Seks? Lees je dat nu goed? Op EstrellaWeb? Ja, je leest het helemaal goed. Ik had gisteravond opeens een idee voor een artikel in mijn hoofd en aangezien ik nog altijd ‘eigen baas’ ben op mijn blog, kan ik dus ook overal over schrijven waar ik zin in heb. Wees gerust, het blijft netjes!

Seks is tegenwoordig voor de meesten net zo vanzelfsprekend als bijvoorbeeld eten, drinken en slapen. Volgens Brits onderzoek schijnen de mannen dertien keer per dag aan seks te denken en vrouwen vijf. Maar wordt seks niet te veel als vanzelfsprekend beschouwd? Als iets waar je recht op hebt, omdat je toevallig ‘zin’ hebt? Helaas komt dat ook nogal eens voor.

De aanleiding voor dit artikel, was min of meer het feit dat seksueel misbruik de laatste tijd vaak in het nieuws is. Denk aan de massaverkrachtingen in Keulen of kleine berichtjes van individuele gevallen in de krant.

Gek genoeg is zo’n bericht al een beetje gewoon geworden, we kijken er niet echt meer van op, een moord is spannender. Sowieso is er ook veel onbegrip, want het is vaak het woord van de dader tegenover het slachtoffer en ‘stel je je nu niet een klein beetje aan?”

Het komt overal voor. In gelovige kringen, bij beroemdheden, maar ook bij mensen zoals jij en ik. Veel vrouwen praten er niet over omdat ze het beschamend vinden, zich misschien zelfs schuldig voelen (had ik het écht niet kunnen voorkomen?), en gaan er nooit mee naar politie. Ik durf wel te beweren dat van ruim de helft van de gevallen van seksueel misbruik nooit iets bekend wordt.

Waarom ik dat weet? Omdat ik er zelf ook mee te maken heb gehad, meerdere keren zelfs. Van in je kruis gegrepen worden tijdens het stappen tot aan verkrachting. Ik heb er nooit over gepraat en behalve deze korte openbaring ga ik dat ook nog steeds niet doen, maar ik weet dus wat er in je omgaat, wat voor gevoel het je geeft en wat de gevolgen kunnen zijn.

Die gevolgen zijn er voor mij ook, dagelijks. Ik sta er bijna nooit meer bij stil omdat ze zo met mijn karakter zijn verweven dat het gewoon een stukje van mij is, maar als ik eerlijk ben, weet ik best waar de oorzaak ligt.

Er bestaat ook een misverstand over wat verkrachting eigenlijk is, veel vrouwen denken dat het iets is wat gelijk staat aan in de bosjes getrokken worden door een vreemde en vervolgens verkracht worden, terwijl de exacte betekenis van verkrachting luidt “een seksuele daad onder dwang”.

Dat kan in heel uiteenlopende scenario’s zijn en hoeft niet altijd te betekenen dat het om een onbekende gaat. Het wordt nogal eens uitgevlakt als ‘het zal mijn eigen schuld wel zijn’.

Weet je, ik ben geen feministe en ook geen mannenhater. Mijn vriendenkring bestaat niet voor niets grotendeels uit mannen en als ik er zo’n hekel aan had, zou dat zeker niet het geval zijn. Ik wil ook niet insinueren dat het altijd de mannen zijn die aan dit soort praktijken doen. Dat gezegd hebbende, wil ik wel kwijt dat ik me er enorm aan stoor hoe vanzelfsprekend sommige mensen het krijgen van seks vinden.

Gister zag ik een film waarin op een gegeven moment een man een vrouw aan de haak probeert te slaan en heel voorkomend doet. Op het moment dat zij hele verhalen begint te vertellen trekt hij zich terug en laat hij haar zitten, met het commentaar “What’s a man gotta do to get laid!’.

Helaas gebeurt dit ook in het echte leven, vaak met psychologische spelletjes die je doen geloven dat je de persoon in kwestie seks verplicht bent omdat je vrouwelijke kleding draagt / aardig bent (wat geïnterpreteerd wordt als iets anders) / name it. Ook dat maakte ik vaak genoeg mee.

Ik wil mezelf niet puriteins of conservatief noemen, maar ik vind het gebruiken en misbruiken van seks een uiting van een steeds groter gebrek aan respect in onze maatschappij. We eisen het deel op waarvan we vinden dat het ons toebehoort.

Seks is zo’n gemeenschappelijk goed geworden dat mensen er vaak niet echt mee bij stilstaan dat het eigenlijk iets heel intiems en bijzonders is. Iets wat je misschien niet per se alleen met de liefde van je leven hoeft te delen, maar ook weer niet met iedereen die op dat moment beschikbaar is of die je gewoon wilt hebben.

Hoe denk jij hierover? Heb je zelf weleens (indirect) met seksueel misbruik te maken gehad?