Zoals je weet, ben ik veel met handlettering bezig. Ik vind het leuk om mooi gestijlde foto’s van mijn kunstwerkjes te maken, maar soms wil ik zo’n tekst graag digitaliseren, bijvoorbeeld om ‘m op een andere achtergrond te plakken. Een perfect witte achtergrond is dan een absolute must en iedereen die zich weleens met productfotografie bezig houdt, weet hoe enorm lastig het kan zijn om dat goed voor elkaar te krijgen.

Eigenlijk was het de bedoeling om de teksten in te scannen, maar mijn scanner is een beetje oud en geeft verticale strepen op ingescande afbeeldingen. Niet leuk! Vervolgens op internet maar eens gaan zoeken naar andere opties en uiteindelijk via via bij een aantal online services terecht gekomen die met allerlei slimme methodes de achtergrond van je foto verwijderen.

Allemaal leuk en aardig, maar in de meeste gevallen werkt het of voor geen meter, of moet je na een paar bewerkte foto’s een maandelijks bedrag gaan betalen en daar heeft Ester natuurlijk geen zin in. Totdat ik bij de Background Burner van Bonanza terecht kwam. Bonanza staat in dit geval niet voor een oude televisieserie, maar een advertentiesite zoals bijvoorbeeld Marktplaats, maar dan Amerikaans. Ik had er nog nooit van gehoord, jij wel?

Terug naar de background burner! Het werkt vrij simpel: Je uploadt een foto en vervolgens krijg je na een seconde of twintig waarbij je een gedrochtelijke animatie van een vuurspuwend draakje ziet, één of meerdere suggesties te zien. Je kunt het resultaat vervolgens opslaan of voor tune up kiezen, waarbij je nog aanpassingen kunt maken. Ik kies steevast voor de tune-up functie, omdat ik 100% zeker wil weten dat mijn afbeelding er perfect uit komt te zien.

background-burner-02

Hierboven een screenshot hoe dat er dus uitziet. Met de rode kwast kun je delen verwijderen (je hoeft alleen een streepje of puntje te zetten in het te markeren gebied) en met de groene geef je delen aan die bewaard moeten blijven. Heb je een afbeelding waarbij de burner moeite heeft met het herkennen van de randen? Dan kun je de pixel tools gebruiken. Hier kun je handmatig delen inkleuren met een kwastje of door lijnen te trekken, wat handig is voor rechte stukken.

Het beste resultaat krijg je met een foto die op een effen achtergrond is gemaakt en waarbij het verschil tussen voorwerp en achtergrond duidelijk gekaderd is. Een goede foto is dus al het halve werk! Overigens kun je de burner voor verschillende soorten foto’s gebruiken. Ik heb het ook toegepast op foto’s van kleding die op Marktplaats staat. Werkt super en is tijdsbesparend!

Hier zie je de originele foto (onbewerkt) die ik maakte van een snelle handlettering die ik voor dit artikel maakte. Het resultaat na ‘m door de background burner te hebben gehaald, ziet er dus uit zoals op de foto rechts! Je kunt het eindresultaat trouwens als JPG en als transparante PNG opslaan. Die laatste optie is vooral handig wanneer je je creatief bijvoorbeeld wilt gaan bewerken in een grafisch programma.

Zelf heb ik dat ook gedaan. Behalve dat ik de tekst iets donkerder heb gemaakt, heb ik ‘m hier en daar ook nog wat mooier gemaakt en er vervolgens een bijpassend achtergrondje achter geplakt. Zo kun je dus heel gemakkelijk productfoto’s verbeteren, maar ook dingen zoals handlettering, tekeningen, documenten of zelfs je handtekening digitaliseren!

background-burner-04

Kende jij deze website al?