Ik schreef onlangs al over de geboorte van de baby van een vriendin, waar ik, als nuchtere Hollander en iemand die doorgaans zo ver mogelijk bij kinderen vandaan blijft, toch behoorlijk van onder de indruk was.

Er was alleen één dingetje wat ik zelf bijna vergeten was, namelijk dat de vriendin in kwestie mij in de beginfase van haar zwangerschap al had gevraagd een newborn fotoshoot te doen, zodra de baby ter wereld was gekomen.

Inmiddels is de kleine Rivan een week oud en moest die shoot er maar eens van komen. Ik vond het superleuk en voelde me zeer vereerd dat ik, met mijn 5% zicht en geen ervaring op het gebied van mensen of baby’s fotograferen (podiumfotografie uitgezonderd), hiervoor gevraagd werd. Sterker nog: Toen ze het aan me vroeg, dacht ik dat ze een grap maakte!

Maar ze meende het wel en was er stellig van overtuigd dat ik degene zou zijn die haar newborn fotoshoot zou doen. En zo geschiedde! Ik fietste gisterochtend om kwart over 9 door de vesting van Woudrichem met drie tassen op m’n rug en bonkte even later op de deur (de bel deed het niet), om mijn komst aan te kondigen!

Newborn shoot

Ondanks wat preventieve zenuwen (ik heb immers geen studio tot mijn beschikking en behalve mijn camera en verschillende lenzen ook geen apparatuur zoals lampen of flitsers), had ik al snel de slag te pakken en merkte ik dat ik het superleuk vond om de kleine Rivan te fotograferen. De bedoeling was eigenlijk dat hij lekker zou gaan slapen omdat hij inmiddels gebadderd was en zijn voeding had gehad, maar daar had meneer geen zin in! 🙂

Als een baby slaapt, kun je hem in allerlei poses leggen en heb je geen last van rondzwaaiende armpjes en beentjes. Dat was nu wel anders, maar toch heb ik mooie foto’s kunnen maken, waar ik best trots op ben. Het resultaat ziet er praktisch uit als studiowerk, terwijl mijn enige lichtbron uit natuurlijk licht bestond en het verder een kwestie was van timing, véél geduld en uiteraard de juiste instellingen op de camera.

Baby in een koffertje

De baby werd op een gegeven moment steeds onrustiger en leek er geen zin meer in te hebben. Slapen was al helemaal niet aan de orde, dus besloten we dat het voor hem beter was, als we ermee zouden stoppen en de rest een andere keer te doen. We hadden verschillende ‘props’ waarmee de baby op de foto zou gaan en ik wilde ook opnamen maken van handjes en voetjes, maar dat komt dus de volgende keer!

Het was in elk geval een bijzondere ervaring met onverwachts goed resultaat. Ik kijk nu al uit naar de volgende keer en ben benieuwd wat voor schattige plaatjes dat weer op zal gaan leveren. In deze blogpost zie je, met toestemming van de ouders, drie foto’s van de shoot.

Baby met een beer

Wat vind jij van dit soort foto’s?