Inmiddels al bij ‘aflevering’ 30 van de 1000 Vragen Aan Jezelf serie en als ik naar het boekje kijk, zie ik dat ik misschien net op de helft ben. Hoeveel plezier kun je hebben van een klein roze boekje! :-) Vandaag lees je onder meer wat (of wie?) mijn grootste zwakte is, wat ik oversla in de krant, hoe amicaal ik ben en voor welk tv-programma ik mezelf zou opgeven.

407. Wanneer was je laatste spelletjesavond?

Spelletjesavond. Wat een merkwaardige term is dat eigenlijk. Nou, ik kan het me niet herinneren. Vroeger speelden we best vaak spelletjes thuis. Yahtzee, Rummikub, Boggle. Ook bij opa en oma ging de kast met spelletjes vaak open. Bij m’n andere opa en oma speelde ik Mens Erger Je Niet.

Als volwassene speel ik nooit meer. Omdat het wat lastig is om een gezelschapsspelletje in je eentje te doen. Ik heb ooit eens wat spellen bij de Kringloop gekocht maar die een paar jaar later ongebruikt weer teruggebracht. Ik speel hooguit af en toe iets op m’n iPhone.

408. Ben je goed in je werk?

Ik ben graag bescheiden maar ja, ik denk dat ik wel goed ben in mijn werk als columnist. Ik krijg altijd heel lovende en positieve reacties en ondanks dat mijn mailadres bij m’n columns vermeld staat en iedereen dus een mail kan sturen, heb ik nog nooit een vervelend bericht ontvangen.

Ook dingen die ik voor anderen doe, zoals bijvoorbeeld de websites bouwen van IJssalon Baks in Woudrichem en Eetcafé Istanbul in Gorinchem. Van laatstgenoemde onderhoud ik ook de social media pagina’s, inclusief het maken van leuke afbeeldingen, Die dingen gaan me ook goed af en ik kan er veel creativiteit in kwijt.

409. Wie bewonder je?

Er is eigenlijk niet één iemand in het bijzonder die ik heel erg bewonder. Elk mens heeft unieke eigenschappen die bewonderenswaardig kunnen zijn. Iemands visie op bepaalde thema’s, een overtuiging, daadkracht of een groot doorzettingsvermogen. Iemand hoeft geen heldendaad te hebben verricht om bewonderenswaardig te zijn. Het kan in iets heel kleins zitten.

Het gaat vrijwel alleen over ellende.
Narigheid waar ik zelf niets aan kan veranderen, dus waarom zou ik
erover lezen?

410. Heb je een goede gewoonte die je iedereen zou aanraden?

Ik begin elke dag met een appel. Zodra ik uit bed ben, staat Bas praktisch al gelijk bij de voordeur om te gaan wandelen. Het is al vaak gebleken dat het in de meeste gevallen niet eens zo is dat hij dan nodig moet, maar hij wil gewoon nú naar buiten en laat dat duidelijk merken.

Op zo’n manier zit ik niet echt lekker aan m’n ontbijt, dus ben ik een appeltje mee gaan nemen tijdens het wandelen om zo toch alvast wat binnen te krijgen. Na de wandeling, die soms zomaar 2 uur of langer kan duren, ga ik alsnog aan de yoghurt. Als de appels op zijn, mis ik dat echt.

Een andere goede gewoonte die ik weer in mijn leven aan het ‘implementeren’ ben is elke dag mediteren. Ik deed dit eerst alleen als het niet goed met me ging, maar er zijn hele volksstammen waarvoor meditatie net zo gewoon is als eten, drinken en slapen. Meditatie is dus niet zozeer een redmiddel in noodsituaties, maar gewoon een prettige en goede gewoonte.

411. Wat sla je over in de krant?

De hele krant als het even kan. Ondanks dat ik zelf voor een krant werk, lees ik er geen. Hooguit de Metro als ik een keer met de trein ga. De grap is dat veel mensen denken dat ik geen krant lees omdat ik het niet kan lezen.

