Het zal je vast niet ontgaan zijn dat ik mezelf niet zoveel punten geef als het aankomt op mijn uiterlijk. Ik zal je de details besparen over hoe negatief mijn zelfbeeld echt is, maar één issue is dat ik mezelf dik vind.

Blijkbaar deelt niemand mijn mening, maar ik heb er psychisch enorm veel last van. Ondanks dat ik momenteel slechts een paar kilo te zwaar ben, voel ik me als iemand met obesitas. Maar ook als ik een perfect gewicht heb, vind ik mezelf nog altijd dik.

Vorig jaar ben ik een tijd bezig geweest met een poging tot afvallen, maar met een niet werkende hypofyse en schildklier plus erfelijke aanleg, is dat niet bepaald makkelijk. Elk pondje gaat door het mondje sluit ik me bij aan, maar aangezien de schildklier en het cortisolhormoon (wat bij mij dus niet vanzelf gereguleerd wordt) een grote invloed hebben op gewicht, speelt dat wel een rol.

Nadat ik bijna 4 kilo aankwam doordat ik 2 maanden ziek ben geweest en in die tijd fysiek en mentaal niet in staat was tot iets als wandelen of fietsen, ging er ergens een knop om. De afschuw over mijn eigen lijf bereikte een nieuw dieptepunt en er moest iets gebeuren. Ik ontdekte FatSecret en begon met bijhouden van een eetdagboek.

Ondanks dat ik de naam een beetje een vervelende bijsmaak vind hebben, is de app wel een uitkomst. Je kunt in de app of via de bijbehorende website op gemakkelijke wijze de voedingsmiddelen invoeren die je hebt gegeten of gedronken. Voluit typen is niet nodig, je tikt bijvoorbeeld ‘jonge kaas’ in en krijgt vervolgens een lijst met alle producten en merken die aan deze criteria voldoen.

Erg handig vind ik ook de barcodescanner, waarmee je de verpakking van etenswaren scant en deze vervolgens kunt toevoegen aan je lijst. Niet alle producten worden herkend, maar veel wel. Ik vermoed dat deze functie nog verder uitgebreid zal gaan worden, zodat meer barcodes herkend worden.

Het voordeel van het op deze manier bijhouden van een eetdagboek, is dat je direct te zien krijgt hoeveel calorieën de door jou gegeten voedingsmiddelen bevatten en ook uit hoeveel koolhydraten, vetten, eiwitten en suikers ze zijn opgebouwd.

Nu is het nooit goed om je blind te staren op calorieën, maar wat wel belangrijk is, is dat het aantal calorieën wat je inneemt, lager is dan het aantal wat je verbruikt. Wist je dat je zelfs in je slaap calorieën verbrandt? Het is niet veel, maar alle beetjes tellen!

Als je begint met de app, moet je een aantal gegevens invoeren zoals je lengte, leeftijd, hoe actief je levensstijl is en natuurlijk je gewicht. Aan de hand daarvan wordt jouw ADH berekend, oftewel je Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Het aantal calorieën wat je per dag kunt consumeren. Ik zie dit overigens meer als richtlijn, dan dat je je daar precies aan moet houden.

Waarom zou je nog chocolade
snaaien, als je voor dezelfde
calorieën een volwaardige en
vullende maaltijd kunt eten?

Met mijn actieve levensstijl en niet al te groot overgewicht, is mijn ADH 1900, alleen is de grap dat ik die nog nooit gehaald heb. Ik kom meestal rond de 1500 uit, en dat met drie volwaardige maaltijden per dag plus (verantwoorde) tussendoortjes. Ik ben door het gebruiken van de app juist meer gaan eten, want ik at veel te weinig en sloeg ook vaak maaltijden over.

De app is enerzijds confronterend (wat goed is), maar ook leerzaam en motiverend. Ik merk dat ik het interessant vind om te leren over eten, hoeveel calorieën, eiwitten en koolhydraten verschillende voedingsmiddelen bevatten. Wat het effect van bepaalde voeding op je lichaam is. Hoe het proces genaamd vetverbranding nu eigenlijk werkt. Ik heb enorm veel geleerd over eten en wil alleen nog maar meer weten.

Het is daarnaast ook een prettige uitdaging om steeds weer etenswaren te vinden waarbij je ‘meer voor minder’ hebt: Meer eten met minder calorieën dus. Ik zei van de week nog tegen een vriend dat het eigenlijk een beetje voelt als shoppen op AliExpress: Je kunt daar veel meer spullen kopen, voor veel minder geld!

Zei ik al dat het confronterend is? Je denkt vaak dat bepaalde dingen die je eet heel gezond zijn, maar daar kun je je toch weleens lelijk in vergissen. Want dat broodje met rauwkost en (magere) filet americain, dat is toch supergezond?

Toch is het goed voor zo’n 300 calorieën, Say what? En waarom zou je chocolade snaaien als je voor hetzelfde aantal calorieën een volwaardige en vullende maaltijd kunt eten? Want 100 gram melkchocolade is goed voor ruim 550 calorieën!

Ik heb het idee dat ik na meerdere vruchteloze afvalpogingen, nu eindelijk het juiste ‘wapen’ in handen heb om af te vallen. Zeker omdat het bij mij veel trager gaat dan bij de meeste mensen vanwege dat hypofyse/schildklier gebeuren, moet ik iets hebben om het vol te houden. Ook zodat ik zwart-op-wit kan zien dat ik het goed doe, zelfs al zijn er weken bij dat ik geen gram ben afgevallen, wat ongetwijfeld gaat gebeuren.

Ik ben in elk geval supergemotiveerd en ook blij dat ik inmiddels weer de oude ben en er weer lekker op los kan wandelen en fietsen. Dat is voor mij niet alleen een kwestie van bewegen, maar ook een uitlaatklep die ik mis als het niet kan.

Ik vind het ook onzin dat je alleen sport als je naar de sportschool gaat. Ik wandel elke dag een eind en zeker in voorjaar en zomer, fiets ik minstens 10 uur per week. Dat is ook sporten!

Heb jij weleens met een eetdagboek gewerkt?

Links