Vandaag deel twee van een serie die waarschijnlijk wel even gaat lopen op mijn blog, namelijk mijn vragen op alle duizend vragen uit het leuke boekje van Flow Magazine. Dit keer kun je lezen of ik een goede kok ben, welk jaargetijde het meest aansluit op mijn persoonlijkheid en hoe liefdesverdriet voor mij voelt. Genoeg afwisseling dus!

15. Wanneer ben je voor het laatst in een pretpark geweest?

Dat is vrij lang geleden. Zó lang zelfs, dat ik het niet meer weet. Vroeger kwam ik nog weleens in de Efteling omdat dat relatief dicht bij was voor ons, maar ik werd ouder en het park duurder, dus dan kom je er eigenlijk bijna nooit meer. Andere parken kom of kwam ik niet of nauwelijks. De laatste keer is waarschijnlijk ook de Efteling geweest, maar hoe, wat of wanneer?

16. Hoe oud hoop je te worden?

Ergens in de tachtig zou leuk zijn, maar als het even kan dan nog wel gezond en zelfstandig. Ik ben deze week een middagje bij oma geweest in het verzorgingstehuis waar ze sinds een paar maanden woont en kom dan altijd gedeprimeerd thuis. Het eten is smakeloos, de zorg is slecht en de dagen strekken zich voor zich uit. Dat hoop ik eerlijk gezegd nooit mee te hoeven maken.

17. Aan welke vakantie denk je met weemoed terug?

Weemoed is een groot woord. Zoals je weet, ben ik niet zo’n reislustig persoon. De vakanties in mijn volwassen leven zijn sowieso op één hand te tellen. Als kind heb ik bijna ontelbare vakanties gehad samen met mijn ouders en degene waar me het meest van is bijgebleven en waar ik herinneringen aan heb, is die op de Malediven.

Tegenwoordig schijnt het een opgeklopt jetset paradijs te zijn met enorme hotels, maar toen was er niets anders dan primitieve vakantiehuisjes, een restaurant en een paar winkeltjes en een duikschool voor wat recreatie. Dat ik-ben-op-een-bijna-onbewoond-eiland gevoel, compleet met spierwitte stranden en wuivende palmbomen dat ga je nu denk ik nergens meer vinden.

18. Hoe voelt liefdesverdriet voor jou?

Alles verterend. Ik word niet snel verliefd, niet écht. Als de persoon in kwestie me de rug toekeert ben ik daar best kapot van. Ik kan overigens ook liefdesverdriet hebben zonder een relatie met iemand te hebben gehad. Raar misschien, maar het gebeurt.

Denk maar aan de maanden dat ik om R. treurde. Het heeft een jaar geduurd voordat ik er écht overheen was, en dat voor iemand die dingen doorgaans vrij snel naast zich neerlegt. Maar als ik echt veel voor iemand ben gaan voelen, dan doet het dus ook extra pijn. Om het beëindigen van de twee relaties die ik heb gehad, heb ik gen seconde verdriet gevoeld. Alleen maar opluchting.

19. Had je liever anders willen heten?

Nooit zo over nagedacht, maar ik ben eigenlijk best tevreden met mijn naam. Het feit dat ik Ester zonder h heet is overigens een foutje geweest en geen bewuste keuze, maar eigenlijk vind ik dat juist wel grappig. Als ik een jongen was geweest, had ik waarschijnlijk Iwan geheten.

20. Waarin heb je aan jezelf getwijfeld?

Helaas is het thema twijfel-aan-jezelf nog altijd actueel. Ik twijfel veel aan mezelf en met name als het om mijn uiterlijk gaat. Om iets te noemen wat wel meer uit het verleden stamt, is dat ik lange tijd heb getwijfeld of ik wel normaal was.

Omdat ik in veel dingen zo anders was dan anderen en daardoor ook met veel negativiteit te maken kreeg. Ik heb me lange tijd echt abnormaal gevoeld. Inmiddels ben ik nog steeds anders, maar tegenwoordig zie ik het juist als een kwaliteit.

21. Maakt het veel uit wat anderen van je zeggen?

Ik roep altijd van niet, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik het nog steeds niet echt heb afgeleerd om er schijt aan te hebben wat een ander vindt. Met sommige dingen maakt het me inderdaad niet uit wat een ander vindt.

Bijvoorbeeld over het feit dat ik geen baan heb, slecht zie of vaak anders denk over bepaalde thema’s, maar er zijn ook wat zwakkere plekken waarin ik helaas soms nog te veel waarde hecht aan de mening van een ander.