De waarheid is dat ik elke krant prima kan lezen, maar het een principekwestie is geworden om geen krant te lezen. Het gaat vrijwel alleen over ellende. Narigheid waar ik zelf niets aan kan veranderen, dus waarom zou ik erover lezen? Dat geeft alleen maar frustratie. Naar het journaal kijk ik ook zelden om dezelfde redenen.

412. Wat doe je met je grijze haren?

Ik heb geen grijze haren en de kans is groot dat ik die niet krijg ook. Mijn oma had op haar 81e nog altijd blond haar zonder grijze haren en ook mijn moeder is nog niet grijs. Mijn vader heeft wel een bijna witte haardos, maar zijn haar was heel donkerbruin, tegen zwart aan een aangezien ik het haar van m’n moeders kant heb, vermoed ik dat ik ook niet grijs zal worden.

413. Wat stond er op je laatste Instagram-foto?

Dit dus. Een foto die ik een maand geleden maakte tijdens een fietstocht door de Biesbosch. Als ik het me goed herinner, was dat één van de laatste warmere dagen. De foto eronder is van mijn andere Instagram-account, waar ik dingen uit m’n dagelijks leven plaats. Ik met natgeregend haar en de warme handschoenen die ik kocht bij De Buurman. Echt herfst!

414. Sta je liever op de voorgrond of op de achtergrond?

Liever op de achtergrond. No doubt about that. Ik kan er nogal zenuwachtig van worden om in het middelpunt van de aandacht te staan, altijd zo geweest. Sommigen denken dat dit maar een verzinsel is, omdat ik er qua kledingstijl niet uitzie als een muurbloempje ‘en dus aandacht wil’. Iets waar ik altijd een beetje moedeloos van word. Sinds wanneer trek je kleding aan voor iemand anders? Misschien zijn die mensen er wel, maar ik behoor niet tot die categorie.

415. Hoe vaak lak je je nagels?

Vrijwel nooit. Ik heb een enorme hekel aan nagellak. Het stinkt, is lastig aan te brengen, het wordt bij mij binnen een dag al lelijk en eigenlijk vind ik mijn handen er nogal raar uitzien als ik nagellak op heb. Het is ook totaal niet praktisch vind ik. In de zomer heb ik soms weleens zo’n manie dat ik het even leuk vind, maar langer dan een week duurt dat gelukkig nooit.

416. Filter je het nieuws voor jezelf?

Die vraag sluit een beetje aan op vraag 411, wat ik oversla in de krant. Mijn antwoord op deze vraag staat dus eigenlijk al bij het antwoord van vraag 411…

417. Voor welk tv-programma zou je jezelf opgeven?

Geen enkele. Ik ben toevallig in een maand tijd voor twee verschillende tv-programma’s gevraagd en het werd voor allebei een nee. Daar hoef ik niet eens over na te denken. Ik moet er niet aan denken dat ik op tv te zien zal zijn. Als iemand een foto van me maakt is al erg genoeg.

418. Hoe beleg je het liefst je boterham?

Ik eet meestal maar twee boterhammen. De ene met vleeswaren, de ander met iets zoets zoals jam, hagelslag of chocoladepasta. Daar wijk ik nooit vanaf. Ik ben niet bepaald experimenteel als het gaat om broodbeleg en er echt werk van maken doe ik al helemaal nooit.

419. Wat is je grootste zwakte?

Een niet nader te noemen persoon is al zo’n anderhalf jaar mijn grootste zwakte. :-) Een andere zwakte is dat ik stiekem wel een emotie-eter ben en wanneer het niet zo goed gaat, makkelijker naar een reep chocolade of iets anders lekkers grijp. “Want ik voel me rot, dus dan mag het”.

420. Hoe amicaal ben je?

Niet.

Wat is jouw grootste zwakte?