Nu het nieuwe jaar al 4 dagen oud is, de feestmaand mijlenver achter ons lijkt te liggen en de kerstbomen naar de vuilstortplaats zijn, begin ik tóch nog even over 2016. Een jaar wat al oud en afgedankt aanvoelt, maar wat toch ook nog genoeg leuke herinneringen in zich heeft, die ik de rest van mijn leven bij me zal dragen.

Onderstaande vragenlijst kwam ik tegen op de blog van Vera, maar is gemaakt door Suzanne, om het even verwarrend te maken. :-) Anyways, ik vond het in elk geval een serie mooie en leuke vragen en wilde deze dus ook wel op mijn eigen blog uitwerken. Bij deze dus!

Wat gaf je het meest het gevoel dat je leefde dit jaar?

Buiten zijn! En dan met name dingen als kajakken, struinen in de natuur en nieuwe weggetjes en gebieden ontdekken met de fiets. Best grappig dat ik tegenwoordig zo’n buitenmens ben, terwijl ik pak ‘m beet 15 jaar geleden meestal hele dagen binnen zat, zelfs in de zomer. Ik hield niet van wandelen en fietsen deed ik eigenlijk alleen van A naar B. A lot has changed since then…

Hoe verraste je jezelf in 2016?

Ik verraste mezelf in negatieve zin, door te ontdekken dat ik helemaal niet van m’n ziektevrees verlost was, maar dat het de werking van de antidepressiva was geweest die ik tot eind april 2016 geslikt heb. Ondanks dat het niet de bedoeling is dat dit een negatief artikel wordt, kan ik zo snel niets bedenken waarin ik mezelf het afgelopen jaar in positieve zin heb verrast.

Waarvan had je spijt dit jaar?

Dat ik mensen soms te vaak het voordeel van de twijfel gun. Mijn zwakke plek is nog altijd dat ik in de eerste plaats anderen tevreden wil stellen en daarna pas mezelf. Ik heb nooit echt spijt van dingen omdat ik alles zie als levensles, maar achteraf zie ik wel in dat ik sommige knopen eerder door had moeten hakken, om mezelf veel ellende te besparen. Ik ben dan misschien niet de meest knappe, grappige of interessante persoon, maar ik moet écht leren te beseffen dat ik desondanks evenveel waard ben als een ander. Ik mag er ook zijn.

Wat liet je het hardste huilen dit jaar?

Ik huil eigenlijk nooit en kan me maar 3 momenten herinneren dat het wel gebeurde in 2016. Het moment dat Micky was overleden en werd opgehaald door het dieren-crematiebedrijf, toen ik een inzinking kreeg toen ik weer eens ergens een bultje dacht te voelen en nadat ik voor de zoveelste keer keihard onderuit gehaald werd door een persoon waar ik altijd alleen het beste mee voor heb gehad. Echt een flink potje janken doe ik overigens nooit, als ik maar dénk dat ik moet huilen, stop ik dat snel weg. Geen sentimenteel gedoe.

Kajakken!

Waar was je het meest dankbaar voor dit jaar?

Veel zonnige dagen, zodat ik vaak de hort op kon met Bas, in de kajak of de fiets. Al sluit dat ook weer een beetje aan op mijn antwoord op de eerste vraag. Verder ben ik dankbaar voor die paar mensen die me niet aan mijn lot overlieten als het echt kut ging, mijn huisarts en dat ik er weer een jaar bij mag tellen. Dingen die we vaak als vanzelfsprekend beschouwen, zijn dat niet altijd.

Wat heb je dit jaar bereikt waar je trots op bent?

Ik ben niet zo snel trots. Bescheidenheid vind ik een betere eigenschap en past ook beter bij mijn karakter. Desondanks is er wel één ding waar ik trots op ben, namelijk dat ik in maart gevraagd werd columnist te worden voor Algemeen Dagblad en alweer bijna een jaar om de twee weken een stukje schrijf. Columnist worden of iets in die richting, is lang een stille droom geweest.

Hoe was dit jaar beter dan 2015?

In grote lijnen was 2015 een aanzienlijk beter en rustiger jaar, met minder vervelende situaties, weinig angst en ook veel leuke dingen. Eén van de leukste dingen van 2016 was dan weer, dat ik voor het eerst in tien jaar op vakantie ben geweest, al was dat dan drie dagen en twee nachten.

Hoe was dit jaar slechter dan 2015?

Ik gaf het antwoord daarop eigenlijk al bij de vraag hierboven: Twee maanden ziek geweest door verkeerde medicijnen en vervolgens kwam de angst terug en leek zelfs te groeien in de loop der tijd. Daarnaast waren er ook andere dingen die me verdriet en spanningen hebben opgeleverd.

Waar had je meer tijd aan willen besteden?

Ik heb het geluk dat ik mijn eigen tijd indeel en dus zoveel of zo weinig tijd aan iets kan besteden als ik zelf wil. Ik kan dus eigenlijk niets bedenken waarvan ik achteraf denk of vind dat ik er meer tijd in had moeten steken.

Wat was je favoriete tv-programma in 2016?

Net als de voorgaande vier jaar, was dat wederom Dokter Tinus.

Het ‘Dokter Tinus huis’

Als je jezelf op 1 januari 2016 een advies had kunnen geven…

Waak ervoor dat je niet over je eigen grenzen heen gaat.

Hoe ben je dit jaar gegroeid als persoon?

Ik heb het afgelopen jaar eigenlijk geen progressie gezien in mezelf als persoon. Ik leer altijd en overal van, maar echte sprongen qua persoonlijke groei kan ik zo gauw even niet bedacht krijgen. Sowieso vind ik dat je zoiets zelf vaak moeilijk kunt beoordelen, of jaren later pas.

Wat is het belangrijkste dat je leerde dit jaar?

Ik weet niet echt of ik iets heb geleerd waarvan ik zeg, dát was dé les van 2016. Misschien dat ik nog beter leerde beseffen dat je over bepaalde dingen gewoon geen controle hebt, hoe graag je ook wilt. Iets wat zo logisch lijkt, maar wat ook iets is waar ik nogal eens moeite mee heb.

Welke goede voornemens bedacht je voor 2017?

Mijn voornemen voor 2017 is meer loslaten en mijn grenzen beter bewaken.

Welke goede voornemens behoud je voor 2017?

Dat is op de vierde dag van het nieuwe jaar lastig te zeggen. De meeste mensen nemen zich dingen voor wanneer een nieuw jaar start, maar negen van de tien keer houden ze die niet vol. Ik doe dus eigenlijk ook nooit aan goede voornemens. Als ik iets wil bereiken, begin ik daar direct mee en wacht ik niet tot 1 januari. Meer loslaten, hoop ik wel in de praktijk te kunnen brengen.

Heb jij goede voornemens?