Op diverse blogs (waaronder de mijne), zie je regelmatig posts verschijnen getiteld “What’s on my iPhone”. Daarin laat iemand zien wat voor apps geïnstalleerd zijn op zijn of haar mobieltje. Dit soort artikelen vind ik erg leuk om te schrijven én te lezen, maar vandaag gaat het dus alleen om muziek!

Toen in 2005 de eerste iPod Shuffle op de markt kwam, had ik ‘m. Inmiddels zitten we bij de vierde generatie en op de derde na, heb ik ze allemaal gehad. Ik vind de kleine muziekspeler ideaal omdat ik bij muziek luisteren geen toeters en bellen wil. Ik wil het ding aan m’n broek clippen en gaan. Ooit dacht ik dat de iPod Nano mijn ding was, maar dat bleek niet het geval, dus die heb ik maar een blauwe maandag gehad.

Vandaag laat ik je een lijstje zien van liedjes op mijn iPod. Er zit altijd wel ‘beweging’ in de muziekcollectie die ik met me meedraag en er staan te veel nummers op om alles te vermelden, dus een selectie! Overigens staan een aantal nummers op mijn iPod ook al in de laatste Momentopname, dus ik probeer wat andere songs te kiezen.

Carlos Santana, India Arie & Yo-Yo Ma – While my guitar gently weeps

Dit nummer, althans deze versie ervan, heb ik ontdekt via het radiostation Joy FM, waar ik met regelmaat naar luister totdat ze te vaak dezelfde nummers draaien naar m’n zin en ik weer overschakel op een Nederlands radiostation of iTunes-collectie. Ik had ‘m al eens eerder gehoord, maar op de één of andere manier sloeg de vonk nu pas over. Vooral de laatste dagen heb ik ‘m vaak op repeat gehad. Superlekker!

Alanis Morisette – That I would be good

Mijn iPod wordt niet alleen bevolkt door nieuwe muziek. Ik vind het juist leuk om zo nu en dan weer eens een ouwetje te (her)ontdekken wat ik vervolgens grijs draai totdat ik ‘m voorlopig weer zat ben.

Alanis Morisette heb ik altijd een goede artiest gevonden en deze song spreekt me ook erg aan. De melodie is mooi, maar de tekst is eigenlijk nog mooier. De kracht vinden om toch tevreden met jezelf te zijn. Een les die ik nog altijd hoop te leren.

Tarkan – Şıkıdım

Deze stond er eigenlijk voor de zomer op, omdat het zo’n lekker vrolijk liedje is. Inmiddels is de zomer wel voorbij, maar het liedje is blijven hangen. Ik heb er niet altijd ‘zin’ in, maar soms vind ik het gewoon een lekker opzwepend nummer om even naar te luisteren, al kan ik er geen woord van meezingen. Şıkıdım betekent overigens een bepaalde manier van dansen.

The Weeknd – Earned it

Dit nummer staat er al sinds afgelopen winter op. Hij staat op de soundtrack van Fifty Shades of Grey en ik vind ‘t een heerlijk nummer! Ondanks dat ik er inmiddels wat minder vaak naar luister, mag ie nog altijd op m’n iPod blijven. Zelfs nadat ik onlangs heel wat muziek eraf heb gegooid en weer aangevuld met nieuw materiaal.

Parson James – Sinner like you

Nu ik toch op zoek moest naar een video van dit nummer, heb ik eerst die Parson James eens ingetikt in Google en naar foto’s gezocht. Ik zie namelijk bij het horen van dit nummer steeds het hoofd van Olly Murs voor me.

Ik vind dat de stemmen van deze heren ontzettend veel op elkaar lijken en ook de muziekstijl komt aardig overeen, maar het is dus niet Olly Murs die zichzelf een andere naam heeft gegeven. Erg leuk nummer!

Beth Hart & Joe Bonamassa – Baddest blues

Zonder je nu op verkeerde gedachten te brengen, kan ik toch wel met enige stelligheid zeggen dat ik oprecht houd van deze vrouw. Van haar stem in elk geval, want ik kan nu niet echt zeggen dat ik haar in persoon ken.

Dit nummer is in 2012 uitgebracht en ik heb al verschillende (live) versies gehoord, maar deze versie die ze in 2013 in Amsterdam zong, vind ik toch wel één van de beteren. Wat een gevoel legt ze in dat nummer, geweldig!

Melody Gardot – Our love is easy

In de laatste Momentopname liet ik je Preacherman van Melody Gardot horen, dit is dezelfde zangeres, maar een nummer van een heel andere orde. Normaal gesproken kies ik voor vulling van mijn iPod eigenlijk eerder voor nummers waar iets meer ‘snelheid’ in zit, omdat ik de iPod meestal bij me draag tijdens het wandelen of fietsen, maar dit liedje is gewoon zo prachtig!

Muse – Mercy

Voordat je in slaap valt door al die meeslepende ballads (ik luister de laatste tijd opvallend veel naar mooie en gevoelige liedjes blijkbaar), nu even iets stevigers, van een band die weer terug lijkt te zijn van weggeweest, of het ligt aan mij dat ik langere tijd niets van ze heb gehoord. Ik vind Muse over het algemeen best goed, maar dit kan mijn goedkeuring zeker wegdragen!

Indila – Tourner dans le vide (version orchestrale)

Zo hé, dat is een aardige mondvol Frans! Gelukkig maar dat er zoiets als copy en paste bestaat en Google Translate. Deze hoorde ik voor het eerst ergens in maart, ook op het eerder genoemde Joy FM en ik was gelijk verkocht.

Ondanks dat ik normaal niet zo kapot ben van Franse muziek (waarschijnlijk omdat ik de taal niet begrijp en dus niet luidkeels mee kan brullen), vind ik dit echt heel mooi. Overigens is dit de ‘orchestral version’, die ik stukken beter vind dan de gewone. De songtekst is trouwens ook erg mooi, met dank aan dit linkje weet ik wat ze zingt.

The Prodigy – Firestarter

Hou je vast, want van een prachtige Franse ballad gaan we naar een ruige industrial sound. The Prodigy, wie kent ze niet. Heerlijk nummer dit! Ik heb zelfs mijn fiets-playlist naar dit nummer vernoemd en die mag zeker niet ontbreken in dit lijstje.

Op mijn iPod Shuffle kan ik overigens meerdere afspeellijsten zetten en deze afzonderlijk afspelen. Handig als ik bijvoorbeeld alleen fietsmuziek wil horen of alleen huidige favoriete nummers.

Welk nummer draai jij momenteel grijs?