Al zolang als ik me kan herinneren, heb ik een zwak voor notitieboekjes. Vroeger gaf ik daar soms aan toe door er één (of meerdere) te kopen. Ik herinner me bijvoorbeeld een setje met bordeauxrode en goudkleurige metallic kaft en boekjes van de Wibra. Maar naarmate de digitale wereld de overhand nam, hield ik me in en kwam er geen boekje mijn huis meer in.

Want ik schreef toch geen letter meer op papier, kreeg er kramp van in m’n handen. Ik kon vele malen sneller typen dan dat ik ooit met de hand zou kunnen schrijven en dat handschrift van mij was nu ook niet echt om over naar huis te schrijven. Geen papier en geen pennen meer nodig.

Toch veranderde er iets. Het lijkt wel alsof mensen iets missen nu alles digitaal is. Geen gezellige handgeschreven kaartjes meer met de post of met je mooiste pen liefdesbrieven schrijven. Geen doodles of snel opgeschreven telefoonnummers meer in een beduimeld boekje of gekrabbelde boodschappenlijstjes inclusief koffievlekken.

Leuke patroontjes

Zelfs ik leek iets te missen. Ik schrijf al vanaf dat ik een pen vast kon houden en liet al eens weten dat ik ook al snel kennis maakte met de therapeutische werking van ‘van je af schrijven’. Toch leek dit niet zo goed te werken wanneer ik lappen tekst mijn pc in ramde, dan zoals ik het vroeger deed. En een leuk boekje bladert ook wat lekkerder door dan een kille witte pagina gevuld met een tekst in Arial. Dus ging ik overstag.

Het begon eigenlijk met een boekje om alle citaten die ik door de jaren heen heb verzameld in te schrijven. Deze staan nu in een bestandje in m’n cloudservice, wat het voordeel heeft dat ik het altijd bij de hand heb en er gemakkelijk in kan zoeken. Toch vond ik het ook een leuk idee om alles in een boekje op te schrijven. Dus ging ik naar HEMA voor een leuk notitieboek.

Om vervolgens niet één, maar twee erg leuke boekjes te vinden bij bovengenoemde winkelketen en absoluut niet te kunnen kiezen. Dus was het volgende idee geboren: Ook maar een boekje om mijn gedichten op te schrijven. Gedichten die ik ook al van jongs af aan schreef en die inmiddels in een lelijk geel multomapje ergens achterin een kast waren verdwenen. Ook die mochten wel een mooier plekje krijgen, dus had ik een excuus om boekje twee ook te kopen.

Schrijven in mijn notitieboek

Het idee om weer met een pen aan de slag te gaan sprak zó tot de verbeelding dat ik niet veel later tijdens een bezoekje aan Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd bij de landgoedwinkel een schattig opschrijfboekje met print van Fiep Westendorp spotte. Het boekje had een opdruk van twee katjes (Pim en Pom) en nu mijn oudste kat kort geleden was overleden, oefende het boekje grote aantrekkingskracht op me uit.

Je raadt het al: Ik ging met het boekje naar huis. Klein probleempje: Ik koop normaal geen spullen als ik er geen doel voor heb. Dus moest ik iets verzinnen waarvoor ik het zou gaan gebruiken. Het zou zonde zijn als het ongebruikt in een kast zou verdwijnen. Dus besloot ik dat ik een dagboekje zou beginnen, geïnspireerd op thema’s als Een zin per dag en Elke dag een vraag, die je momenteel veel in boekhandels ziet.

Dat een dagboekje bijhouden niet kinderachtig is, is in de psychologie vaak bewezen. Schrijven helpt, schrijven is therapeutisch, schrijven is leuk en je leert er ook van. Dus werd mijn Fiep-boekje dus een dagboekje waar ik meteen in begon te schrijven, de handkramp die direct opspeelde ten spijt.

Mijn notitieboekjes

Mijn notitieboekjes

Mijn dagboekje werd nog mooier, toen ik een paar weken later rondneusde bij de pop-upstore Silo S in Sleeuwijk. Ik werd verliefd op een handgemaakte cover van leer, gemaakt door Eline van Kamer22 en besloot het dagboekje te upgraden. De print van het boekje is ook nog zichtbaar, omdat ie ook gedrukt is op het binnenblad.

Nadat ik had begrepen dat personaliseren met tekst tot de mogelijkheden behoorde en een zinnetje uit mijn meditatie app (Headspace) in mijn hoofd was blijven hangen en inmiddels min of meer mijn motto was geworden, besloot ik dat dan ook nog maar te doen. Bianca van Sofietje-creations heeft vervolgens voor slechts € 5 de tekst met door mij gekozen lettertype op de achterzijde van de cover gelaserd.

Voordat de andere twee boekjes helemaal gevuld zijn met citaten en gedichten, zal nog wel even duren. Maar het heeft geen haast. Af en toe schrijf ik weer een stukje en dan leg ik het weg. Een werk in uitvoering. Sowieso ook erg fijn om met mijn volle aandacht daarmee bezig te zijn en alle citaten en gedichten weer eens aandachtig door te lezen op die manier.

Leren notebook-cover met inscriptie

Gebruik jij ook notitieboekjes?