Het was op 19 mei 2002 dat ik mijn allereerste blogpost publiceerde op EstrellaWeb. Ondanks dat ik mijn NL-domein pas op 7 juli 2003 registreerde, bestond mijn site al veel langer. Eigenlijk zelfs al voordat ik begon met bloggen!

Het world wide web zoals we dat de dag van vandaag kennen, zag het levenslicht op 6 augustus 1991. Zelf bouwde ik een kleine 6 jaar later mijn eerste website en velen volgden. Voornamelijk voor mezelf, maar ook voor anderen. Ik kan me herinneren dat ik op een gegeven moment zeven websites tegelijk runde. Ik had een bijna een dagtaak aan.

Sinds wanneer EstrellaWeb precies bestaat, weet ik niet meer. Uit de allereerste blogpost valt af te leiden dat de site al langer bestond, maar hoe lang is me een raadsel en kan ik ook nergens meer terugvinden. Ik heb de eerste jaren een NL.NU-domein gehad, dit was een gratis alternatief voor een NL-domein. Toen deze service stopte, heb ik toch maar een NL-domein aangevraagd.

EstrellaWeb was in het begin vooral een vergaarbak van voornamelijk dingen die ik zelf maakte. Van gedichten tot graphics en van m’n eerste probeersels op het pad van digitale fotografie, tot een pagina met een uitgebreide selectie gerubriceerde links. Dit was nog een overblijfsel van de zeer succesvolle startpagina die ik jarenlang heb beheerd en ook zelf bouwde.

Nadat ik kort voor het publiceren van mijn eerste blogpost mijn website een volledige make-over had gegeven, vond ik het tijd om de website wat meer dynamiek te geven en besloot ik er teksten op te schrijven. Weblogs, zoals ik die toen noemde. Blog is overigens een afkorting Van weblog, voor de mensen die dat niet wisten.

Eigenlijk was ik vooral een computernerd in hart en nieren en de eerste jaren kostte het me veel moeite om consistent teksten te schrijven. Bezig zijn met grafische vormgeving en met m’n neus in de code zitten, was nog altijd een stuk uitdagender dan een stukje tekst schrijven, alhoewel ik wel van jongs af aan al veel liefde voor schrijven heb gekend.

Toch ging het schrijven van lieverlede beter. Ik ontwikkelde een vlottere schrijfstijl, de overige onderdelen op mijn website begonnen te verdwijnen of meer naar de achtergrond te raken. Het werd minder en vergaarbak en meer een blog zoals we die de dag van vandaag kennen.

estrellaweb-14-jaar

Nadat EstrellaWeb jarenlang op een grotendeels zelfgebouwd CMS heeft gedraaid, maakte ik in 2010 de overstap naar WordPress. Het systeem waar de meeste hedendaagse bloggers wel mee bekend zijn. Dit bracht aanzienlijk meer stabiliteit, veiligheid en ook veel meer compatibiliteit met plug-ins en systemen van derden.

Ondanks dat ik compleet nieuw was in de wereld van WordPress, had ik veel baat bij mijn jarenlange ervaring met webdesign. Mijn eerste websites codeerde ik in kladblok en persoonlijk vind ik dat nog altijd de beste manier om het te leren.

Sinds die tijd begon ik ook meer te schrijven en kwam er meer regelmaat in het publiceren van blogposts. Ik ontdekte ook andere blogs, waardoor ik geïnspireerd raakte voor teksten, al heb ik het altijd belangrijk gevonden bij mezelf te blijven en niet klakkeloos na te apen wat een ander doet. Populair zijn of zelfs geld verdienen net mijn blog is nooit een uitgangspunt geweest.

Vandaag de dag zijn blogs niet weg te denken van het internet. Er worden zelfs teksten die met bloggen te maken hebben op kleding gedrukt en het lijkt populairder dan ooit. Iets waar ik aan moet wennen, omdat ik bloggen al zo lang doe dat ik het nooit heb gezien als iets wat hip is. Maar misschien ben ik ook gewoon te nuchter voor de blogger cultuur.

In de tijd dat ik m’n eerste posts publiceerde, was bloggen totaal niet bekend. In elk geval niet in Nederland. Ondanks dat mijn blog nooit echt bekend is geworden, ben ik best trots dat mijn blog één van de langst lopende Nederlandse blogs is (zo niet de langstlopende) en ik nog altijd geen plannen heb om ermee te stoppen.

EstrellaWeb bestaat vandaag 14 jaar. En ondanks dat ik pas de laatste jaren aandacht aan mijn blogverjaardag besteed en geen winacties houd zoals tegenwoordig een beetje standaard lijkt te zijn, vind ik elk jaar een mijlpaal! Want ik doe het toch maar!

Heb jij ook een blog? En hoe lang bestaat die inmiddels?