Al heel wat jaren ben ik, zij het inmiddels in inactieve modus, op zoek naar een manier om mijn jaarlijks fors groeiende fotocollectie te categoriseren, zonder dat daar enorm veel tijd en werk in gaat zitten. Maar de zoektocht naar een degelijk, snel en vooral niet log systeem om deze klus te klaren bleek helaas minder eenvoudig dan ik dacht. Totdat Google de oplossing bood!

Een tijdje geleden had ik gelezen over Google Foto’s, de opvolger van het fotoalbum behorend bij Google+. Google Foto’s bestaat sinds mei 2015 en is een ‘sharing and storing service’, waarmee je mediabestanden in de cloud worden bewaard.

Aanvankelijk heb ik er even naar gekeken, met het idee dat de mogelijkheden voor mij te beperkt waren, totdat m’n moeder er onlangs over begon en ik de foto- en video bewaardienst toch nog eens een kans gaf. En toen was ik om, definitief!

Wat & hoe?

Het leuke van Google Foto’s is dat je het zo simpel of juist zo uitgebreid kunt maken als je zelf wilt en het voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. Wil je graag zeker weten dat foto’s die je met je smartphone maakt veilig bewaard worden, ook wanneer er iets met je telefoon gebeurt? Download de app, activeer back-up en al je foto’s worden online opgeslagen!

Wil je, net als ik, foto’s vanaf je computer naar Google Foto’s sturen zodat je al die bestanden niet op je telefoon hoeft te zetten? Daarvoor kun je de Desktop Uploader gebruiken, die nieuwe foto’s in door jou geselecteerde mappen automatisch uploadt naar de cloud. Handig!

Gratis

Hoe zit dat dan met opslagruimte? Er zijn heel veel clouddiensten die je gratis kunt gebruiken, maar tot een zekere limiet. Meestal kun je bestanden uploaden tot zo’n 5 Gigabyte en als je meer wilt, moet je toch echt gaan betalen. Niet bij Google!

Google biedt namelijk gratis onbeperkte upload van foto’s en/of video’s aan in een hoge kwaliteit. Wil je je bestanden in de originele kwaliteit uploaden, dan geldt wel een limiet, maar die bestaat alsnog uit 20 Gigabyte en daar kun je ook wel even mee vooruit. Het leuke is dat je ook hiermee nog kunt ‘spelen’.

Zo synchroniseer ik foto’s vanaf m’n iPhone in de originele kwaliteit, zodat ik ze zonder kwaliteitsverlies op de computer kan opslaan vanaf de Google Foto’s, maar heb ik voor hoge kwaliteit gekozen site, voor het synchroniseren van de fotocollectie op mijn PC naar de cloud. Omdat ik deze foto’s op mijn telefoon eigenlijk alleen wil kunnen inzien om eens iets op te zoeken of te delen.

google-fotos-desk

Zoeken

Wat heb je aan een enorme fotocollectie, als je alsnog niets kunt vinden? Google zou Google niet zijn, als er niet een zeer krachtige zoekmachine in de fotodienst verwerkt zou zijn. De zoekfunctie is zo intelligent, dat deze scenes en voorwerpen herkent. Zoek je bijvoorbeeld op ‘trein’, dan krijg je foto’s te zien met daarop treinen afgebeeld, mits deze natuurlijk in je collectie voorkomen.

Er worden ook al slimme suggesties voorgesteld, mapjes met selfies, honden, katten, rivieren en meer. Handig als je bijvoorbeeld snel een overzichtje wilt van al je foto’s met zonsondergangen. Zoeken naar (delen van) bestandsnamen (indien aanwezig) werkt ook en je kunt zelfs zoeken op opnamedatum en type camera. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos!

Veilig?

Google beweert je foto’s 100% veilig op te slaan op het Google Foto’s platform. Gaat je telefoon stuk, wordt ie gestolen of valt ie, net als mijn iPhone afgelopen jaar, in het water? Geen nood, je foto’s zijn in elk geval bewaard gebleven. Ik las pas nog ergens dat bij de meeste mensen foto’s het meest waardevolle digitale bezit zijn, en voor mij geldt dat niet anders.

Natuurlijk is Google Foto’s nog altijd een clouddienst en staan je foto’s op internet. De albums zijn wel privé, maar ook Google kan gehackt worden, al ga ik er niet vanuit dat dat zo snel zal gebeuren.

Wat ik eigenlijk alleen aan wil geven, is dat een clouddienst geen vervanging is van de fotocollectie op je telefoon of je computer, slechts een manier om je bestanden veilig te back-uppen. Zie het als een externe harde schijf die ergens op internet zweeft.

Zelf gebruik ik de dienst om enerzijds foto’s vanaf mijn iPhone te synchroniseren naar Google Foto’s zodat ik die vervolgens in één klik kan downloaden naar mijn computer en daarnaast om ruimte op mijn telefoon te besparen, door foto’s vanaf mijn computer die eerst altijd op m’n telefoon stonden, nu gewoon in Google Foto’s te uploaden en ze van daaruit te bekijken.

Extra’s

Een leuk extraatje van Google Foto’s is de Assistent. In dit onderdeel word je niet alleen op de hoogte gehouden van huidige back-up taken en te synchroniseren bestanden, maar er worden ook regelmatig nieuwe creaties gemaakt van foto’s in je collectie en dat kan erg leuke, mooie of zelfs hilarische dingen opleveren.

Denk bijvoorbeeld aan een collage, een animatie die is gemaakt van een aantal kort achter elkaar genomen foto’s, een fotoverhaal of een kort filmpje met muziek met foto’s gemaakt op een bepaalde dag of in een bepaalde plaats daarin verwerkt.

Uiteraard kun je zelf ook dit soort creaties maken, maar het is best grappig om te zien met wat voor resultaten de Google Foto’s Assistent zelf komt. Verdere extra’s bestaan uit de mogelijkheid om foto’s direct te delen naar diverse social media kanalen, ze te openen in bijvoorbeeld je favoriete fotobewerking-app of te plaatsen in een gedeeld album op Google Foto’s.

Conclusie

Ik ben in een week tijd helemaal verslingerd geraakt aan Google Foto’s en ben enorm fan van de eenvoudige en intuïtieve stijl, maar met een hoop power onder de motorkap! Op een paar kleine minpuntjes na, voldoet deze app absoluut aan mijn eisen en zie ik mezelf deze clouddienst zeker nog lange tijd gebruiken!

Links

Ben jij al bekend met deze flexibele foto-opslagdienst?