat kledingstijl doet qua uitstraling. In de tijd dat ik me wat alternatief kleedde (niet extreem overigens), heb ik de nodige spreekwoordelijke stront over me heen gehad. Mensen begrijpen het gewoon niet als je anders wilt zijn, niet bang bent om op te vallen. Ze zien het als provocatie en zelfs ‘vragen om aandacht’. Ik vind het juist leuk om me uit te drukken in kleding, zonder de wens om daarmee veel aandacht te krijgen.

quote-fashion-movement

Geen dag hetzelfde

Wat ik zo leuk vind aan fashion behalve dat ‘t me een mooi excuus geeft om zo nu en dan iets nieuws aan te schaffen omdat het écht niet mag ontbreken in mijn kast? De afwisseling! Het feit dat mode altijd in beweging is. Ik ben op dat gebied ook geen type die je altijd in dezelfde soort outfits kunt uittekenen. Waarom altijd hetzelfde als je kunt variëren? Dat is als altijd pindakaas op brood eten, terwijl de tafel volstaat met ander lekkers.

Afgelopen zaterdag liep ik bijvoorbeeld rond in een felrood jurkje met lange zwarte laarzen, mijn blonde lokken in romantische golven en bijpassende rode lipstick. Ik zou zelfs haast zeggen dat deze overdosis aan vrouwelijkheid voor sommige heren wat lastig te consumeren was. 😉

Nog geen twee dagen eerder was mijn outfit het andere uiterste. Jeans met slijtageplekken en gaten op de knieen, een licht verwassen donkerblauwe sweater (maar ik ben zo gek op dat ding!), zwarte Nike Air Max, simpel staartje in m’n haar en nauwelijks make-up. Als je mij zo vanaf een afstandje op de rug gezien zou hebben, zou ik zomaar een man hebben kunnen zijn.

Smaak & Trends

Nu zijn de uitersten niet altijd zo groot, maar ter illustratie is het een leuk voorbeeld. Natuurlijk heb ik wel een voorliefde voor een bepaald soort kledingstukken. Zo ben ik gek op sweaters, vind ik leatherlook broeken erg stoer, hou ik van sneakers maar ook van laarzen, heb ik een voorliefde voor losvallende shirts, draag ik bijna alleen jurkjes en rokken met een ‘klokkende’ rok, zal ik nooit iets groens of geels dragen en vind ik basics saai.

Ik ben ook absoluut niet iemand die met alle trends meedoet, hoe ‘hot’ ze ook zijn. Ik doe er mijn voordeel mee als het in m’n straatje past, maar anders laat ik het met liefde aan m’n neus voorbij gaan. Bloemenprintjes? boot-cut broeken tot net boven de enkel? Kimono’s? Pasteltinten? Drukke prints? Nee, dank je feestelijk.

Gelukkig zijn er elk jaar wel nieuwe trends die ik wel leuk vind en waarmee ik mijn garderobe kan aanvullen. Momenteel vind ik de fringe-trend erg leuk (al houd ik het wel bij accessoires, ik hoef er niet zo nodig als een cowboy bij te lopen) en ik ben intens blij dat de kleur rood ook weer terug is in het modebeeld. Rood is al sinds jaar en dag mijn favoriete kleur, maar het is doorgaans lastig om aan leuke rode items te komen.

Make it yours

Of je nu wel of niet geïnteresseerd bent in mode, het mooie is dat iedereen het op zijn of haar eigen manier kan toepassen. Hou je niet van rokjes of jurkjes of juist totaal niet van broeken? Wil je absoluut geen gebreide truien dragen en zal niemand je ooit op sneakers rond zien lopen? Maakt niet uit! Niemand vertelt jou wat je wel of niet zou moeten dragen en je kunt ook met een beperkte garderobe nog voldoende variëren om elke dag weer anders voor de dag te komen.

Wat is jouw favoriete kledingstuk?