Editie 13 van de 1000 vragen rubriek en ik ben nog niet eens op een derde van het boekje! Ik kan nog even vooruit dus! Gelukkig vind ik het zelf een erg leuke rubriek om te schrijven en ik heb van verschillende mensen begrepen dat ze deze artikelen één van de leukste vinden om te lezen. Dit keer lees je onder meer of ik egocentrisch ben, welke kritiek me het meest geraakt heeft, hoe mijn favoriete parfum ruikt en of ik plastische chirurgie zou overwegen.

169. Oefen je voor een telefoongesprek?

Als het een gesprek is waar ik tegenop zie. Anders niet. Ik ben overigens niet zo’n beller. Met m’n moeder bel ik soms lang, maar ze is één van de weinigen die ik telefonisch spreek. Ik schrijf liever, dat is altijd zo geweest. Ik kan me op schrift nu eenmaal beter uitdrukken dan verbaal.

170. Wanneer heb je voor het laatst gehuild bij anderen?

Dat zal ongetwijfeld zijn geweest toen ik nog kind was. Als volwassene huil ik sowieso sporadisch en huilen in het bijzijn van anderen is een absolute no-go. Gaat niet gebeuren, echt niet.

171. Met wie breng je het liefst een vrije dag door?

Ik vind het altijd super als mijn maatje uit het Westland weer eens een dagje naar Gorkum komt, maar bijvoorbeeld een middag fietsen met Martin of iets ondernemen met m’n moeder vind ik ook leuk. Ik heb niet zo mijn voorkeur. Ik ben overigens ook iemand die graag alleen is, dus ik zou er niet aan moeten denken om elke dag met iemand op te trekken.

172. Wat was het beste advies dat iemand je ooit gaf?

Dat zou ik niet weten. Niet dat ik nooit goede adviezen krijg, maar de beste? Niet om arrogant te klinken, maar alle belangrijke beslissingen die ik heb genomen, zijn ontstaan door een advies wat ik mezelf gaf, uiteindelijk moet je het toch zelf doen.

Mensen kunnen me honderd keer zeggen dat ik iets zus of zo moet doen, ik doe het pas, wanneer ik ook echt zelf vind dat het een goed idee is. Zolang dat niet het geval is, luister ik naar niemand.

173. Waar denk je aan bij de zomer?

Korte broeken, fietsen, verse smoothies, lange wandelingen, ijsjes en mijn hangmat.

174. Hoe ruikt je favoriete parfum?

Zwoel! Ik hou niet van al te zoete geurtjes, ik vind een kruidige geur lekkerder.

Playboy Play it Wild

Playboy Play it Wild

175. Welke kritiek raakte je het meest?

Ik heb in m’n leven heel wat narigheid over me heen gehad en ben ontelbare keren voor alles wat lelijk is uitgemaakt, maar één van de ergste opmerkingen die ik ooit heb gehad, was dat ik een ‘lelijke trol’ zou zijn die ‘zo lelijk is dat het schadelijk voor je is om naar te kijken’.

Ik ben daar destijds ruim een week van overstuur geweest. Als ik er aan terugdenk, krijg ik het er weer koud van. Je zou zeggen dat je er op een gegeven moment wel aan went om vaak voor lelijk uitgemaakt te worden, maar dat doet het dus niet.

176. Wat vind je van je uiterlijk?

Grotendeels als gevolg van nare dingen die ik heb meegemaakt (het schelden was daar slechts een deel van), vind ik mezelf dus lelijk, maar dat is geen nieuws. Ik zou een boek kunnen schrijven over alle minpunten aan mijn lichaam, alleen in mijn gezicht zijn er al minstens twaalf. Het is geen kwestie van vissen naar complimentjes of aandacht zoeken, het is mijn mening en het is nog nooit iemand gelukt om daar verandering in te brengen. Weer die koppigheid.

177. Ben je aardig voor jezelf?

Dat ben ik aan het leren. Tijdens de therapie om beter met mijn angsten om te kunnen gaan, ging de aanpak meer richting mindfulness dan traditionele CGT. Dat sloot beter aan op hoe ik al bezig was om met m’n angsten om te gaan en paste dus meer in mijn straatje.

Meer lief zijn voor jezelf hoorde daar ook bij. Iets wat makkelijker lijkt dan het is, want ik ben over het algemeen keihard. Mijn motto? Die lat kan altijd hoger. Ik vind het niet makkelijk om lief voor mezelf te zijn, maar het lukt steeds beter. Al doende leert men. 🙂 Overigens geldt die moeite met lief zijn vooral op het emotionele vlak.

178. Zou je plastische chirurgie overwegen?

Als het niet zo schrikbarend duur was: ja. Zie vraag 176. Bang voor operaties was eerst ook een tegenargument, maar na mijn borstoperatie van mei vorig jaar, heb ik daar geen last meer van.

179. Welke film heb je minstens vijf keer gezien?

Titanic!

180. Vul je graag testjes in?

Alleen als ik me verveel en meestal haak ik halverwege af, omdat ik geen zin heb.

181. Zou je terug naar vroeger willen?

Nee. Vroeger was niet mijn tijd. Als het tenminste over mijn vroeger gaat en niet over vroeger in het algemeen. Mensen roepen vaak dat vroeger alles beter was, maar realiseren zich niet dat de herinneringen die de meeste mensen van vroeger hebben, geïdealiseerd zijn.

We leven in een tijd waar terrorisme en het verslechterende klimaat issues zijn, maar ik vind het naïef om te denken dat het vroeger allemaal zo goed was. Lees de geschiedenisboeken er maar op na: Moord, doodslag en brandstapels, mensen die opgesloten werden omdat ze een afwijking hadden, slechte voorzieningen op het gebied van gezondheidszorg en hygiëne. Nu jij weer!

182. Hoe egocentrisch ben je?

Ik moet altijd even denken wat het verschil is tussen egocentrisch en egoïstisch. Egocentrisch kan ik wel zijn, althans, dat is wat me weleens gezegd is. Ik vind het zelf moeilijk te beoordelen of dat zo is.

Als je egocentrisch bent, kun je je moeilijk verplaatsen in een ander, met als gevolg dat je je eigen visie en belangen centraal stelt en ervan uit gaat dat jouw visie ook die van de ander is. Zelf heb ik eigenlijk het idee dat ik me juist best goed kan verplaatsen in een ander.

Hoe aardig ben jij eigenlijk voor jezelf?