Ik kwam eindelijk weer eens een leuke tag tegen, op de blog van Nesrin. Deze keer is het thema, zoals de titel al doet vermoeden, het begin van je dag. Zeker omdat het begin van de dag niet bepaald mijn favoriete dagdeel is, leek het me wel grappig om deze tag ook te doen.

Hoe laat gaat de wekker?

Wekker? Wat is dat? Voor m’n werk als columnist hoef ik gelukkig nooit vroeg uit bed, ik deel m’n eigen tijd in. Wel zo gemakkelijk. De wekker gaat bij mij dus niet heel vaak en dat vind ik eigenlijk wel zo prettig.

Die keren dat ie wel gaat, word ik daar namelijk niet echt happy van. Zeker sinds ik begin dit jaar twee maanden ziek ben geweest, merk ik dat ik de hele dag moe en hangerig ben, wanneer ik gedwongen vroeg uit bed moet.

Sommige mensen vinden het slecht om niet vroeg op te staan, maar ik slaap liever wat langer om me vervolgens fit te voelen, dan één of twee uur korter slapen omdat dat beter voor me zou zijn, om vervolgens de hele dag niet vooruit te branden te zijn. Die keus is niet zo moeilijk…

Snoozen of meteen naast je bed?

Ik zou het liefst snoozen, maar dat is vragen om problemen. Als de wekker gaat, moet ik er gelijk uit. Ik zet ‘m het liefst ook zo strak mogelijk, wat inhoudt dat ik precies genoeg tijd heb voor alle dingen die ik moet doen voordat ik weg moet en ik het me dus écht niet kan permitteren om nog langer te blijven liggen, nog geen vijf minuten. Dat werkt prima.

Wat is het eerste dat je doet als je wakker wordt?

Toch wel op m’n telefoon kijken. Ook al zo’n ‘slechte’ gewoonte, maar daar heb ik lak aan. Ik doe wel eens vaker dingen die misschien niet verstandig zijn.

Word je uit jezelf wakker of heb je een wekker nodig?

Als ik er op tijd uit moet bijvoorbeeld voor een afspraak, moet er echt wel een wekker aan te pas komen, anders komt ‘t niet goed. Ik ben absoluut geen ochtendmens en ga dat niet worden ook.

Koffie of thee?

Water! Ik drink ‘s morgens nooit koffie of thee, maar dus wel water, het liefst voordat ik begin aan mijn ontbijt, omdat dat toch al een beetje vult en je stofwisseling ook wat beter op gang schijnt te komen als je begint met water. Maar als ik het water oversla, drink ik niets anders. Mijn ontbijt is al vloeibaar (magere yoghurt), dus dat telt ook. 🙂

Ontbijt jij of sla je die maaltijd over?

Ik heb jarenlang het ontbijt overgeslagen, totdat ik leerde hoe slecht dat eigenlijk is. Ik sla mijn ontbijt nu vrijwel nooit meer over eigenlijk.

Douchen of in bad?

In bad, met jacuzzi, tig zeepjes en badparels (bestaan die dingen nog?). Geloof je ‘t zelf? Ik heb sowieso geen bad en al had ik er wel één, ging ik er waarschijnlijk zelden of nooit in. Ik ben daar te ongeduldig voor. Als ik 5 minuten lig, ben ik met mijn hoofd alweer bezig met dingen die ik wil of moet doen en dan lig je echt niet op je gemak.

Hoeveel tijd heb jij nodig voor je make-up of je haar?

Mijn haar is meestal alleen een kwestie van borstelen en wat serum erin, make-up gebruik ik niet altijd en meestal heb ik ‘s morgens geen zin om me uitgebreid op te maken, dus als ik het doe, is het even snel-snel één kleurtje oogschaduw, beetje eyeliner en klaar. Dus dat kan in 5 minuten wel klaar zijn. Ik heb de rare gewoonte dat bij mij alles snel moet, zelfs als ik geen haast heb.

Hoe ziet je ochtendritueel eruit?

Wakker worden (meestal dus zonder wekker), poosje blijven liggen, telefoon checken, nadenken over eventuele plannen voor de dag of wat dagdromen, opstaan, wassen / douchen, aankleden, eten en met de hond uit. Al worden die laatste twee dingen nogal eens omgedraaid.

Hoe laat ga je de deur uit?

De deur uit, houdt voor mij dus in met de hond wandelen, aangezien ik geen daily job heb. Bij mij gebeurt er vrij weinig op vaste tijden, dus dat ook niet.

Wat is je grootste ergernis in de ochtend?

Dat Bas elke ochtend staat te jengelen dat hij eruit wil, nog voordat ik de kans heb gekregen om te ontbijten. Feit is dat hij, als ik dan m’n ontbijt maar uitstel, nooit echt nodig blijkt te hoeven, het is meer dat ie zijn zin wil krijgen.

Als we echt een eind gaan wandelen, kan het dus gebeuren dat ik één of twee uur later pas aan m’n ontbijt kan, en daar word ik niet zo blij van. Ik probeer hem aan te wennen dat ik eerst ontbijt en dat we daarna uit gaan, maar dat constante gedram aan m’n hoofd, zorgt ervoor dat ik niet echt ontspannen aan m’n ontbijtje zit.

Wat is je tip om de ochtend zo goed mogelijk te starten?

Sla je ontbijt niet over!