Ik heb eerder wel eens laten doorschemeren dat ik geen geboren en getogen Gorkumer ben en dat ik opgegroeid ben in een klein dorp wat eigenlijk min of meer onder de noemer gehucht valt. Mijn laatste column ging daar zelfs gedeeltelijk over.

Eén van de redenen dat ik niet zo gedij in het dorpse leven, is omdat ik best wel op mezelf ben. Ik zal mijn buren niet snel uitnodigen om voor een kop koffie, houd niet in de gaten wat er op straat gebeurt en ik houd er helemaal niet van, wanneer mensen bij me binnen kunnen kijken. Niet dat ik iets te verbergen heb, maar ik hecht nu eenmaal waarde aan privacy.

En dan woon je vervolgens in een benedenwoning met zowel je woonkamer- als slaapkamerraam direct aan de straat en het trottoir. Kleinigheidje. Gelukkig kun je er zelf het nodige aan doen, om de boel toch nog enigszins af te schermen van passerende pottenkijkers. Ik zie hier en daar wel eens gebarricadeerde ramen waardoor het huis in kwestie als een gevangenis oogt. Zelf hou ik meer van de wat subtielere aanpak. Praktisch maar toch stijlvol.

Zo ben zelf ik al heel wat jaren fan van het fenomeen raamfolie. Al vanaf een paar euro te koop bij de gemiddelde doe-het-zelver en woonwinkel en of je nu houdt van pure eenvoud of een vrolijk motiefje, je kunt het zo gek niet verzinnen of het bestaat wel. Het werkt in elk geval prima om overdag een gevoel van privacy te creëren.

Zodra het donker wordt, gaan de gordijnen dicht. De beige gordijnen met Franse lelie motief die ik al had toen ik nog samenwoonde (inmiddels alweer 15 jaar geleden), zijn recentelijk vervangen door grof geweven offwhite gordijnen die eerder bij mijn oma in het verzorgingstehuis hebben gehangen. Meer tijdloos dan met een motiefje, helemaal tot op de grond en supermooi!

Ondanks dat raamdecoratie in de eerste plaats functioneel moet zijn, zou ik nooit lamellen of luxaflex kiezen, omdat me dat ‘t gevoel zou geven dat ik in een kantoor woon in plaats van een gezellig huis. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om functioneel en stijlvol te combineren!

Wat heb jij voor of op de ramen om te voorkomen dat mensen binnenkijken?