Eén van de meest arbeidsintensieve artikelen van het jaar, is toch wel het grote jaaroverzicht op 31 december, de allerlaatste dag van het jaar. Veel uitzoekwerk. Waar ben ik dit jaar allemaal geweest, wat heb ik gedaan, welke indrukken heb ik opgedaan, welke herinneringen gemaakt.

2016 was niet m’n beste jaar. Ondanks dat ik veel leuke dingen heb gedaan in de vorm van uitjes, heerlijke fiets- en wandeltochten, met de kajak varen en andere dingen die ik me graag herinner, heb ik ook veel nare dingen meegemaakt, waaronder het overlijden van oma en Micky.

Ik voelde me voor het eerst echt eenzaam en kreeg, kort na het stoppen met antidepressiva eind april, al vrij snel opnieuw klachten die in de loop van de maanden weer steeds erger werden. Toch wil ik het jaar niet afsluiten met de gedachte dat het een slecht jaar was. Het was misschien minder goed, maar daar word je ook sterker van. Het leven is een leerproces.

januari

En dan zit je op de eerste dag van januari ‘s avonds zomaar voor het eerst van je leven met een pasgeboren baby in je armen. Het kindje van een vriendin. Heel bijzonder! Later mocht ik ook een newborn-fotoshoot maken van het baby’tje.

Verder waren er best veel zonnige dagen waarop ik veel wandelde en zelfs zo nu en dan al fietste. Ook was ik nog steeds volop bezig met mijn koffie-hobby, vierde ik m’n verjaardag en was ik nog druk in de weer met handletteren, wat ik inmiddels overigens al enkele maanden niet meer heb gedaan.

februari

In deze maand waren er opvallend veel spectaculaire zonsondergangen te zien, bracht ik veel tijd thuis door met m’n huisdieren, maar was ook regelmatig in het verzorgingstehuis te vinden waar oma tijdelijk zou verblijven. Het ging niet zo goed met haar, nadat ze haar heup had gebroken en was geopereerd.

Ik finetunede koffierecepten, mestte mijn make-up collectie eens flink uit, terwijl ik mijn verzameling handlettering-tools juist verder uitbreidde. En blijkbaar ben ik ook nog ziek geweest, wat ik alweer vergeten was.

Bas tussen de krokussen

maart

Op 2 maart overleed mijn lieve oma op 81-jarige leeftijd. Ze was echt op. Het was verdrietig, maar ergens waren we ook blij voor haar dat ze eindelijk rust had. Op 7 maart werd ze begraven op de begraafplaats vlakbij de woning waar ze tot een jaar eerder bijna 60 jaar gewoond had.

De eerste tekenen van het voorjaar werden zichtbaar, ik werd gevraagd als columnist voor AD Rivierenland en publiceerde m’n eerste op 19 maart. Verder maakte ik met een vriend een wandeling door de Biesbosch, ging uit eten bij de Beren en at op 1e Paasdag bij m’n moeder

april

Samen met m’n moeder en Bas lopen in een nieuw wandelgebied bij Hardinxveld, tijdens een mooie winterdag, waar ik natuurlijk ook de nodige foto’s maakte. Verder werd het tijd om mijn terras weer eens van stal te halen, maakte ik fijne fietstochten en breidde m’n koffie-collectie verder uit met een goede elektrische handopschuimer en een kookthermometer.

Ook pakte ik het maken van allerlei lekkere fruit-smoothies weer op, bezocht met m’n moeder de Floralia-tentoonstelling in het Gorcums Museum en ging ruim een week later met haar naar Den Bosch, omdat ik kaartjes had gewonnen voor de Jheronimus Bosch tentoonstelling inclusief beklimming van de Sint Jan. Minder fijn was dat ik voor borstonderzoek naar het ziekenhuis moest, gelukkig was er niks aan de hand.

Uitzicht over Den Bosch

mei

Genieten van voorjaarsweer, lange wandelingen en de eerste fietstochtjes in korte fietsbroek. Op bezoek bij m’n moeder, met Martin over Waalwijk en Raamsdonksveer gefietst met een bezoekje aan het Louwman-museum, de Havendag bezoeken en uren in mijn hangmat doorbrengen met een goed boek plus smoothie. Oh ja en ik vierde ook m’n veertiende blogverjaardag!

