Ik was op eerste kerstdag aan dit artikel begonnen, maar had het niet afgemaakt, met als resultaat dat ik de intro in zijn geheel opnieuw kon schrijven. ūüôā Anyway, ik had wel weer zin om weer wat vragen te beantwoorden.

Misschien vind ik wel het leukste aan deze serie, om het boekje open te slaan op een nieuwe bladzijde en de vragen te lezen die me dit keer voorgeschoteld worden. De ene keer vind ik ze leuker dan de andere keer, maar dat heet nu afwisseling!

448. Wanneer heb je voor het laatst een hoofdmassage gehad?

Ik heb een beetje moeite met aanrakingen, al merk ik anderzijds dat ik het soms ook wel erg mis. Een hoofdmassage kan ik me niet herinneren, wel heb ik iets van anderhalve maand geleden een rug/nek massage gehad bij een achternicht die masseuse is, dus dat telt ook wel een beetje.

449. Hoe ziet je favoriete zondagochtend eruit?

Ik heb niet zozeer een ideale zondagochtend eigenlijk. Ik slaap graag uit, vervolgens stap ik onder de douche en werk ik m’n wekelijkse haar-routine af. Als ik eenmaal schoon en aangekleed ben, ga ik lopen met Bas. Dat is het wel zo’n beetje. O ja, ontbijten hoort er ook bij.

450. Maak je weleens een lange wandeling in je eentje?

In mijn geval is dit nogal een overbodige vraag: Bijna elke dag! Oké, misschien niet alleen omdat de hond er altijd bij is, maar toch. Zonder Bas gaan wandelen doe ik dan weer niet zo snel. Hij is altijd van de partij als ik een flink eind ga lopen. Als je een hond hebt móet je wel lopen, maar er zijn ook genoeg mensen die dag in, dag uit gewoon een blokje om doen.

451. Wanneer heb je voor het laatst foto’s ingeplakt?

Geen idee. Moet lang geleden zijn, want mijn fotocollectie is al sinds 2000 digitaal.

452. Waarover ben je onlangs van mening veranderd?

Over opnieuw starten met antidepressiva. Ondanks dat het al maanden niet goed met me gaat en het steeds verder achteruit lijkt te gaan, was ik tot een week geleden nog zeer vastbesloten om zo ver mogelijk bij die pillen uit de buurt te blijven. Ik moest en zou het zelf oplossen.

Inmiddels gaat het zodanig beroerd dat ik vrijwel elke dag oxazepam slik, een medicijn wat niet bedoeld is om op lange termijn te slikken. Ik ben moe gestreden. ik heb het opgegeven. I resign… Dus kom maar op met die pillen, die ik nu ook voor meerdere jaren zal moeten gaan gebruiken.

Waarom die verdeeldheid. We zijn allemaal mensen. we vegen allemaal onze kont af.

453. Wanneer had je het liefst een dag in bed blijven liggen?

De dag die ervoor zorgde dat bovengenoemde toestand in een stroomversnelling raakte. De dag dat ik naar het ziekenhuis moest voor een buik-echo, waarvan ik uiteindelijk een geruststellende uitslag kreeg. Desondanks heeft het me geen rust gebracht, maar wel schade aangericht in mijn hoofd. Ik had liever gehad dat ik die dag over had kunnen slaan en gewoon niet was gegaan.

454. Geloof je in een open relatie?

Ik geloof in geen enkele relatie. Niet voor mezelf in elk geval. Ik ben sowieso iemand die zich snel verveelt en ik wil het een eventuele partner én mezelf niet aandoen dat ik na een paar maanden al uitgekeken ben en alle dingen die leuk zouden moeten zijn, als een verplichting zie.

Geloof me, ik heb dat eerder meegemaakt, dus weet waarover ik het heb. Sowieso ben ik in m’n leven al vaak genoeg gekwetst en heb ik het te veel naar mijn zin als single, om dat op te geven.

455. Welke wet zou je invoeren als je minister-president zou zijn?

O jee, heb je even? Ik zou om te beginnen wapens verbieden en er ook voor zorgen dat die niet meer gemaakt of ge√Įmporteerd kunnen worden. Hoe ik dat aan zou pakken weet ik niet, want op alles wat verboden is, wordt wel weer een maas in de wet gevonden, natuurlijk.

