Ik heb al eerder verteld over één van mijn hobby’s: Het tekenen van tekst. Destijds noemde ik dat typografie, de juiste benaming is eigenlijk handlettering. Nadat ik maanden geen Micron-pen meer aangeraakt had, ben ik sinds kort weer begonnen, geïnspireerd door de super toffe handlettering postertjes die in de nieuwe concept-store Liebling hier in Gorkum hangen.

Ik tekende er flink op los, kocht twee extra pennen en een mooi notitieboekje en leefde me lekker uit op papier. Sommige mensen worden helemaal zen van het inkleuren van zo’n kleurplaat voor volwassenen, ik kan enorm veel voldoening halen uit het zo strak mogelijk maken van een mooie tekst, al kan het altijd nog beter en blijf ik dus oefenen!

Ik heb me ook aangemeld voor een workshop handlettering. Ik heb nooit eerder een workshop gedaan van wat dan ook, maar ik vind dit écht leuk en wil graag meer technieken leren, zodat ik nog beter kan worden. Onderstaand een paar projectjes die ik de afgelopen week heb gemaakt. Die met de thee en het blaadje vind ik het meest goed gelukt, deze staat ook op Instagram.

Handlettering voor verjaardag

Handlettering ‘Good mornin’g

Handlettering met quote

Het leuke van handlettering is dat je je projectje zo groot of klein kunt maken als je zelf wilt, dus ook qua tijd. En dat je het overal kunt doen. Gooi een paar pennen en een schriftje in je tas en je kunt overal aan de slag. Zo heb ik afgelopen week zelfs tussen m’n thee en een broodje kaas bij Istanbul zitten tekenen.

Ik werk tegenwoordig veel met een potlood-opzetje, maar soms teken ik gewoon uit de losse hand. Eigenlijk deed ik dat eerst altijd, ik heb pas sinds deze week ontdekt dat ‘t eigenlijk wel zo handig is om het eerst met potlood te doen!

Handlettering opzetten

Handlettering ‘Omdat ik aan je denk’

Handlettering met sierlijke letters

Bovenstaand zie je hoe ik begin, compleet met hulplijnen om de boel te kaderen en vervolgens hoe het is geworden. Ik heb bij een postzegelwinkeltje ook zo’n heel sterke loep gekocht met een lampje erop. Zo’n klein ding wat je voor je oog houdt. Met mijn magere 5% zicht heb ik nogal veel moeite met kleine details en vooral het invullen. Ik kreeg daar echt hoofdpijn en duizelingen van, het meest vervelende was dat ik niet zo strak kon werken als dat ik zou willen.

De handlettering met ‘live for romance’ heb ik bij Istanbul zitten doen. Je kunt zien dat deze minder netjes is, omdat het daar altijd vrij donker is en ik sowieso met een pen zat te werken die praktisch leeg was. Thuis heb ik hem vervolgens nog wat netter ingevuld met behulp van een verse nieuwe Micron-pen en mijn nieuwe loepje.