Verder ging ik naar de Aelse dag (in Andel) en tuincentrum Avri in Dongen, sliep ik een nacht op de bank nadat Micky voor het eerst van z’n leven een soort epileptische aanval had gehad. Ik zette bloemen op de foto, het werd terrasjesweer en ik ging naar Topshelf in Leerdam. Vanaf eind mei voelde ik me niet goed. Heel erg moe, futloos en nergens energie voor. Dat was dus het effect van nieuwe medicijnen.

juni

Ondanks dat juni meestal mijn meest favoriete maand van het jaar is, ging die vlieger dit keer niet helemaal op. Ik heb uiteindelijk zes weken met bovengenoemde klachten rondgelopen voordat ik (na lang zeuren) mijn oude medicijnen weer kreeg. Ook was er nog een andere situatie waardoor ik behoorlijk uit m’n doen was en me minder fijn voelde.

Desondanks waren er ook genoeg leuke gebeurtenissen. Uit eten bij de Beren, mooi zomerweer, 360 graden fotografie ontdekken, wéér in die hangmat, liters ijskoffie, verkeer regelen tijdens de avondvierdaagse in Sleeuwijk, mooie foto’s maken voor de ijssalon in Woudrichem en kajakken. Ook stonden er de nodige fietstochtjes op het programma en genoot ik van een pannenkoek bij de Pannenkoekenbakker in Woudrichem, Minder leuk was dat mijn computer het begaf.

Lekker fris citroenwater

juli

Na lang zeuren kon ik weer terug op mijn oude medicijnen en voelde ik me al snel weer de oude. Ik ging alweer uit eten bij de Beren, mocht mee met een vaartochtje op een RIB-boat wat heel erg gaaf was, bezocht het Hippiefestival in Gorinchem en stuurde m’n iPhone op ter reparatie, omdat er een probleem met de camera was, wat uiteindelijk nooit is opgelost. Mijn blog ging intussen voor onbepaalde tijd op stil, omdat ik totaal geen zin en inspiratie meer had.

Verder raakte ik verslingerd aan gekoeld citroenwater, maakte ik nieuw drukwerk voor de ijssalon en fietste ik onder meer door Nieuwegein, de Biesbosch en Bleskensgraaf. Ook ging ik weer het water op met de kajak, waarbij ik één keer zelfs eten bestelde via Thuisbezorgd, omdat ik brood was vergeten.

Werkte nog ook! M’n PC was inmiddels echt einde verhaal en uiteindelijk bestelde ik een nieuwe bij BeCo in Werkendam. Ondanks dat inmiddels alles werkt, ging daar wel het één en ander mis, waardoor ik een paar weken zonder computer zat.

augustus

Wederom veel fietstochtjes, dit keer onder meer door het Lingebos, naar Andel en over Giessen-Oudekerk, waarbij ik ten val kwam en een fikse kniewond opliep waar ik twee maanden mee heb rondgelopen. Maar dat hield me niet tegen om gewoon door te gaan met fietsen en trouwens ook kajakken. Flink wat keukenfolie erom en waterdicht is die wond!

Verder bezocht ik het Glasmuseum in Leerdam weer eens en ging ik met mijn vader voor een lang weekend met een gehuurde motor naar Duitsland in de regio van Trier. Mijn eerste soort-van vakantie in tien jaar! Genieten, veel mooie uitzichten en lekker eten! Ook in Duitsland wandelde ik aardig wat af als ik maar even de kans kreeg. 🙂

Weer terug in Gorinchem, ging ik met Bas naar de kinderboerderij, genoot van zomerdagen en een dagtocht >met de Spido, waarvoor ik kaartjes had gewonnen en m’n moeder meevroeg. Ook de hangmat, een fietstocht door de Biesbosch en de kajak kwamen weer aan bod, evenals mooie zonsondergangen en heerlijk eten. Tijdens de laatste dagen van de maand, maakte ik een begin met de slaapkamer make-over die uiteindelijk tot eind oktober zou duren.

Tijd om te klussen!

september

Met m’n moeder naar een gezellig eet-evenement genaamd In d’n Aelse pot, waar ik trouwens ook een column over schreef. Ook kluste ik verder in mijn slaapkamer en bleek er uiteindelijk nog meer werk bij te komen kijken dan ik voor ogen had gehad. Met m’n Westlandse maatje ging ik een middag naar Scheveningen, waar we onder meer een rondje maakten in het reuzenrad.

