Ik blog inmiddels alweer 13.5 jaar en de laatste pak ‘m beet vier jaar vrijwel dagelijks. Een leuke bezigheid, een hobby, fijn tijdverdrijf. Zou je zeggen. Toch merk ik de laatste tijd iets anders. Waar anderen schrijven dat ze zoveel plezier hebben in het schrijven van nieuwe artikelen en zoveel voldoening halen uit het bloggen, ervaar ik dat al een poosje niet echt meer.

Ik schrijf eigenlijk al maanden op de automatische piloot. Ik heb het geluk dat ik altijd al teksten heb kunnen schrijven zonder er echt over na te hoeven denken: Ik zet m’n vingers op de toetsen en de rest komt eigenlijk vanzelf. Alleen het beginnetje is soms een beetje lastig, net als bij dat sinterklaasgedicht waar je je ongetwijfeld eerdaags over gaat buigen.

Het is overigens niet zo dat ik artikelen met enorme tegenzin schrijf of gewoon zomaar wat typ, maar ik heb er geen gevoel meer bij. Niet zo van “Wat voelt dit toch goed om te doen!” Ik ben altijd blij als ik weer een blogpost af heb. Alsof het een vervelend klusje is wat ik nog moest doen.

Maar plezier? Voldoening? Nee, dat is er al even niet meer. Ik heb er geen hekel aan, maar het voelt meer als werk wat nu eenmaal gedaan moet worden, dan als een hobby. Als ik bijvoorbeeld kijk naar het handletteren.

Als ik daarmee bezig ben, voel ik plezier en voldoening. Ik vind het heerlijk om daarmee bezig te zijn, ook al heb ik het maanden links laten liggen. Op het moment dat ik weer begin, voelt het goed. Dat gevoel, dat wil ik ook met bloggen.

Wat ik nu met het bloggen aan moet, weet ik niet precies. Ermee stoppen en bijna veertien jaar weggooien vind ik zonde, het voelt toch een beetje als mijn levenswerk. Ik sta mezelf inmiddels al wel toe om zonder rotgevoel eens een dag over te slaan met bloggen en schrijf sowieso niet over onderwerpen die ik echt niet leuk of interessant vind, maar dat is blijkbaar niet genoeg.

Het voelt nu als een relatie waar de rek uit is. En ik ken mezelf goed genoeg om te weten dat ik niet tegen sleur kan en afwisseling nodig heb. Dat ik dit al zolang volhoud, is vrij uniek te noemen.

Ik raak mijn interesse voor dingen doorgaans vrij snel kwijt. Gewoon omdat het me verveelt. Fotograferen doe ik inmiddels al bijna net zo lang als bloggen, maar mijn camera ligt ook vaak maanden stil, terwijl het bloggen elke dag doorgaat.

Kortom: Ik weet niet zo goed wat ik ermee aan moet. Natuurlijk hou ik het vast nog heel lang vol om op deze manier door te gaan, maar ik wil niet alleen schrijven voor de bezoekers, maar er zelf ook plezier aan beleven.

Ik ben momenteel out of options en ben benieuwd of jij suggesties voor me hebt. Zolang het maar niet de suggestie is om vooral over één onderwerp te gaan schrijven, want dan heeft mijn blog geen lang leven meer. Juist die afwisseling heb ik nodig.

Wat doe jij als je het bloggen (even) niet leuk meer vindt?