Het is bijna een maand geleden dat ik met m’n moeder in mijn geboortestad Den Bosch te vinden was. Enkele maanden eerder had ik met een actie op de Facebook-pagina van VisitBrabant een Bosch Arrangement gewonnen, wat koffie met een Bossche bol, entreekaartjes voor de Jheronimus Bosch tentoonstelling in het Noordbrabants museum en een wandeling door de stad onder leiding van de Bosch Experience app inhield.

Omdat het weer niet om over naar huis te schrijven was en we het uitje eigenlijk per ongeluk op Koningsdag gepland hadden waardoor Den Bosch zwart zag van de mensen, hebben we de wandeling achterwege gelaten. We begonnen met koffie en een Bossche bol bij Stadsherberg ‘t Pumpke en hadden ook kaartjes gereserveerd voor een beklimming van de Sint Janskathedraal. Iets wat ik al heel lang wilde doen.

Bossche bol aan de bar

Mijn moeder bleef uiteindelijk met beide benen op de grond, omdat haar hoogtevrees toch iets meer opspeelde dan ze verwacht had, dus ging ik alleen omhoog. Overigens wel met nog een aantal andere mensen.

Er gingen steeds groepjes omhoog onder leiding van een gids. De man in kwestie hield bovenop de kathedraal hele verhalen, waar ik niks van heb meegekregen omdat het best hard waaide en omdat ik voornamelijk geïnteresseerd was in het uitzicht.

Waar ik overigens had verwacht dat het om een torenbeklimming zou gaan, kwam je wel op één van de torens terecht, maar kon je ook via smalle houten vlondertjes door de dakgoot van de kathedraal zelf lopen. Helemaal rond. 360° uitzicht gegarandeerd dus!

Er was aan de zijkant een soort steiger neergezet waarin trappen waren aangebracht. In plaats van in het donker half op de tast omhoog klimmen over afgesleten smalle stenen treetjes, liep je nu in de buitenlucht en kon je tijdens de klim ook gewoon naar beneden kijken. Vet!

Het uitzicht was geweldig, alhoewel ik weleens hogere gebouwen heb beklommen. De Sint-Jan is weliswaar 73 meter hoog, maar dat is inclusief torenspits en in de toren ben ik niet geweest. Het middenschip is ongeveer 28 meter hoog, dus zeg dat de goot op zo’n 25 meter ligt.

De Grote Toren in Gorinchem die ik al meerdere malen heb beklommen is met zijn 67 meter weliswaar wat kleiner dan de imposante kathedraal, maar de tweede en tevens hoogste omgang bevindt zich op 44 meter hoogte en dat is toch bijna het dubbele!

Ik heb me hoe dan ook flink uit kunnen leven met fotograferen en ondanks dat het de hele dag wisselvallig weer was, heb ik bovenop slechts een kort buitje van hooguit twee minuten gehad. De rest van het bijna volle uur dat ik boven ben geweest, kon ik genieten van dramatische wolkenpartijen, muziek die vanaf de omliggende café’s omhoog dwarrelde en mijn geliefde Den Bosch zover het oog reikte!

Na de klim was het tijd om richting museum te gaan. Ik ben niet zo into kunst en moet ook eerlijk bekennen dat ik me vooraf echt een beetje heb moeten inlezen over Jheronimus Bosch om te weten wie hij was. De tentoonstelling bevatte kunststukken uit de hele wereld, waardoor deze zo bijzonder was, maar het bleek desondanks niet zo aan ons besteed.

Het was druk, je moest telkens ruim 5 minuten in de rij om bij één doek te kijken en het was ook donker en ik kon de schilderijen niet goed zien. Sowieso voelde ik me meer in een gevangenis nadat we jassen en tassen af hadden moeten geven en er later ook op onze vingers getikt werd dat je niet van dichtbij ergens naar mocht wijzen, zelfs zonder het aan te raken.

Beetje jammer, maar desondanks kan ik in elk geval zeggen dat ik de populaire tentoonstelling waarvoor kaartjes net zo snel de deur uit vlogen als voor een concert van Beyoncé, zelf gezien heb.

Ondanks dat we de tentoonstelling dus wat minder vonden en we wegens drukte en slecht weer de wandeling hebben overgeslagen, was het een geweldige dag, met als letterlijk hoogtepunt de beklimming van de Sint Jan.

Zelf heb ik overigens ook wel wat last van hoogtevrees, maar in veel mindere mate. Bij mij begint mijn maag zich pas om te draaien op het moment dat er geen hekje voor staat of de kans op vallen redelijk groot is, verder interesseert het me niet hoe hoog of steil.