Duizenden mensen doen het elke dag: Een bakkie koffie zetten en opdrinken. Ik deed dat eigenlijk bijna nooit. Ik lust sowieso pas koffie sinds 2003 en slinger mijn ouwe trouwe Senseo eigenlijk alleen aan als ik visite heb, wat overigens niet zo heel vaak gebeurt. En toch… heb ik een nieuwe hobby en die heet koffie maken!

Ik weet niet precies waardoor het kwam dat ik opeens vond dat ik vanaf nu zélf wel mijn geliefde latte macchiato zou gaan maken. Als ik bij een restaurant of lunchroom koffie bestel, is dat vrijwel zonder uitzondering een latte macchiato en ik hoef je denk ik niet te vertellen dat zo’n luxe koffie nu eenmaal duurder is dan een simpel zwart bakkie met een zakje suiker en melk erbij.

Mijn eerste probeersel zag er niet eens zo gek uit, maar smaakte minder geweldig. Ik had me al verdiept in de kunst van het maken van goede koffie, maar in plaats van de espresso die ik eigenlijk nodig had, gewoon een extra sterk bakkie Senseo gezet en mijn polsen los geslagen met een garde in een steelpannetje melk. Geen succes!

Dus besloot ik nu voor het echte werk te gaan: Ik bezocht voor het eerst koffiewinkel Gusto, koos met wat hulp de juiste koffie voor de perfecte latte macchiato, die vervolgens ter plekke voor me gemalen werd, kocht een percolator, een goede melkopschuimer plus wat flesjes koffiesiroop en ging vervolgens aan de slag!

151201-latte-macchiato

Na wat minder geslaagde probeersels, kan ik inmiddels een overheerlijke én mooi uitziende latte macchiato maken en ook een goede cappuccino valt vanaf nu onder mijn vaardigheden. Ik ben er zo serieus mee bezig, dat ik nu alles weet over de juiste verhoudingen koffie / melk / melkschuim en zelfs een speciaal thermometertje in huis heb gehaald, om me ervan te verzekeren dat de melk op de juiste temperatuur is. Hoezo perfectionistje. :-)

Het onderdeel wat ik helaas nog niet onder de knie heb, is het maken van de zogenaamde latte art. Ik weet inmiddels hoe het moet (het enige voordeel van ‘s nachts niet kunnen slapen), maar op de één of andere manier wil het in de praktijk nog niet lukken. Nog meer informatie opzoeken en filmpjes kijken dus. :-) Ik bestelde op AliExpress trouwens ook zo’n sjablonensetje voor op de koffie en een latte-art pen, die nog onderweg zijn.

Als aanstormende barista (kuch), heb ik overigens nog een paar tips, als je zelf ook graag lekkere koffie maakt. Zo kun je voor het perfecte melkschuim beter houdbare melk dan verse melk gebruiken en dan bij voorkeur volle melk.

Melk bestaat uit water, melksuikers, eiwit, vet, vitaminen en mineralen. Tijdens het opschuimen gaan de eiwitten zich aan de luchtbellen hechten en hoe meer eiwitten, hoe steviger het schuim. De vetten in de melk zorgen ervoor dat de luchtbelletjes geïsoleerd worden. Een houdbare melk is wat vetter en zorgt voor een steviger schuim en daarnaast voor een meer romige, volle smaak.

151202-cappuccino

Een fout die overigens veel mensen maken, is om melk eerst op te warmen en dan pas op te schuimen. Het beste melkschuim verkrijg je juist door de melk zo koud mogelijk op te schuimen en daarna pas te verwarmen, waarbij de melk niet mag koken. Een temperatuur tot maximaal 70 graden geeft het beste resultaat.

Zelf gebruik ik een vleesthermometer om de temperatuur van mijn melk te meten. Ik zet het kannetje na het opschuimen even in de magnetron, op die manier heb je meer controle over het warmteproces dan in een pannetje, waar ie al snel gaat koken.

Ik kan je nu natuurlijk alles gaan vertellen wat ik de afgelopen tijd geleerd heb, maar dat heb ik zelf allemaal van internet en ik vind ‘t onzin om dat dan hier ook nog eens op te schrijven. De twee belangrijkste tips heb ik hierboven al gedeeld.

Veel espressoapparaten hebben overigens een luchtpijpje waarmee je melk kunt opschuimen. Zelf heb ik niet zo’n apparaat, wat inhoudt dat ik mijn koffie met de hand zet en mijn melk met de hand opschuim. En eigenlijk vind ik dat juist het leukste ervan. Gewoon lekker zelf doen!

De komende tijd wil ik meer gaan experimenteren met smaakjes en koffierecepten en natuurlijk het onder de knie krijgen van de latte art. Voor zover je bij zoiets echt over hobby kunt spreken, vind ik het in elk geval een erg leuke bezigheid met een fijne beloning in de vorm van een lekker bakkie. Voor mij geen Senseo slootwater meer! Voor iemand die nooit zo’n koffieleut was, heb ik nu ontdekt hoe lekker koffie écht kan zijn! Starbucks, eat your heart out! :-)

Hou jij ook zo van lekkere koffie?