Sommige dingen vallen gewoon vanzelf op z’n plaats: Ik heb het lezen van andere blogs weer zo’n beetje opgepakt (ik liep twee maanden achter of zo) en kwam bij Nesrin een leuke tag tegen, die ze samen met Maris van Haremaristeit heeft bedacht. Omdat ik nog geen inspiratie had voor een ander artikel, ga ik deze tag dus meteen maar invullen. Leuk!

Waar woon je en ben je hier geboren en getogen?

Ik woon in Gorinchem (Gorkum), onderin Zuid-Holland. Ik woon hier sinds eind 2002, inmiddels dus 13,5 jaar. Ik ben hier overigens niet geboren en getogen, maar kom uit het dorpje Andel in Noord-Brabant, wat 20 kilometer bij Gorinchem vandaan ligt. Geboren ben ik in Den Bosch, waar ik overigens alleen in het ziekenhuis ‘gewoond’ heb, maar wel gelijk driekwart jaar. Iets waarover je hier meer kunt lezen.

Mijn leven was sowieso wel wat ingewikkeld vroeger. De meesten worden geboren, groeien op en gaan naar school in dezelfde woonplaats. Ik werd geboren in de hoofdstad van Noord Brabant en groeide deels thuis in Andel en deels in Zeist op, waar ik naar school ging en van maandag tot en met vrijdag woonde. Dat verklaart denk ik ook wel deels waarom je aan mij niet echt hoort dat ik van oorsprong een Brabantse ben.

2. Voel jij je hier thuis? En waarom woon je hier (niet) graag?

Ik ben bij toeval in Gorinchem terecht gekomen. Daarvoor heb ik alleen in dorpen gewoond, maar ik ging samenwonen en trok bij hem in. De relatie in kwestie duurde maar een jaar, maar ik was inmiddels gecharmeerd geraakt van de stad, welke voor mij ook veel praktische voordelen bleek te hebben ten overstaande van een dorp, dus zocht ik een eigen woning in de binnenstad en zit daar nu nog steeds.

Ik voel me hier ook prima, maar heb wel gemerkt dat thuis voelen bij mij meer met m’n huis te maken heeft, dan met de plaats in kwestie. Ik ben erg honkvast en zie mezelf nog niet zo snel verhuizen, maar toch is het niet per definitie de stad die maakt dat ik hier wil blijven.

Gorinchem heeft voor mij veel praktische voordelen, waaronder een ruimere keuze uit openbaar vervoer dan in een dorp en verder alles wat ik nodig heb op loop- of fietsafstand. In verband met mijn slechtziendheid en dus het gebrek aan de mogelijkheid om auto te rijden, is dat dus ideaal!

Verder vind ik ‘t wel tof om in een historische vestingstad te wonen, zeker aangezien ik gek ben op oude gebouwen. Hoe mooi is het dat je na 13,5 jaar in dezelfde plaats te wonen nog steeds verwonderd kan raken over de schoonheid ervan?

3. Wil je hier blijven wonen?

Eigenlijk heb ik deze vraag hierboven al min of meer beantwoord en ik kan me herinneren dat een soortgelijke vraag ook hier beantwoord heb. Ik ben niet dol op naar de toekomst kijken, omdat ik graag dingen aan het toeval over wil laten.

Sowieso lopen dingen vaak anders dan je plant. Ik zit hier prima en heb geen klagen, ik heb met name de laatste paar jaar ook steeds meer mensen hier leren kennen en helemaal geen geld voor een verhuizing. Maar zeg nooit nooit…

Kleurrijke Lingehaven

4. In wat voor een soort huis woon je?

Volgens mij komt het woord benedenwoning het dichtst in de buurt. Of gewoon appartement. Ik zou nooit in een flat kunnen wonen, ik zou me opgesloten voelen als een dier in een kooi. Ik moet gewoon de deur uit kunnen stappen zonder van een balkon te donderen, en als het even kan een plekje om buiten te zitten zonder een metalen hek ervoor.

Mijn huis (1981) is vrij klein en bestaat uit woonkamer met één slaapkamer, keuken, kleine badkamer, hal en berging, maar voor mij is het groot genoeg. De beide kamers zijn overigens nog vrij riant. Mijn slaapkamer is zelfs bovengemiddeld qua grootte! Ondanks dat ik dus niet in een flat woon, heb ik dus wel nog iemand boven me wonen en ook aan één kant naast me.

5. Wat vind je het allerleukst en het aller stomst van jouw woonplaats?

Het allerleukst vind ik wat ik bij vraag 2 al antwoordde: Dat het bijzonder is om in een historische vestingstad te wonen. Ik woon dus zelf ook in de binnenstad, want in de omringende wijken merk je er echt niets van dat Gorinchem zo’n oude stad is.

Het eerste wat in me opkomt wanneer ik denk aan stom, is carnaval en tweede paasdag, als de stad wordt overspoeld door dronken jongeren. Dat zijn echt dingen waar ik me mega aan erger. Verder zijn er weinig dingen die ik aan de stad zelf stom vind. Als ik auto zou rijden, zou dat het eenrichtingverkeer zijn, de belachelijke parkeertarieven en slechte straten.

6. Als je mocht kiezen, in wat voor huis en welke plaats zou je dan wonen?

Ik hecht weinig waarde aan luxe, dure spullen of een groot huis. Waar ik wel waarde aan hecht, is of het als thuis voelt. Natuurlijk kan ik deze vraag beantwoorden met iets als een villa in Amsterdam (al heb ik niks met die stad), maar de waarheid is dat ik me daar doodongelukkig zou voelen. Soms denk ik weleens dat ik in mijn geboortestad Den Bosch zou willen wonen,

ik voel echt liefde voor die stad, het voelt altijd een beetje als thuis. Maar het tempo ligt daar ook een stuk hoger dan wat ik gewend ben en het is een stuk meer stads dan Gorinchem. Ik weet niet of ik daaraan zou kunnen wennen. Sowieso zou ik verder weg wonen van familie en vrienden. Als ik me voorstel dat ik in Den Bosch zou wonen, zie ik mezelf wel zitten in een karakteristiek klein pandje in de binnenstad.

7. Wat is op dit moment dé hotspot in jouw woonplaats?

Gorinchem? Een hotspot? Nou ik zou zeggen die beruchte brug waar mijn laatste column in AD Rivierenland over ging, verder zou ik ‘t even niet weten. Gorinchem is niet zo van de hotspots. :-)