Nu ik weer begonnen ben met bloggen, kan het roze boekje ook weer uit het stof. Want vragen beantwoorden vind ik nog steeds leuk. Ik weet zeker dat het niet gaat lukken om alle vragen voor het eind van dit jaar beantwoord te hebben, maar eigenlijk maakt dat niet uit.

Deze keer lees je onder meer of ik vind dat je alles moet kunnen zeggen, aan wie ik meer aandacht moet besteden, wanneer ik voor het laatst van slag was en wat er niet mag ontbreken in mijn koelkast.

365. Van welke kleine dingen kun je genieten?

Heel veel dingen eigenlijk. Ik vind mezelf wel een levensgenieter en geniet juist enorm van kleine dingen. Me bewust zijn van mijn omgeving en van dingen die ik meemaak, is heel belangrijk voor mijn levenskwaliteit. Sowieso hecht ik weinig waarde aan grootse dingen of veel luxe.

366. Waarvoor mogen mensen jou altijd wakker maken?

Meestal verzon ik op zo’n vraag iets wat ik erg lekker vind, mijn favoriete gerecht. Maar om eerlijk te zijn, ben ik ‘s nachts niet echt te porren voor een bord zuurkool of een Mona-pudding, dan wil ik gewoon slapen.

367. Wat zou je willen veranderen aan je uiterlijk?

Zo’n vraag heb ik al vaker beantwoord volgens mij. Veel. Ik ben nog altijd ontevreden over hoe ik eruit zie en daardoor ook erg onzeker. Dat gaat er niet meer uit vrees ik. Complimentjes werken meestal niet omdat ik ze niet kan geloven.

Ik kan niet tegen onrecht en kan
daar heel erg boos om worden.

368. Wat wil je dat mensen zeggen op je begrafenis?

Dat ik een goed mens was. Ik vind het belangrijk om respect te hebben voor andere mensen, om goed te doen. Ik kan niet tegen onrecht en kan daar heel erg boos om worden. Zeker omdat ik uit eigen ervaring weet hoe naar het is om onrechtvaardig behandeld te worden.

369. Laat jij je makkelijk voor de gek houden?

In principe niet, maar doordat ik slechtziend ben, wil het weleens gebeuren dat iemand me met gemak voor de gek kan houden. Als de grap op serieuze toon gebracht wordt, ga ik de mist in, omdat ik iemands gezichtsuitdrukking niet kan zien.

Dat is soms vervelend. Andersom word ik ook soms onaangenaam verrast als iemand opeens vervelend doet wat ik niet aan zag komen. Toen ik op de bakkersschool zat, had ik een meisje in de klas wat last van stemmingswisselingen had. Ik was nogal eens de pineut wanneer ze nijdig was, want ik kon aan haar gezicht niet zien hoe de vlag stond en dan was het vaak al te laat.

370. Wat zou je doen als het onmogelijk mis kon gaan?

Het eerste wat in me opkomt heeft met een bepaald persoon te maken, maar dat is niet iets wat ik op mijn blog bespreek.

371. Moet je altijd alles kunnen zeggen?

Ik ben altijd wel voor duidelijkheid, maar het verschilt toch wel per situatie. Soms heb ik weleens moeite met het inschatten van de ‘geschiktheid’ van een situatie of het wel of niet slim is om mijn mond open te doen, andere keren durf ik weer niet zo goed. Ik vind het een lastige vraag.

tekstwolkjes

372. Aan wie moet je meer aandacht besteden?

Mezelf. Ik ben al wekenlang keihard aan het werk om mijn slaapkamer een make-over te geven. Ik loop hele dagen te slepen met klusmaterialen en verf, zorg ervoor dat het de vriend die een paar avonden komt helpen met verven aan niets ontbreekt en zorg voor mijn beesten.

Doe tussen de bedrijven door wat dingen voor een vriend, maar ik vergeet mezelf een beetje. Ik eet te weinig, vergeet mijn medicijnen vaak en ondanks dat ik al twee weken non-stop met rugpijn loop, gun ik mezelf niet echt rust. Ik wil gewoon door totdat het klaar is.

373. Kun je makkelijk loslaten?

Niet zo erg. De afgelopen jaren heb ik op het gebied van mijn angsten wel geleerd om dingen sneller te kunnen parkeren en ook kan ik het tegenwoordig wat makkelijker loslaten als iemand een vervelende opmerking heeft gemaakt, maar toch is loslaten niet mijn beste kwaliteit.

374. Waar ben je dankbaar voor?

Voor elke dag dat ik leef. Dat ik mag leren en genieten van alles wat het leven biedt.

375. Zijn complimentjes van mensen die je niet goed kent belangrijk?

Totaal niet. Het heeft heel lang geduurd om te leren dat ik me rotopmerkingen van onbekende mensen niet aan moet trekken, dus met complimenten gebeurt inmiddels eigenlijk hetzelfde. Het doet er niet zo toe.

Ik vind een compliment van een dierbaar persoon zwaarder wegen, al ben ik dus nog altijd geen ster in het aannemen van complimenten. Ik heb al afgeleerd om ze gelijk af te vlakken, maar in gedachten doe ik dat nog altijd.

376. Voor welk dier ben je bang?

Wespen vind ik nog altijd geen schatjes. Ik ben er altijd panisch voor geweest, sinds ik er door één gestoken ben is dat minder geworden, maar ik ben wel blij dat er dit jaar amper wespen zijn. Ik ben ook iemand die bij een eetgelegenheid zelfs met warm weer liever binnen gaat zitten om mogelijke ontmoetingen met wespen te voorkomen.

377. Waardoor was je voor het laatst helemaal van slag?

Een heftige ruzie met een vriend waardoor we bijna een maand geen contact hebben gehad. Ik sliep er slecht van en wilde amper meer eten. Gelukkig is dat allemaal weer goed gekomen, maar ik was daar echt heel erg door van slag.

378. Wat ligt er standaard in je koelkast?

Pakken melk en magere yoghurt moeten altijd wel in mijn koelkast liggen. Al ben ik m’n melkconsumptie de laatste tijd wat meer aan het vervangen door water.