Het is dat het in mijn agenda staat, anders was ik het waarschijnlijk vergeten, maar de vijftiende verjaardag van mijn blog, daar moet ik toch wel even een artikeltje aan wijden. Vijftien jaar is best wel een lange periode. Vijftien jaar is een tijd waarin ook veel veranderd is. In de wereld, in mijn omgeving en niet in het laatst in/aan mijzelf. Ik ben een heel andere Ester dan ik toen was.

Als je overigens naar de oudste post zoekt op mijn site, is dat een nieuwjaarswens van 2009, dat is geen vijftien jaar geleden, hoor ik je denken. Maar ik koos er jaren geleden voor, om de content van voor 2009 offline te halen.

Gewoon omdat ik het kwalitatief niet fantastisch vond en ik soms ook maar één keer in de drie maanden iets schreef. En omdat er ook veel artikelen bij zaten die ik ronduit stom vond. :-) Maar ik heb alles nog wel, in een soort digitale kluis waarin ik alles bewaar wat tekst bevat. En daar staat het toch echt: Eerste artikel ooit: 19 mei 2002.

In totaal schreef ik 863 posts vóór het bovengenoemde nieuwjaarsbericht in 2009. Als ik daar het huidige aantal blogposts bij optel, wat er, inclusief dit artikel, 1681 zijn. Kom ik uit op een totaal van 2544 stukjes tekst. Ook best wel veel eigenlijk! Ik denk niet dat ik het ooit ga presteren om zoveel columns voor de krant te schrijven, al is dat natuurlijk niet te vergelijken.

Bloggen bestond 15 jaar geleden eigenlijk niet. Zelf ben ik ermee begonnen omdat het me leuk leek een soort online dagboek bij te houden. Een weblog dus, waarvan uiteindelijk het woord blog gemaakt werd. Zo hip als bloggen nu is, zo onbekend was het destijds. Ik had dan ook praktisch geen bezoekers, maar dat interesseerde me niet. Ik deed gewoon wat ik leuk vond.

Waar veel bloggers tegenwoordig gewoon direct beginnen met stukjes schrijven op een platform zoals wordpress.com of een zelf-gehoste site, begon ik al veel eerder met bouwen van websites.

De eerdere versies van mijn blog, waren dan ook zelfgebouwde systemen en, al zeg ik het zelf, dat draaide allemaal prima. Ik was vaak dag en nacht bezig met coderen en vond het heerlijk om lekker nerdy met dingen als PHP, CSS en JavaScript bezig te zijn. Lekker knutselen!

Die webdesign achtergrond heeft als groot voordeel dat ik heel veel naar eigen hand kan zetten en ook zelf graphics ontwerp. Ik besteed niets uit aan anderen, alles doe ik zelf en dat vind ik wel zo prettig. Ondanks dat ik de laatste maanden vrij onregelmatig post en er ook niet altijd zin in heb, is het bloggen an sich voor mij niet de enige drijfveer om een website in de lucht te houden.

Het onderhoud, achter de schermen verbeteringen doorvoeren, maakt er voor mij ook een groot deel van uit. De uitdaging om te blijven verbeteren en lastige problemen de baas te worden. Als ik dat deel er niet bij zou hebben, zou ik bloggen waarschijnlijk al opgegeven hebben. Ik vind schrijven erg leuk, maar het biedt me anderzijds ook niet altijd voldoende uitdaging.

Anyway. Vijftien jaar EstrellaWeb. Ondanks dat ik graag bescheiden ben, vind ik het toch best wel iets. Ik ben namelijk niet bepaald het soort persoon die hobby’s (al heb ik mijn blog nooit hobby genoemd) lang volhoudt.

Er zijn al heel wat dingen gepasseerd, maar vroeg of laat is de rek eruit, vind ik het niet langer interessant meer en ga ik op zoek naar een nieuwe uitdaging, iets waar ik nog van kan leren, iets wat mijn zintuigen prikkelt. Het bijhouden van een blog, vooral de combinatie van schrijven, ontwerpen en coderen, zorgt ervoor dat ik dat blijf doen.

Grappig genoeg geeft zelfs het gebrek aan inspiratie en animo om te bloggen van de laatste tijd, toch voor een soort onderstroom die ervoor zorgt dat ik soms bewust, maar vaak ook onbewust bezig ben om andere ingangen, andere manieren te zoeken om mijn blog weer wat actiever te maken. Eventueel zelfs om een andere richting in te slaan. Dat is een proces wat soms heel lang kan duren, maar vroeg of laat komt er opeens iets boven water. :-)