Als je mijn blog al wat langere tijd volgt, zal het je ongetwijfeld niet ontgaan zijn dat ik dol ben op mooie gadgets en daarnaast ook in de categorie Apple fangirl val. Ik heb weliswaar geen iMac of iBook (die zijn me toch iets te duur), maar ik ben gewend geraakt aan de jarenlange haat-liefde verhouding die ik er met Windows op nahoud. Maar m’n liefde voor de iPhone is groot!

Het kon dan ook niet uitblijven dat het, nadat ik m’n iPhone 5S inmiddels iets minder dan 2 jaar in gebruik heb gehad, flink begon te kriebelen toen ik voorjaar 2015 de eerste geruchten opving over het eerstvolgende vlaggenschip van Apple, de iPhone 6S. Ik zag veel nieuwtjes voorbij komen waardoor ik steeds hebberiger werd en dit keer wist ik het zeker: IK moest ‘m hebben!

151013-iphone-6s-03

my iPhone story

Mijn eerste iPhone was de 3GS, vervolgens kwam de 4S en daarna de 5S. Geen van deze keren had ik het toestel kort na de lancering, vaak (ruim) een jaar later. Maakt het uit of je een toestel gelijk hebt als ie net uitgebracht is of pas later? Eigenlijk niet. Meer een gevoelskwestie denk ik.

Ik begon met geld opzij leggen en door een meevaller in de vorm van smartengeld door het motorongeluk van vorig jaar, had ik tegen de tijd dat alle geruchten feiten werden en het toestel officieel werd uitgebracht, genoeg om ‘m te kopen!

Ik heb overigens jaren geleden al gekozen voor SIM-only in plaats van een abo. Het is een flinke uitgave om zo’n toestel los te kopen, maar als je een goedkope SIM-only hebt, ben je uiteindelijk voordeliger uit.

Daarnaast is het met mijn inkomen praktischer om een apart ‘potje’ te houden voor dit soort uitgaven en geen hoge maandelijkse abonnementskosten te hebben. Voor mijn laatste abonnement betaalde ik € 40 per maand. Inmiddels iets meer dan € 15!

151013-iphone-6s-02

Wachten voor de brievenbus

Inmiddels ben ik sinds 10 oktober dus de gelukkige bezitter van de nieuwe iPhone 6S. Ik had een preorder geplaatst bij CoolBlue, waar niet alleen ikzelf erg positieve ervaringen mee heb.

De telefoon zou op de officiële releasedatum bezorgd worden (9 oktober), maar doordat ze van Apple nog geen levering hadden gehad, werd dat een dag later. Althans, voor de mensen die een los toestel hadden besteld en er snel bij waren geweest. De rest moest langer wachten.

Bij mij stond dus zaterdag rond kwart over 11 ‘s morgens een postbezorger aan de deur, mét mijn pakketje! Ik grapte al dat ik nog net niet voor de brievenbus had liggen wachten omdat ik m’n nieuwe telefoon verwachtte. Hij was blijkbaar goed op de hoogte van het laatste nieuws, want hij zei gelijk: “O, de nieuwe iPhone!”

Nieuw & vernieuwd

Wat is er nu zo speciaal aan een nieuwe iPhone als je er al drie hebt gehad die in grote lijnen allemaal hetzelfde werken? Tja, waarom wil je na een aantal jaren toch graag weer een nieuwe computer terwijl die nagenoeg hetzelfde werkt als de vorige?

Snelheid is voor mij van groot belang en of het nu echt is of tussen je oren zit: Op een gegeven moment, zeker als die nieuwe glanzende iPhone overal breed uitgemeten wordt, voelt je ouwe beestje opeens wat traag aan.

Het kan net wat sneller, gelikter, beter en soepeler. Er doen zelfs geruchten de ronde dat Apple oudere toestellen met opzet trager maakt met nieuwe iOS releases, zodat de consument vanzelf weer een nieuwe koopt.

Uiteraard bevat een nieuw toestel altijd wat nieuwe functionaliteit, anders is het niet interessant voor de meeste consumenten om ‘m te kopen. Het eerste in het oog springende verschil aan de iPhone 6S is de grootte.