Met Martin naar een oldtimer-show in Hank en tussendoor wist ik ook nog tijd te vinden voor een kajak-tocht van ruim 25 km. Eind september was het botenbeurs en flyerde ik voor Istanbul. Last but not least, maakte ik weer een begin met bloggen na een stilte van ruim twee maanden.

oktober

Oktober, woonmaand, herfst. Tijd om mijn slaapkamer project af te ronden en sowieso eens met de spreekwoordelijke bezem door huis te gaan. Ouwe meuk weg en wat nieuwe dingetjes erin. Behalve dat mijn slaapkamer onherkenbaar is veranderd, heb ik ook in de woonkamer aardig huisgehouden met een mooi resultaat.

Mijn lieve Micky was al langere tijd ziek, maar nu ging het hard achteruit. Op 14 oktober overleed hij. Hij leefde nog toen ik na een onrustige nacht bij hem kwam, maar nadat ik hem in mijn armen had genomen, blies hij nog geen 10 minuten later z’n laatste adem uit. Alsof hij had gewacht tot ik bij hem zou zijn. Hij was 17 jaar en 9 maanden oud geworden.

Gelukkig waren er ook leuke dingen, zoals met m’n moeder naar de familiedag van de politie, bezoekje aan het Biesbosch-museum en een bus-tour door de Noordwaard (Biesbosch), één van de laatste écht lange fietstochten van het jaar en mooie herfstkleuren fotograferen. Ik wandelde met Bas op het Landgoed Mariënwaerdt, in Woudrichem en de Groesplaat (Sleeuwijk) en ging met Martin naar een Halloween-feestje in Oudendijk en naar IKEA in Breda.

Handgemaakte leren cover

november

Het jaar begint te korten, de dagen trouwens ook. Veel last van angst en onrust, met name omdat ik al sinds half oktober buikpijn had, maar gelukkig ook nog genoeg leuke dingen. In Woudrichem uit eten met m’n vader die vervolgens weer voor een paar maanden naar het buitenland ging, het mooie vestingstadje Heusden weer eens bezoeken en afsluiten met een pannenkoek, weer eens naar Leerdam en op tv komen bij het programma De Gevaarlijkste Wegen van Nederland.

Verder ging ik naar m’n achternicht in Hardinxveld voor een fijne rug/nek massage, maakte ik de ene na de andere herfst-foto en at ik voor het eerst in een sushi-restaurant, maar dan zonder ook maar één stukje sushi aan te raken, want ik lust geen vis. En tot slot scoorde ik bij pop-up store Silo S in Sleeuwijk eindelijk een betaalbare lederen notebook cover, waar ik al een tijdje naar op zoek was en liet hier later ook tekst in graveren.

december

Waar voor de meeste mensen de decembermaand meestal de fijnste en gezelligste maand van het jaar is, ligt dat bij mij toch iets anders. Ik heb normaal al wat moeite met de feestdagen, maar omdat het met mijn gemoedstoestand steeds verder achteruit leek te gaan, vond ik het nu nog lastiger. Sowieso moest ik slechts een paar dagen voor kerst naar het ziekenhuis en moest Bas voor een gebitsbehandeling bij de dierenarts onder narcose wat ik nogal eng vond.

Koppig als ik ben, wil ik toch blijven proberen dingen van de positieve kant te blijven zien, mezelf zoveel mogelijk te blijven vermaken en vooral om sterk te zijn. Zo begon ik begin van de maand met mijn Liefbriefje project, bezocht ik twee keer de kerstshow bij tuincentrum Kolbach, fietste ik nog altijd aardig wat af ondanks het koudere weer en bakte ik koekjes voor Bas en mezelf.

Verder bezocht ik de kerstmarkten in Gorinchem en Woudrichem, ging ik 2 keer naar Leerdam, met Martin eten bij de Beren en naar de bioscoop. Op 27 december naar m’n moeder om oma te gedenken op haar eerste verjaardag dat ze er niet meer is en struinen in de Drunense duinen. Als ik mijn neerslachtige gevoelens er even buiten laat, helemaal geen gekke maand. 🙂

Wat is het meest bijzondere moment wat jij afgelopen jaar hebt meegemaakt?

Rijp op de takken