‘The Art of Sound’, staat als koptekst bovenaan pagina drie van de handleiding van de bluetooth in-ear headset van Sudio Sweden die ik onlangs mocht ontvangen. En na bijna een week testen, kan ik dat alleen maar beamen. S(t)udiokwaliteit geluid, gecombineerd met een stijlvol ontwerp waar duidelijk goed over nagedacht is.

Sudio Vasa Blå is de bijzondere naam van een eveneens bijzonder stukje techniek. Het Zweedse bedrijf Sudio richt zich op het produceren van kwaliteitshoofdtelefoons en in-ear headsets. Blå betekent blauw en staat voor bluetooth. Met de opmars van smartphones zonder audio-ingang, een onmisbare accessoire voor elke audiofiel.

En een audiofiel, dat kan ik mezelf ook wel noemen. Nog niet zo lang geleden rondde ik nog een wekenlange en moeizame zoektocht af naar dé perfecte hoofdtelefoon (zo één met oorschelpen dus). Ik luister erg veel naar muziek en ben daarbij ook enorm kritisch op kwaliteit. Misschien juist wel omdat mijn oren bovengemiddeld ontwikkeld zijn door het ontbreken van goede ogen.

Sudio Vasa Blå in-ear hoofdtelefoon

De keerzijde van zó kritisch zijn, is dat er weinig overblijft wat de goedkeuring kan wegdragen. De Sudio-set slaagde daar desondanks glansrijk in, met een goed uitgebalanceerd geluid, zonder een overdaad aan bassen of hoge tonen en een mooi geluidsspectrum. Een allrounder!

Behalve dat er lekker geluid uitkomt, is ie dus ook draadloos. De headset werd binnen een mum van tijd herkend en gekoppeld door m’n iPhone en vervolgens ontdekte ik hoe prettig het is om niet continu gehinderd te worden door een snoertje wat meer dan eens in de weg zit.

Ik droeg de headset vervolgens bijna de hele dag, wat best lukt met een batterijduur van 8 uur en een ingebouwde snellader die ervoor zorgt dat je headsetje binnen 10 minuten weer bruikbaar is, of na anderhalf uur voor een volledige recharge.

Close up van de oordopjes

Ook prettig, is het feit dat je met de knopjes op de ingebouwde afstandsbediening, je muziek volledig kunt besturen. Mijn ervaring heeft geleerd dat de meeste headsets, behalve een play/pause knopje, over het algemeen enkel volumebesturing hebben of vorige/volgende song. In dit geval kan het beide, wat maakt dat ik niet steeds mijn iPhone hoef te pakken om een volgend nummer te kiezen of het volume te dempen.

De slotconclusie is dus, dat ik erg positief verrast ben door deze bluetooth headset. Echt budget is ie niet, met een prijs van € 90, maar kwaliteit kost nu eenmaal geld en als je het vergelijkt met bijvoorbeeld prijzen van professionele headsets die vaak richting de € 300 gaan, vind ik de prijs-kwaliteitverhouding van de Vasa Blå erg goed.

Behalve de oordopjes zelf, vind je in de verpakking – een stevige witte doos die me aan Apple-verpakkingen doet denken – ook een zakje met verschillende groottes, earbuds, een leren etuitje, een clip waarmee je de headset aan je kleding kunt vastzetten en natuurlijk de onvermijdelijke handleiding.

Inclusief handig bewaarzakje

Pluspunten
  • Goede, uitgebalanceerde geluidskwaliteit
  • Draadloze vrijheid
  • Compact design
  • Lange batterijduur (ongeveer 8 uur)
  • Oordopjes blijven goed zitten zonder te irriteren
  • Volledige besturing met ingebouwde afstandsbediening
Minpunten
  • Bluetooth verbinding hapert, wanneer afstand groter dan een paar meter wordt
  • Afstandsbediening is even wennen, druk vaak op het verkeerde knopje
  • informatie in handleiding is aan de karige kant
  • Het lipje voor de USB-ingang op de accu blijft niet altijd goed dicht zitten.

Heb jij al eens een draadloze headset gebruikt? Met de kortingscode ”estrellaweb15′, kun je nu met 15% korting bestellen op de website van Sudio Sweden!