Design en grootte zijn weliswaar nagenoeg hetzelfde als zijn voorganger, de iPhone 6, maar als je zoals ik van een 5S af komt, is het verschil duidelijk merkbaar! Grappig is dat ik na 3 dagen al zo gewend ben aan het grotere scherm, dat ik het scherm van mijn 5S, waar ik toch al heel wat langer mee werkte, superklein vind!

iPhone 6S

12 mp Camera

Eén van de hoofdredenen om de iPhone 6S aan te schaffen was voor mij zonder twijfel de sterk verbeterde camera. Apple liep wat dat betreft nogal achter op andere smartphonefabrikanten.

Waar bijvoorbeeld de in 2013 uitgebrachte Samsung Galaxy S4 al lang en breed een 12 megapixel camera aan boord had, moest de september vorig jaar uitgebrachte iPhone 6 het met een magere 8MP doen. Uiteraard zegt megapixel niet alles over de kwaliteit van de camera en de daarmee gemaakte foto’s, maar meer megapixels geven toch net iets meer detail in je foto’s.

De geruchtenmachine was halverwege de zomer op hol geslagen door het nieuws dat de 6S een 12 megapixel camera zou hebben en daarnaast een 5 megapixel-frontcamera. Dit was ook een grote verbetering vergeleken met de 1.2 megapixel ‘selfie’ camera die mijn 5S nog had.

iPhone 6S met mooi wallpapertje

3D Touch

Volledig nieuw is de 3D Touch techniek, die op diverse manieren toe te passen is: Het scherm van de iPhone 6S en 6S Plus is drukgevoelig en reageert op een harde of zachte druk. Hiermee kun je bijvoorbeeld je keyboard als track pad gebruiken of snel een voorvertoning van een foto, link of e-mail bericht bekijken. Ook erg handig en tijdbesparend zijn de pop-up menu’s die je bij diverse apps tevoorschijn kunt toveren. Dit wordt peek and pop genoemd.

Denk hierbij aan het contextmenu op je computer. Hiermee kun je bijvoorbeeld zonder een app te hoeven openen, direct inchecken op een locatie (Swarm), een selfie maken (Camera app) of je laatst geüploade bestanden bekijken (Dropbox). De 3D Touch techniek is een innovatie en waarschijnlijk zullen veel appontwikkelaars hier in de toekomst meer mee doen.

151013-iphone-6s-05

Conclusie

Tja, ik heb nog geen minpunten kunnen vinden aan dit toestel, behalve dan dat ie gister even een beetje moeilijk deed bij het terugzetten van een iCloud back-up, maar waarschijnlijk was die back-up niet helemaal in orde. Apple adviseert zelf om op een nieuw toestel geen back-up van een ouder toestel terug te zetten omdat dat soms problemen geeft. Dat bleek dus maar weer.

Verder werkt is super. Ik heb al veel mooie foto’s kunnen maken met de camera, vind de snelheid verbazingwekkend en het toestel ligt prettig in de hand door de afgeronde randen en de grootte, die ook in het licht van mijn slechtere ogen een rustiger en prettiger leesbaar beeld oplevert. Tien punten voor Apple dus!

Ik heb overigens gekozen voor de space gray variant omdat ik een witte voorkant niet mooi vind. Al zie je van die achterkant niet zoveel, doordat ik er een prachtig rood suède hoesje van Bugatti om heb zitten, wat ik bij Phone2Day bestelde. Wil je wat met de 6S gemaakte foto’s zien? Check dan m’n Instagram. Uiteraard zie je ze zondag ook terug in de Weekly Snaps.

Nu ik toch bezig was met foto’s maken, vond ik het leuk om ‘m samen met zijn twee voorgangers op de foto te zetten. Links de iPhone 6S, rechtsboven de 5S en rechtsonder de 4S. Ik heb ook de 3GS nog gehad, maar die vorig jaar verkocht.

Zodra ik een nieuwe iPhone heb, verkoop ik het oudste model, de ander houd ik als reserve. Zo heb ik door dat gedoe met die zoekgeraakte iPhone bijna een maand met m’n 4S gewerkt, die nu dus op Marktplaats staat.

151013-iphones-02

Ga jij ook voor de iPhone 6S?