Je hebt ze de laatste tijd al zeer regelmatig op m’n blog voorbij zien komen: Mijn lettering werkjes. Ondanks dat ik al ergens in het voorjaar van 2013 mijn eerste stappen zette met het tekenen van creatief vormgegeven teksten, heb ik het daarna heel lang niet meer gedaan, totdat ik een paar maanden geleden de vibe weer helemaal te pakken kreeg!

Ik vulde m’n collectie Sakura Micron pennen aan met diverse diktes, kocht er brush pennen bij, een ergonomisch vulpotlood en twee kleine loepjes, om nóg strakker te kunnen werken en ook om duizeligheid en hoofdpijn te voorkomen, waar ik eerder nogal eens last van had,

Ondanks die lullige 5% zicht die ik heb, schuw ik er namelijk niet voor om met heel kleine details te werken. Details die ik met het blote oog eigenlijk niet goed genoeg kan zien, waardoor ik dus duizelig word van het overmatig focussen. De loepjes bieden dan uitkomst. Überhaupt het eerste hulpmiddel ooit wat ik gebruik in de context van mijn visuele beperking.

Toen ik een tijdje geleden de conceptstore Liebling ontdekte, op nog geen minuut lopen bij mijn huis vandaan, raakte ik direct verliefd op alle mooie handletter dingen die daar te zien waren en tools om mee te werken. Ook kwam ik erachter dat je een workshop kon volgen en na een tijdje twijfelen (€ 35 is toch best een hoop geld voor mij), besloot ik me aan te melden.

Gisteravond was het zover en ik had er enorm naar uitgekeken! Het winkeltje was voor deze avond omgetoverd tot een gezellige workspace, compleet met lekkere kerstchocolaatjes, bekers vol pennen en voor iedereen een Flow Weekly schriftje plus flyer met wat info over handletteren. Het zag er om te beginnen al heel gezellig uit!

De workshop startte zo rond half acht en nadat iedereen van koffie of thee was voorzien, legde Martine (ze is eigenaar van de winkel en verantwoordelijk voor de workshops) het één en ander uit over het letteren en vervolgens kon iedereen aan de slag. Eerst de tekst opschrijven die je wilt gebruiken en de woorden die belangrijk zijn omcirkelen, vervolgens een ruwe schets maken en aan de slag met het echte werk!

Workshop handlettering

Omdat ik al in m’n hoofd had wat ik wilde gaan maken, stapte ik al snel over op het opzetten van mijn handlettering op een vierkante kartonnen kaart. Ik weet sowieso meestal al wat ik wil gaan maken en maak thuis eigenlijk nooit echt schetsjes, omdat ik liever gelijk goed begin, maar dat is misschien een kwestie van smaken verschillen.

Als ik nog geen vastomlijnd plan heb voor een handlettering, begin ik vaak gewoon te tekenen, dat vind ik juist het leukste van je creativiteit zijn gang laten gaan: Waarom een plan maken, als je ook freehand kunt werken. Maar dat is hoe ik het doe. Ik ben wel met meer dingen anders. 🙂

Ik bleek, eigenlijk een beetje tot mijn verbazing, de enige van het groepje van twaalf te zijn die al ervaring had met handletteren. De workshop bleek voor mij dus iets te basic, maar ondanks dat ik dus niet echt nieuwe dingen heb geleerd, heb ik wel wat tips opgevangen waar ik wat mee kan en vond ik het sowieso een leuke en inspirerende avond!

Schrijven op de spiegel

Ik heb überhaupt nooit een workshop gedaan, omdat ik zoiets altijd een beetje eng vind, dus dit was een nieuwe ervaring. Niet dat ik gelijk van plan ben om vaker workshops te doen, maar als eenmalige ervaring was het leuk.

Vaak worden dingen voorgedaan, waarbij ik in de problemen kom qua zicht. Ook het sociale aspect vind ik wat eng. Ik heb moeite met contacten en blijf altijd wat achter bij de rest op het communicatieve vlak. Ik doe het niet zo goed in groepsverband,

In elk geval was dit een creatieve ervaring en ging ik met een leuke kaart en een kerstlabel naar huis. De handlettering op de kaart zal ik waarschijnlijk gebruiken als kerstkaart, al stuur ik geen echte kaarten meer, maar alleen digitaal.

Ik ging overigens naar huis met twee markers waarmee je op ramen (en dus ook op spiegels) kunt schrijven. Superleuk! M’n eerste probeersel maakte ik op de spiegel in de hal, maar ik ga binnenkort ook eens op de ramen aan de slag!

Heb jij weleens een workshop gedaan?