Ik ben een nieuwsgierig mens. Leergierig is misschien nog een beter woord. Ik wil dingen ervaren, ontdekken, meemaken, met eigen ogen zien en niet in het minst, overdenken en analyseren hoe dingen werken en waarom.

Ik denk altijd en overal. Ik ben overigens geen dare devil en neem ook niet graag (grote) risico’s, maar binnen het veilige gebied valt er ook nog genoeg te ontdekken en heb ik al aardig wat van mijn denkbeeldige lijstje af kunnen strepen.

Rijden op een quad en op een motor (en ja, dat is best uniek voor iemand met 5% zicht en zonder rijbewijs), diepzeeduiken, ballonvaren, parasailen en paragliden, in m’n uppie onbekende steden of natuurgebieden ontdekken, mediteren, columnist voor een bekende krant worden en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ondanks dat ik geen bucketlist bijhoud, zijn er altijd wel dingen die ik als stille wens heb. Op een hoogwerker staan (weleens gevraagd trouwens, mocht niet), een paar uur vliegen in een heli (de tochtjes tot nu toe duurden hooguit een kwartier), langs de Ierse kliffen wandelen.

Een Alaskan Malamute hebben, een taal leren, opgemaakt worden door een visagist, een barista workshop volgen en iets bedenken/uitvinden wat niemand weet. En soms komt er zomaar iets op mijn pad waarvan ik denk, dát wil ik ook zelf ervaren!

Nu is er ook iets wat ik ga proberen. Een dag lang vasten. Helemaal niets eten of drinken dus, tot 10 uur ‘s avonds. Hoe ik daar bij kom? Ik ken best veel Turkse mensen en die doen, net als de meeste andere moslims, aan Ramadan.

Eigenlijk heb ik tot vorig jaar nooit geweten wat dat nu precies inhield, behalve dan dat het neerkwam op jezelf een maand lang uithongeren en veel nachtrust inleveren. Maar de betekenis ervan kende ik niet.

Uiteraard heeft het alles met het islamitische geloof te maken, maar zoals het me verteld is, is de achterliggende gedachte van Ramadan ook, dat je je onthoudt van voedsel om op die manier stil te staan bij mensen die altijd honger moeten lijden, die niet 24 uur per dag, 7 dagen per week eten tot hun beschikking hebben en soms dagenlang moeten teren op een korstje brood.

Dat is ook de gedachte waarmee ik dit ga doen. En ook een stukje respect voor de mensen die dit dus elk jaar opnieuw doen. Al is het bij dan mij niet een maand lang, maar slechts een dag.

Het teruggeworpen worden op je discipline, zelfbeheersing en stilstaan bij mensen die het veel slechter hebben dan ik met mijn uitkering, vind ik een mooi uitgangspunt. Ik hecht geen enkele waarde aan geld of luxe, maar niet kunnen eten of drinken is weer een heel ander verhaal!

Ondanks dat ik dus geen moslim ben en dat ook niet ga worden (ik hang geen enkel geloof aan en dat is een bewuste keuze) zie ik dit vooral als een experiment met een mooie boodschap, wat ik graag wil uitproberen en ervaren. Voor de mensen die, net als ik, geen notie hebben of hadden van wat Ramadan inhoudt, hier een duidelijke uitleg die ik vond op de blog van Serena.

  • Ramadan is de 9e maand van de islamitische maankalender, waarbij de islamitische gemeenschap vast. In Nederland gaat het om ongeveer
    900,000 moslims.
  • Waar de Christelijke gemeenschap tijdens het vasten bepaald voedsel en dranken vermijdt en de Joodse gemeenschap verspreid over het jaar enkele dagen van zonsondergang tot de volgende zonsondergang niet eet en drinkt, vasten moslims gedurende 29 of 30 dagen stuk.
  • Vasten houdt voor moslims in dat er tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten en gedronken wordt. Zodra de zon ondergaat is het de bedoeling dat het vasten verbroken wordt met een niet al te uitbundige maaltijd.
  • Maar, de maand Ramadan is meer dan alleen vasten. Voor moslims staat deze heilige maand in het teken van het reinigen van lichaam en geest in de vorm van vergeving, bezinning en het schenken van geld aan de armen.
  • In deze maand is het de bedoeling dat je je bewust wordt van slechte gewoonten, zoals roddelen, jaloezie, vloeken of ondankbaar zijn, en deze afleert. En natuurlijk, om dit ook vol te houden na de Ramadan.
  • Het eind van de Ramadan wordt gevierd met het Suikerfeest. Familie en vrienden komen bij elkaar en er wordt uitgebreid gegeten.

Ik ben heel benieuwd hoe dit mij afgaat en wat mijn gevoel is na een dag lang, in elk geval tot 10 uur ‘s avonds, niet gegeten of gedronken te hebben. Ik heb mezelf wel beloofd dat als het echt niet gaat, als ik er naar van word dat ik ermee mag stoppen. Het is voor mij immers geen kwestie van geloofsovertuiging maar vooral een experiment, een uithoudingsproef.

Maar ik geloof wel dat het gaat lukken. Ik heb van nature veel doorzettingsvermogen en als ik iets wil, dan gebeurt dat ook. Discussie gesloten. Overigens is het schrijven erover ook een mooie stok achter de deur om het vol te houden. Als ik ergens niet tegen kan, is het om mijn woorden niet waar te kunnen maken. Daar ben ik iets te veel perfectionist voor. :-)

Ben jij bekend met Ramadan? En hoe denk jij daarover?
Zou je het zelf ook willen proberen?