Zoals je weet, ben ik al even bezig met een poging tot afvallen. Terwijl dat ondanks mijn ijverige pogingen nog voor geen meter lukt, merk ik wel dat ik steeds creatiever en inventiever word als het op eten aankomt. Niet meer snoepen? Dus knagen we toch gewoon wat wortels weg. Beetje genoeg van het standaard appeltje voor de dorst? Dan maken we daar toch wat anders van!

Zo kwam ik op het idee om appels te grillen. Ja, dat lees je correct. Grillen is meestal een term die in dezelfde zin gebezigd wordt met het woord vlees, maar in dit geval doen we dat even anders. Sterker nog: Je kunt veel etenswaren op de grill gooien. De appels bleken in elk geval een succes. Ik vertel je vandaag hoe en waarom!

Echt een recept wil ik het niet noemen, maar ik vond het toch de moeite waard om op m’n blog te vermelden. Ik heb niet zo’n uitgebreide keuken dat ik in het bezit ben van een grilloven of een grillpan, maar ik heb wel een magnetron met een grillfunctie en nog beter: een tosti-ijzer met verwisselbare platen, die ook prima te gebruiken is voor dit doel en een stuk sneller werkt ook!

Bij mijn eerste poging heb ik de grillfunctie van de magnetron gebruikt en mensenkinderen, wat duurde dát lang. Voordat je een paar appelschijven goed ‘doorbakken’ hebt, ben je toch al gauw zo’n twintig minuten verder.

Het apparaat moet tenslotte eerst op temperatuur komen en te oordelen naar de plotselinge temperatuursverhoging in mijn keuken, moest dat van ver komen. Graadje of 300 zal het toch al gauw geweest zijn, gok ik zo.

Gegrilde appel

Het tosti-ijzer dus. Men neme een appel (ik heb altijd Elstar), boor ‘t klokhuis eruit en vervolgens snijd je de appel in plakken van zo’n 1 cm dik. Daarna parkeer je de ringen tussen het tosti-ijzer (niet allemaal tegelijk uiteraard) en grill je de appels in een paar minuten goudbruin.

Het verschil tussen appels grillen en gewoon verwarmen in de magnetron zoals ik ook graag doe, is dat ze onder de grill wat steviger blijven en als je ze gewoon verwarmt, gaat het eerder richting appeltaartvulling. Ook erg lekker, maar dit is voor bepaalde toepassingen praktischer.

Zelf vind ik het erg lekker om ze, zoals op de foto, te serveren met een paar gewelde rozijnen, een snufje kaneel en wat walnoten. Je kunt er, als je dat in huis hebt, bijvoorbeeld ook wat vanillesaus overheen druppelen voor nog wat extra smaak.

Ook een erg lekkere variant is om de gegrilde appelschijven in wat kleinere partjes te snijden en door een bakje Griekse yoghurt te roeren. Ook hier kun je naar wens bijvoorbeeld walnoten, muesli of wat rozijnen aan toevoegen. De combinatie van de gekoelde yoghurt in combinatie met de warme appel die nog net een stevige bite heeft, is ontzettend lekker!

Heb jij al weleens gegrilde appel gegeten?