Ik was een paar dagen geleden nogal vroeg wakker en ben gelijk aan het bloggen geslagen. Het weekoverzicht van vorige week, een post met m’n meest recente column, een kletsblog en het artikel wat je nu voor je neus hebt. Weer een nieuw lijstje vragen en antwoorden uit het schijnbaar onuitputtelijke roze boekje van Flow.

615. Welk apparaat van vroeger mis je?

Het eerste wat nu in me opkomt, is mijn Gameboy. Dat ding heb ik als kind echt versleten! Maar voor alle apparaten van vroeger zijn nu betere vervangers op de markt, of het kan via internet of je mobiel. Dus in die zin, is er eigenlijk niet echt iets wat ik zó mis, dat ik het wel terug zou willen. Maar die Gameboy, daar heb ik goede herinneringen aan.

616. Waarin denk of doe je nog steeds als een kind?

Ik ben niet zo’n gezelschapsdier. In groepen raak ik altijd een beetje op de achtergrond en kruip ik in m’n schulp. Op de één of andere manier heb ik dan vaak de gedachte dat ik mijn mond moet houden omdat ik niks zinnigs in te brengen heb. Een beetje hetzelfde gevoel als dat iemand je als kind berispt dat je stil moet zijn, “want de grote mensen praten”.

Dat gevoel heb ik als volwassene nog regelmatig. Terwijl ik toch een bovengemiddeld hoog IQ heb en van veel dingen wel iets af weet. Toch gaat het vaak nét over dingen die voor mij de ver van m’n bed show zijn. Banen, hypotheken, contracten, kinderen. Daar heb ik niks mee en wil ik niks mee hebben ook. Ik leid een heel ander leven dan de gemiddelde persoon van mijn leeftijd.

617. Heelt tijd alle wonden?

Niet helemaal. Als er voldoende tijd overheen gaat, kan veel helen, maar het is, en daarbij spreek ik uit persoonlijke ervaring, vooral een kwestie van de scherpe randjes die eraf gaan, meer naar de achtergrond. je vergeet details, maar in grote lijnen blijft het en kan zelfs een verandering in jou als persoon teweeg brengen. Dat hoeft niet erg te zijn, ik zie dat soort dingen als levensles.

618. Ben je romantisch?

Niet per definitie. Ik ben geen zwijmeltype, heb nog nooit één traan gelaten bij een film of boek, ik loop niet warm voor een bed vol met rozenblaadjes of een kamer vol kaarsjes. Stel dat ik zou daten (wat overigens out of the question is), zou ik het bijvoorbeeld toffer vinden als een man me op date mee zou nemen naar iets onconventioneels, in plaats van een cliché romantisch etentje. Maar ik ben sowieso eigenlijk vooral nuchter. Romantiek vind ik vaak veel te geforceerd.

Mooie madeliefjes

619. Wat zou je tegen je jongere ik willen zeggen?

Jezelf zijn is goed genoeg. Probeer je niet in allerlei bochten te wringen om ertoe te doen. Mensen moeten je accepteren zoals je bent, anders zijn ze je aandacht niet eens waard.

620. Wat doe je met gekregen souvenirs?

Als ik ze mooi vind houd ik ze uiteraard, als het niet mijn smaak is, geef ik het weg aan iemand die er wel blij mee is, of breng ik ze naar de Geefwinkel hier in de stad, waarmee ik er uiteindelijk ook weer iemand blij mee maak. Prima oplossing, al zeg ik het zelf.

621. Van wie heb je onlangs afscheid moeten nemen?

Inmiddels al anderhalf jaar geleden heb ik afscheid moeten nemen van mijn oma die overleed op 81-jarige leeftijd. Ondanks dat ik niet sentimenteel ingesteld ben, mis ik haar wel regelmatig.

622. Zou je een jongens- of meisjesmoeder zijn?

Geen enkele moeder. Bij mij ontbreekt ‘t echt op alle fronten aan moedergevoel, ik vind kinderen sowieso ook niet echt leuk. Maar stel dat ik in het onfortuinlijke geval toch moeder zou zijn, zou ik liever een jongen dan een meisje als kind hebben. Ik kan beter met mannen overweg en heb echt helemaal niks met roze jurkjes en prinsessen-kleertjes.

623. Heb je weleens ansichtkaarten gemaakt?

Ja, regelmatig. Creatieve knutselwerkjes op de computer die ik liet afdrukken via Kaartje2Go en er zijn ook een keer ansichtkaarten met door mij gemaakte foto’s gedrukt voor VVV Woudrichem. Ze hebben een aantal foto’s van mij gekocht en die daarvoor gebruikt. Voor zover ik begreep, zijn ze inmiddels nog steeds of opnieuw te koop bij de VVV winkel in Woudrichem.

624. Hoe zou je familie jou omschrijven?

Eigenwijs, doortastend, soms behoorlijk koppig, sterk, zelfstandig en onafhankelijk.

Rode zomerjurk van H&M

625. Waar zoek je je kleding op uit?

Op kleur (ik vind maar weinig kleuren mooi), pasvorm en materiaal. Ik heb bijvoorbeeld een hekel aan te dunne stoffen. De pasvorm, of het prettig aanvoelt, mooi staat en of ik er niet te dik in lijk (dat vind ik al vrij snel), is misschien wel het meest belangrijk van alles. Bovenstaande zomerjurk bestelde ik onlangs bij H&M en vind ik wel erg leuk staan.

Qua kleuren draag ik veel zwart en grijs, maar daarnaast ook (fel)rood, bordeauxrood, blauw en sinds een tijdje vind ik legergroen een heel toffe kleur. Vaak wordt er vanuit gegaan dat mensen die veel zwart en grijs dragen, geen andere kleuren durven te dragen, dat is bij mij niet het geval. Maar ik trek geen lila of bruin kledingstuk aan, als ik het gewoon een oerlelijke kleur vind.

626. Welke eigenschap vind je niet mooi aan jezelf?

Dat ik zo extreem perfectionistisch ben als het op mezelf aankomt. Het is nooit goed genoeg en ik denk heel vaak negatief over mezelf, wat me dan ook weer onzeker maakt. Dat zou wel wat beter mogen. Voor iemand die doorgaans met een heel positieve houding in het leven staat, denk ik anderzijds dus heel negatief over mezelf. Best gek is dat eigenlijk, die combinatie.

627. Welk gerecht zou je elke dag wel willen eten?

Ik ben iemand die vrij snel op dingen uitgekeken raakt en dat geldt dus ook voor eten. Als ik twee dagen hetzelfde heb gegeten, ook al is het nog zó lekker, dan ben ik wel weer klaar mee. Er is dus echt niets wat ik elke dag zou willen eten. Zelfs niet mijn lievelingsgerechten.

628. Met welk gevoel loop je door een dierentuin?

Ik denk verwondering. Zoveel verschillende dieren, maar ook verwondering omdat het ergens nog altijd raar is dat ze in een dierentuin rondlopen, terwijl ze eigenlijk in het wild horen te leven.