Een nieuwe week, alweer bijna een nieuwe maand en vandaag weer een nieuw lijstje vragen en antwoorden uit het inmiddels beruchte roze boekje. Dit keer lees je onder meer wat ik eigenlijk niet meer zou moeten doen, hoe opgeruimd het in mijn hoofd is, of ik van klassieke muziek houd en of ik een goede verliezer ben.

517. Ben je soms te streng voor jezelf?

Ja, geen twijfel mogelijk. Ik ben een perfectionist van de ergste soort, vaak keihard voor mezelf. Ik moet dit en ik moet dat en het moet vooral altijd beter. Die lat nekt me soms, maar mijn streven naar perfectie en onafhankelijkheid is altijd nog groter.

Ik noem mezelf geen streber en stel ook nooit toekomstdoelen, maar als ik iets doe, neem ik niet genoegen met minder dan 100%. Het is me al vaker gezegd dat ik liever voor mezelf moet worden, maar hoe eenvoudig dat ook klinkt, ik vind het één van de lastigste dingen ooit.

518. Welk verhaal gaat al jaren rond in de familie?

Goh, geen idee. Zolang het maar niet over mij gaat, vind ik het wel prima.

Met Bas in de kajak

519. Wanneer ben je voor het laatst een dag in de buitenlucht geweest?

Dat is in mijn geval niet zo uitzonderlijk, vooral in de zomermaanden gebeurt dat zeer regelmatig. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan dagen dat ik eerst een eind wandel met Bas, vervolgens de rest van de dag het water op ga met de kajak en als afsluiter in m’n hangmatje blijf totdat het echt tijd is om te gaan slapen. Heerlijke dagen zijn dat!

520. Hoe vaak schrijf je nog met de hand?

Zo weinig mogelijk. Eind vorig jaar had ik een manie dat ik opeens weer meer met de hand wilde gaan schrijven, maar dat is ergens in december weer gestaakt. Ik heb geen mooi handschrift, vind het schrijven veel te tijdrovend en krijg er een pijnlijke pols van. Doe mij maar gewoon typen met iets van 200 aanslagen per minuut. Ik hou niet van tijdsverspilling.

521. Van welke documentaire was je onder de indruk?

Een paar maanden terug zag ik Before the Flood, een filmdocumentaire gemaakt door Leonardo DiCaprio, die me lang is bijgebleven. Ook kan ik me herinneren dat ik van de in 2006 uitgebrachte documentaire An Inconvenient Truth van Al Gore, ook onder de indruk was. Blijkbaar gaat klimaatsverandering me erg aan het hart.

Ik ben perfectionistisch, maar niet
iemand die koste wat kost beter wil
zijn dan een ander.

522. Ga je altijd je eigen gang?

Ja, eigenlijk wel.

523. Hoe ver heb jij je verleden achter je gelaten?

Tricky question! Enerzijds zijn er geen gebeurtenissen uit m’n verleden waar ik nog mee struggle, anderzijds zijn er wel dingen van vroeger die me deels gevormd hebben tot wie ik ben en die ook hun sporen hebben achtergelaten. Ik hou absoluut niet van oude koeien uit de sloot halen, maar anderzijds kan ik ook niet ontkennen dat bepaalde gebeurtenissen gevolgen hebben gehad.

524. Wat zou je eigenlijk niet meer moeten doen?

Als ik haast heb, m’n haar soms met de stijltang bewerken zonder eerst een serum te gebruiken, mensen die het helemaal niet verdienen, toch het voordeel van de twijfel gunnen, producten die ik helemaal niet fijn vind, toch blijven gebruiken omdat ik het zonde vind om ze weg te gooien, mijn hond iets te vaak zijn zin geven (hij kan zo’n dwingeland zijn) en (te) streng zijn voor mezelf.

525. Houd je van klassieke muziek?

Ik heb er geen hekel aan, al houd ik meer van een ander soort klassieke muziek dan Mozart of Bach. De old-fashioned klassieke muziek werkt me vaak nogal op mijn zenuwen. Iets als in deze video vind ik wel erg mooi, al weet ik niet zeker of dit wel in het genre klassieke muziek valt. Het is meer een soort filmmuziek-achtig iets.

526. Hoe opgeruimd is het in jouw hoofd?

Over het algemeen is de boel daarboven goed op orde. De afgelopen maand was dat anders, ik gaf iemand onlangs nog de vergelijking dat het voelde alsof er een overval in de bibliotheek was gepleegd en alles overhoop lag. Die bibliotheek is mijn brein. Gelukkig lijkt m’n hoofd na een maand op non-actief te zijn geweest, nu zachtjes aan weer te gaan functioneren

527. Welk gedicht vind je heel mooi?

Zonder nu heel arrogant te willen klinken, vind ik het gedicht wat ik onlangs nog in deze blogpost publiceerde, eigenlijk best mooi. Het is geen standaard gedicht en daar houd ik juist van. Verder lees ik nooit zoveel gedichten eigenlijk. Of eigenlijk gewoon helemaal geen.

528. Ben je een goede verliezer?

Volgens mij wel. Ik ben perfectionistisch, maar niet iemand die koste wat kost wil winnen of beter zijn dan een ander. Sterker nog, daar heb ik echt een hekel aan. Ik heb vroeger de nodige potjes mens-erger-je-niet en andere spelletjes verloren, maar kan me niet herinneren dat ik er ooit een probleem mee had.

Het was hooguit een motivatie om nog een potje te doen en misschien wel te winnen. Ook in het leven sta ik niet als iemand die niet tegen zijn verlies kan. Zoals mijn vader altijd zegt: Je kunt niet altijd zes gooien. Verliezen zie ik nog steeds als motivatie.

529. Wie zou jou moeten spelen als je leven werd verfilmd?

Ik heb werkelijk geen idee!

530. Hoelang heb je nodig om je klaar te maken voor een feestje?

Als ik een feestje heb, en dat gebeurt niet zo heel vaak, trek ik gerust twee uur uit om ervoor te zorgen dat ik om door een ringetje te halen ben. Leuke outfit (bij een feestje kies ik vrijwel altijd voor een jurkje), perfect gelukte make-up, haar mooi in de plooi.

Hoelang heb jij nodig om je klaar te maken voor een party?