Het is dinsdagavond op het moment dat ik dit schrijf, ik ben al twee keer opnieuw aan bladzijde vier van mijn boek begonnen, heb tegen min principes een zakjes snoepjes leeggegeten en waait het te hard om te gaan fietsen, dus begin ik met frisse moed aan een nieuw lijstje vragen en antwoorden uit dat beruchte roze boekje.

351. Hoe ijdel ben je?

Ik ben veel met m’n uiterlijk bezig, maar ijdel is daar niet het goede woord voor. IJdel zijn mensen die zichzelf knap vinden en daardoor veel in de spiegel kijken of met hun uiterlijk bezig zijn. Ik vind mezelf nog niet eens in de buurt van knap en bij mij is het dus een andere reden dat ik veel met mijn uiterlijk bezig ben. Puur een kwestie van onzekerheid en afschuw van mijn eigen lijf.

352. Volg je meestal je hart of je hoofd?

Ik heb jaren geleden geleerd om op mijn intuïtie te vertrouwen en dat is wat ik doe. Natuurlijk maak ik ook beslissingen met m’n verstand, maar vooral bij gevoelskwesties laat ik mijn hart spreken. Daarom is het soms ook niet makkelijk om bepaalde keuzes te maken, omdat mijn hart mijn hoofd tegenspreekt of vice versa. Maar in de basis ben ik iemand die haar hart volgt.

353. Wat is het laatste risico dat je hebt genomen?

In een RIB-boat stappen misschien? Eng vond ik het niet, maar ongevaarlijk is het ook niet. Door de klappen die de boot door de hoge snelheid op het water maakt zou je, als je je niet goed vasthoudt, overboord kunnen zwiepen of je rug benadelen, zoals de man die voor ons was geweest en in een ambulance geladen werd. Tja.

354. Neem je vaak het voortouw in een gesprek?

Om een gesprek te starten, ben ik zelden of nooit de eerste, in elk geval niet bij vreemde mensen. Maar als er iets geregeld moet worden dan heb ik vaak wel een leidende rol in het gesprek omdat ik dingen nu eenmaal graag voor elkaar wil hebben.

355. Op welk fictief karakter uit een serie lijk je?

Ik kijk niet naar series, dus geen idee.

356. Wat mag er niet op een goed feest ontbreken?

Ik ben niet zo’n feestbeest eerlijk gezegd.

357. Neem je makkelijk een compliment in ontvangst?

Het ligt eraan wat voor compliment en van wie. Complimenten over mijn uiterlijk vind ik nog altijd erg moeilijk te accepteren, omdat ik nooit geloof dat ‘t oprecht gemeend kan zijn of dat er, zoals in het verleden verschillende keren is gebeurd, een achterliggende gedachte achter zat.

Complimenten over dingen die ik doe of maak, neem ik wel gemakkelijker in ontvangst, al heb ik wel de neiging om dingen wat uit te vlakken. Als iemand lyrisch is over iets wat mij amper moeite heeft gekost, heb ik dan vaak nog zoiets van: Mens, doe normaal. Het stelt niets voor.

358. Hoe serieus neem je je gezondheid?

Soms iets te serieus. Vooral in de tijd dat ik nog veel meer last van mijn ziektefobie had, zat ik zo ongeveer bij elke afwijking die ik tegenkwam bij de dokter. Ik vind het nog altijd niet makkelijk om daarover te praten, omdat hypochondrie nog altijd iets is waar mensen lolletjes over maken en moeilijk te geloven vinden. Het is al erg genoeg dat die angst mijn leven soms tot een ware hel maakte, dus wil ik liever niet de ‘oordelen’ van een ander er ook nog bij.

359. Welk deel neemt seks in je leven in?

Een verwaarloosbaar deel.

360. Hoe vier je graag je vakantie?

Niet. Ik hou niet van vakantie.

361. Wat is het ergste waarover je hebt gelogen?

Ik lieg niet. Sterker: ik heb een enorme hekel aan liegen en zal het zelf niet snel doen.

362. Rek jij je eigen grenzen op?

Ja, helaas wel. Onlangs nog een gevalletje meegemaakt waarbij eigenlijk al tig keer de alarmbellen hadden moeten gaan rinkelen en iedereen me voor gek verklaarde dat ik door ging. Maar ik trok mijn eigen plan, liet het aanmodderen, geloofde dat het goed kwam, maar het kwam niet goed en ik liet het los. Achteraf gezien heb ik mijn grenzen zover opgerekt dat de rek eruit was. Ik ben niet iemand die dingen snel opgeeft, maar als ik het wel doe is het echt over en uit.

363. Ben je een goede moppentapper?

Absoluut niet. Sterker nog: Ik vind mezelf verre van grappig. Ik ben meer het serieuze type en ook iemand die grapjes vaak niet doorheeft. Iets waar helaas nogal eens misbruik van gemaakt is en waarbij ik genadeloos in de zeik genomen werd.

364. Welk liedje gaat over jou?

Ik zou zo snel geen liedje weten wat echt over mij geschreven zou kunnen zijn, maar deze twee komen aardig in de buurt… Sowieso allebei steengoede songs.

Hoe vier jij graag je vakantie?