De laatste drie dagen van december en tevens van 2015 zijn aangebroken en traditiegetrouw blik ik tijdens deze dagen terug op het afgelopen jaar. Ik trap vandaag af met een terugblik vanuit blog-perspectief. Welke artikelen zijn het meest gelezen? Zijn er grote veranderingen geweest? Dat en meer lees je vandaag op EstrellaWeb!

Terugblikken

In grote lijnen was het een rustig jaar met weinig drastische veranderingen of gebeurtenissen op blog-gebied. Er zit ook nog altijd een stijgende lijn in de bezoekers en het gemiddelde ligt ten opzichte van vorig jaar rond deze tijd, 100 bezoekers per dag hoger. Misschien niet shocking in vergelijking met veel andere blogs, maar ik doe er geen moeite voor om mensen naar mijn blog te lokken en vind het bijzonder dat mijn site door steeds meer bezocht wordt.

Ondanks dat mijn blog al jaren hetzelfde thema heeft (waar ik nog altijd tevreden over ben, zijn er wel een aantal wijzigingen doorgevoerd. Ik ben sowieso niet iemand die een nieuwe lay-out maakt, daar lyrisch over is en vervolgens een maand later toch maar weer een andere neemt die (uiteraard) ook weer ‘helemaal geweldig’ is.

In februari voerde ik een hele rits wijzigingen een aanpassingen door en vanaf mei stopte ik met de icoontjes in blogposts en vaste intro’s voor terugkerende items en zag je grotere afbeeldingen waarop je direct kon klikken om een artikel te lezen.

Minder regels, meer creativiteit

Eén van de grootste veranderingen van 2015 was denk ik wel de rustigere header (herkenbaar maar toch anders) en een logo met een totaal andere en speelsere vormgeving. Uiteindelijk paste ik het logo op de valreep van 2015 nog wat aan, zodat het geheel nog ietsje minder stijfjes oogde en ook meer één geheel vormde. Aldus in mijn ogen.

Nieuw op mijn blog is de shop en het uitklap-menu, waarmee je naar artikelen in een bepaalde categorie kunt navigeren. En ondanks dat ik in november nogal in een dip zat qua bloggen en even niet wist hoe ik er mee verder moest, heb ik nu het gevoel dat ik weer aardig op de rit zit en ben ik blij met de beslissingen die ik heb genomen. Geen drastische veranderingen voor de bezoekers, maar voor mijzelf wel minder regeltjes waaraan ik moet voldoen.

2015-pink

statistieken

Het in 2013 geschreven item over zilvershampoo is nog altijd populair met gemiddeld 150 reads per dag en in december werd ‘t item over Facebook-kerstcovers zo’n 2000 keer gelezen. Verder lazen mensen graag mijn review over de Tangle Teezer haarborstel, tips voor Instagram, het item over mijn tragus piercing en m’n recept voor gezonde en makkelijk te maken ijsjes. Ook de over mij en galerij pagina’s werden vaak bekeken, al zijn dat geen blogposts.

Er kwamen heel wat mensen via de meest uiteenlopende zoekopdrachten op mijn blog terecht. De mees gebruikte termen waren onder meer varianten op het thema zilvershampoo, mijn naam en informatie over Instagram en traguspiercings.

De top tien van landen waarvandaan bezoekers kwamen, bestond uit (1) Nederland, (2) België, (3) Verenigde Staten, (4) Duitsland, (5) Engeland, (6) Frankrijk, (7) Spanje, (8) Brazilië, (9) Mexico en (10) Turkije. Als ik dat lijstje zo eens bekijk en de aantallen erbij, is het maar goed dat ik onlangs een vertaalfunctie heb toegevoegd!

Vooruitkijken

Ik ben niet iemand die aan goede voornemens doet en voor mijn blog heb ik die dus ook niet. Afgelopen jaar is juist gebleken dat hoe plannen ik maak voor mijn blog over wat ik wil en wat ‘zou moeten’, hoe meer de zin in het schrijven verdwijnt. Als ik al een voornemen heb voor 2016 wat mijn blog betreft, dan is dat minder regeltjes en nog meer creativiteit!

Tot slot wil ik natuurlijk mijn bezoekers bedanken voor hun trouwe of juist wisselende bezoekjes, de mensen die reacties achterlaten en degenen die ik dankzij mijn blog beter heb leren kennen. Ik heb mijn blog eigenlijk nooit gezien als een manier om mensen te leren kennen, grappig genoeg is dat wel wat er gebeurt en dat is leuk!

Uiteraard zie ik je ook in 2016 graag weer terug op EstrellaWeb en voor morgen kun je je alvast opmaken voor het jaaroverzicht in foto’s!