Als je net als ik regelmatig met fotografie bezig bent, zal je weleens een filter in handen hebben gehad, of ze zelfs regelmatig gebruiken. Filters zijn er letterlijk in allerlei soorten en maten: Voor verschillende objectieven en voor verschillende doeleinden. Zo heb je filters voor aparte foto-effecten, beschermfilters en filters die de kleuren in je foto’s net wat meer diepte geven.

In samenwerking met Foto Klein mocht ik de Kenko Smart Filter Kit testen. een merk wat zeker geen onbekende is op het gebied van fotografiespullen. De smart filter kit bestaat uit een set van 3: Een protector, polarisatiefilter en neutral density filter.

Wat is het?

Ik zal in het kort uitleggen wat deze filters doen. De protector beschermt het glas van je objectief tegen krassen, niet meer en niet minder. Het is namelijk een heel stuk goedkoper om een nieuw beschermfiltertje te kopen wanneer je een kras hebt opgelopen, dan een nieuw objectief!

Het circulaire polarisatiefilter, heeft onder meer effect op de kleur: Niet alleen worden bepaalde tinten er wat feller door en krijg je een mooier contrast tussen wolken en blauwe lucht, ook worden ongewenste reflecties verminderd. Dit filter is draaibaar, waardoor je de intensiteit naar eigen inzicht kunt aanpassen.

Het ND8 (Neutral Density) filter in deze kit is een rookgrijs filter, deze vermindert het licht wat door de lensopening valt, zodat je een veel langere sluitertijd of groter diafragma kunt gebruiken dan wanneer je zonder filter fotografeert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fotograferen op een dag met heel veel zonlicht of om het vloeiende effect in water te simuleren op beeld.

De filters

Kenko filterkit in etui

In gebruik

Ik moet nog wel wat oefenen om het optimale uit het polarisatiefilter en ND-filter te halen, maar ik ben in elk geval erg blij met deze nieuwe aanwinst in mijn cameratas! Het filter-setje is verpakt in een zwart etui, waarin het glas stof- en krasvrij blijft.

Omdat natuurlijk niet elke camera dezelfde filtermaat heeft, is de filterkit in meerdere filtermaten beschikbaar. Ik heb zelf de 67 mm kit voor mijn Canon spiegelreflexcamera. Je kunt overigens ook meerdere filters op elkaar schroeven.

Het is bij mijn weten niet de bedoeling om een ND-filter en een polarisatiefilter tegelijkertijd te gebruiken, maar een protectiefilter blijft op je objectief zitten, ongeacht of je er nog een ander filter bij gebruikt.

Resultaat

Op onderstaande foto’s die ik vanaf bijna dezelfde plek heb gemaakt, kun je de resultaten zien die de filters geven. Op de eerste foto heb ik de protector gebruikt. Dit is gewoon helder glas en dit heeft dus geen enkel effect op het beeld.

Bij de foto’s gemaakt met het polarisatiefilter (2) en het neutral density filter (3) zie je wel duidelijk verschil. Ik vind zelf vooral het resultaat van de ND filter erg mooi! Het totaalbeeld wordt net wat sprekender. Bij het beeld gemaakt met de polarisatiefilter zie je inderdaad dat bepaalde kleuren zoals blauw, net wat meer versterkt zijn.

Protectiefilter

Polarisatiefilter

ND8 filter

Ben jij bekend met het gebruik van filters?