Daarnaast zou ik ervoor zorgen dat politiek heel wat laagdrempeliger wordt. Het zijn nu allemaal meneren met dikke auto’s en dure maatpakken, mensen waarbij de gemiddelde burger maar een dom sukkeltje lijkt. Waarom die verdeeldheid. We zijn allemaal mensen, vegen allemaal onze kont af. Dat imagebuilding gebeuren zou best wat minder mogen wat mij betreft.

456. Wat zou je doen met een miljoen?

Om te beginnen denk ik dat ik een black-out zou krijgen wanneer iemand zou vertellen dat ik een miljoen op mijn bankrekening bijgeschreven krijg. Wat ik ermee zou doen weet ik niet, wel dat het me mijn uitkering zou gaan kosten, want je mag maar tot een bepaald percentage van je uitkering aan inkomsten ontvangen. Sowieso slaapt de belastingdienst ook niet.

457. Hoe heette je favoriete knuffel?

Bamse! Mijn favoriete knuffel was een uit de kluiten gewassen knuffelbeer, die deze unieke naam kreeg tijdens een trip door Scandinavi√ę. ‘Bamse’ is namelijk het Deense woord voor teddybeer en zo is ie ook altijd blijven heten.

458. Wat was je verste reis?

Ik vermoed dat dat naar de Malediven was. Als ik me goed herinner, ongeveer 15 uur vliegen over een afstand van ruim 8000 kilometer. Ik was een jaar of dertien. De Malediven zijn nu bekend als vakantieoord voor de jetset en héél commercieel.

Toen wij er waren, was het nog niet zo ontdekt en logeerden we in een simpel huisje, waarbij de gemiddelde Center Parcs bungalow een villa lijkt. Maar die eenvoud. Dat was de charme.

Mijn slaapkamer

459. In welke houding slaap je het lekkerst?

Ik ben een buikslaper. Volgens de verkoper van Swiss Sense waar m’n nieuwe bed vandaan komt, is dat in veel gevallen een gevolg van te weinig ondersteuning in de rug, maar ik slaap al m’n hele leven zo. Bij mij heeft het voornamelijk te maken met kwetsbaarheid. Ik kan bijvoorbeeld ook niet slapen onder een laken en het moet ook niet volledig donker zijn.

460. Naar wie ga je toe met je problemen?

Het ligt eraan. Er zijn dingen die ik maar met één iemand bespreek en waar verder nooit iemand iets over te horen krijgt, maar er zijn ook dingen waar meerdere mensen vanaf weten. Toch vind ik het moeilijk.

Emoties tonen vind ik vrij lastig en vertellen dat je ergens mee zit, voelt als je heel kwetsbaar opstellen. Zeker ook omdat ik in mijn leven al vaak teleurgesteld en aan de kant gezet ben, werd ik daar erg voorzichtig mee. Als ik je vertrouw, kun je dat als iets bijzonders opvatten.

461. Voor wie ben je een inspiratiebron?

Ik heb mezelf nooit gezien als iemand die boven het maaiveld uitkomt. Voor de dingen die ik doe, zelfs al ben ik er echt goed in, krijg ik nooit overdreven veel bewondering of aandacht, wat voor mij bevestigt dat ik middelmatig ben.

Als je een inspiratiebron voor iemand bent, is het toch wel een voorwaarde dat je bijzonder bent. Ondanks dat ik mijn eigen kwaliteiten zeker wel waardeer, ben ik ook realistisch genoeg om te zien dat ik dus geen hoogvlieger ben.

Grappig genoeg kreeg ik nog niet zo heel lang geleden van één van de volgers van de pagina van mijn Liefbriefje project wel een reactie dat ik haar inspireerde om ook wat bedachtzamer te leven en eens wat vaker gewoon iets aardigs te doen voor mensen. Ik kan je niet vertellen hoe oprecht blij ik was met dat compliment! Zoiets vind ik veel waardevoller dan een compliment over mijn uiterlijk wat ik toch niet kan geloven.

Voor wie ben jij eigenlijk een bron van inspiratie?