22. Wat is je favoriete dagdeel?

De avond! Ik ben echt een avondmens en mijn brein is dan ook het meest actief van de hele dag. ‘s Avonds ben ik vaak ook het meest creatief en inventief en het heeft dus ook een reden dat ik blogposts vrijwel zonder uitzondering ‘s avonds schrijf.

De laatste weken is die vibe iets minder. Ik ben veel moe en heb ‘s avonds dan geen zin om überhaupt nog wat te doen behalve bank hangen en kijken of er nog iemand wat op Instagram heeft gezet. Maar dat zal de tijd van het jaar zijn.

23. Kun je goed koken?

Alleen als ik zin heb. In de tijd dat ik nog een relatie had, inmiddels gelukkig lichtjaren geleden, was ik vrijwel altijd degene die in de keuken stond om de avondmaaltijd te bereiden en ik kreeg er een steeds grotere hekel aan.

Toen ik een huis voor mezelf had, heb ik jarenlang niet gekookt. Ik leefde op brood, hier en daar een salade en heel af en toe een afhaalmaaltijd. Sinds een paar jaar kook ik wel vaker, maar ik heb er nog niet altijd zin in.

Sinds ik uitsluitend met verse producten werk, vind ik koken wel wat leuker, met name omdat het resultaat me beter bevalt. Maar stiekem vind ik het mooi opmaken van een maaltijd leuker dan het koken zelf.

Ik denk dat dat vroeger ook de reden was dat ik een bakkersopleiding ging volgen, terwijl ik nooit iets met bakken had gehad. Ik hou nu eenmaal van dingen mooi maken, maar helaas komt er altijd meer bij kijken dan dat alleen!

Bladzijde uit het 1000 Vragen boekje

24. Op welk seizoen lijk je het meest?

Originele vraag, maar geen makkelijke. Elk seizoen heeft dingen die op mijn karakter aansluiten, maar ik denk dat het voorjaar het meest bij me past. Licht na de donkere winter, opbloeiende dingen, positief denken, nieuwe dingen ontdekken, ja ik denk dat dat wel het meest op mij aansluit. Sowieso is het voorjaar mijn favoriete seizoen.

25. Wanneer heb je voor het laatst een dag helemaal niets gedaan?

Echt een hele dag niets doen, dat gebeurt hier niet vaak. Goed, ik heb er de tijd voor, maar ik kan niet goed tegen niets doen. Zelfs als ik op de bank zit, moet ik nog ergens mee bezig zijn. Dat kan lezen zijn, met m’n telefoon klieren of tv kijken.

Niets doen gebeurt alleen wanneer ik ziek ben. Doordat ik begin dit jaar met mindfulness bezig was, heb ik pas ontdekt hoe actief ik eigenlijk ben: Ik ben letterlijk de hele dag door bezig met dingen, ik moet gewoon iets omhanden hebben, anders ga ik me vervelen, en snel ook!

26. Was je een gelukkig kind?

Alleen op zaterdag en zondag. Zoals je weet heb ik acht jaar in Zeist op school gezeten en zes van de acht jaar daar ook gewoond. De weken waren verschrikkelijk, daar heb ik volgens mij al vaker over verteld.

Ik voelde me alleen, weggedrukt en uitgekotst en miste m’n ouders en mijn thuis. Ik leefde voor de weekends, dan kon ik eindelijk mezelf zijn, voelde ik me veilig en geliefd en kon ik even gewoon genieten van het leven.

27. Koop je vaak bloemen?

Alleen voor anderen. Ik vind bloemen prachtig, als ik ergens een boeketje zie wil ik er ook foto’s van maken, maar ik heb een kat in huis die alles verslindt wat ‘groen’ is, dus een bosje bloemen is hier nooit langer dan een half uur veilig zonder dat de boel gesloopt wordt. Wel jammer, want ik zou het best gezellig vinden, iets kleurrijks in huis. Maar zolang Micky nog leeft, kan ik dat dus vergeten. Hij vergrijpt zich zelfs zo nu en dan aan de kunstplant. Ik bedoel maar…

28. Wat is je droom?

Genieten van alles wat het leven me biedt zonder al te veel voorwaarden. Aangezien ik geen droom heb, geen hoger doel, geen plan de campagne, geen verwachtingen, is dat mijn doel.

Ik ben wars van plannen, zie niet in waarom het nu zo belangrijk is om een relatie te hebben (ik heb ervaren dat je daar niet per definitie gelukkiger van wordt) en ben gezegend zonder biologische klok die roept dat ik een vent moet scoren omdat m’n eierstokken rammelen. Brrr!