Mijn motto: Een goede website is er één die altijd in beweging is. Dat houdt natuurlijk in de eerste plaats in dat er regelmatig wat nieuws te zien of te lezen moet zijn, maar daarnaast is het ook goed om qua uiterlijk met de tijd mee te gaan en zo nu en dan wat aanpassingen door te voeren.

Ik ben er geen voorstander van om regelmatig een andere lay-out te kiezen. In mijn opinie verlies je daarmee herkenbaarheid: Je website is je visitekaartje en daar maakt het uiterlijk dus ook een groot deel van uit. Als je elke keer een ander ‘visitekaartje’ aan mensen geeft, gaat dat ten koste van je branding, om er maar even een technische term tegenaan te gooien.

Mijn blog heeft door de jaren heen diverse lay-outs gehad, maar de veranderingen van de laatste vier á vijf jaar, hebben weinig impact gehad op het totaalbeeld en dat is precies zoals ik het graag zie. Onlangs heb ik ook wat dingen aangepast, die mijn blog weer net wat frisser doen ogen.

What’s new?

De meest in het oog springende verandering zijn de kopteksten. De tekst zelf is iets kleiner, maar het meest opvallende zijn de horizontale lijnen aan weerskanten, wat ik erg stijlvol vind.

Dit komt ook terug in het logo, dus vormt een mooi geheel. Op de overzichtspagina is de ‘post-meta’ (datum, aantal reacties en rubrieken) verdwenen, deze kun je nog wel zien wanneer je een artikel opent. Dit maakt de overzichtspagina net wat rustiger.

Ook is de vorm van de featured images (afbeelding bovenaan blogpost) veranderd. Het sterretje links bovenin dus. Verder is de witruimte tussen de posts iets vergroot, zie je de hierboven genoemde featured images nu ook wanneer je een zoekopdracht doet of in het archief kijkt en is het schaduweffect aan de onderkant van de header iets lichter geworden.

Nieuw is de achtergrondafbeelding, het deel achter het witte vlak waar de tekst in staat. Als je nu aan weerszijden van deze tekst kijkt, zie je het vanzelf. Waar ik eerst een lichtgrijze achtergrond met kleine rood-achtige open sterretjes had, vond ik dit uiteindelijk toch iets te prullerig en heb ik weer gekozen voor een grijze achtergrond, maar nu met sterren. Net wat minder saai, maar ook weer niet te aanwezig!

shop-my-closet

Shop my closet

De laatste aanpassing (als ik tenminste niet iets vergeet), is de shop. Toen ik die een tijdje terug lanceerde, had ik een systeem bedacht waarbij de hoofdmenubalk van mijn blog veranderde in een menu wat bij de shop hoorde, maar veel mensen bleken daar overheen te kijken. Ik maakte vervolgens wat anders, maar dat was een beetje snel-snel en ondanks dat het er echt niet slordig uitzag, was het ook niet helemaal wat ik in gedachten had.

Inmiddels zijn de losse pagina’s die onder de shop vielen verdwenen en staan alle items op één pagina. Overigens wel op zo’n manier dat je niet eerst tien minuten zit te wachten voordat alles een keer geladen is. De rubrieken zijn teruggebracht tot vier en per rubriek zie je bij het openen van de pagina slechts vier items. Door op ‘meer foto’s’ te klikken, krijg je de rest te zien.

De rubriek afbeeldingen zijn dus verdwenen en ik heb een aparte header gemaakt voor de shop (had eerder voor ‘t gemak een standaard foto gekozen): Een combinatie van een zelf getekend woord en een lettertype, wat ik zelf erg gaaf vind! Qua werking is de shop hetzelfde gebleven.

Nieuwe naam?

Tot slot is er nog iets wat ik in m’n hoofd heb, maar waarvan ik nog niet zeker weet of ik het echt ga doen. Stiekem ben ik de naam estrellaweb al een tijdje zat. Het ‘web’ gedeelte vind ik eigenlijk ontzettend outdated en oubollig, maar mijn site bestaat dan ook al bijna veertien jaar en destijds werd ‘web’ juist best veel gebruikt als onderdeel van een websitenaam.

Nu heb ik sinds kort de naam van m’n Instagram-account veranderd in ByEstrella en eigenlijk zou ik dit ook graag als naam voor m’n blog willen. Technisch gezien is dat prima te realiseren, alleen zit ik met de SEO in m’n maag: Doordat links veranderen, raak ik mogelijk m’n page-ranking kwijt en loop daarmee dus veel bezoekers mis. Ik ben research aan het doen of dat echt zo is of niet. Weet dus nog niet wat ik doe…

Wat vind jij? Gaan voor ByEstrella of het gewoon bij EstrellaWeb houden?