Omdat ik twee fotoposts achter elkaar (weekoverzicht en verslag dagje Zeeland) een beetje te veel van het goede vind, eerst nog maar iets anders er tussendoor. Vandaag weer een lijstje vragen en mijn antwoorden daarop uit het inmiddels bekende roze boekje van Flow. Ik laat me verrassen wat voor opmerkelijke, rare of grappige vragen er dit keer tussen zitten!

657. Wat had je graag tien jaar eerder geweten?

Ik had graag eerder willen weten, of beter gezegd het besef willen hebben dat ik er als mens ook toe doe als ik ook zo nu en dan voor mezelf kies. Vroeger leefde ik in de volste overtuiging dat ik er alleen toe deed als ik mensen hun zin gaf.

Inmiddels heb ik dat achter me gelaten. Ik ben nog altijd niet de meest zelfverzekerde persoon en zeker niet op het gebied van uiterlijk, maar door de jaren heen heb ik leren beseffen dat ik net zo waardevol als ieder ander ben, en dat ik daarvoor niet aan bepaalde voorwaarden moet voldoen zoals heel knap zijn, een bepaalde kledingmaat hebben of anderen tevreden stellen.

658. Wat wordt je eerstvolgende project?

Ik doe niet aan projecten. Ik verlies mijn interesse voor dingen vrij snel en een project beginnen voelt voor mij al gauw als verplichting. Zolang er geen noodzaak is, probeer ik die zoveel mogelijk te vermijden. Ik ben ook niet iemand die dingen van tevoren plant. “Ik zie wel” is meer mijn levensmotto. Ik hou van spontaniteit, onverwachtse acties. Dat houdt het leven afwisselend.

659. Doe je vaak meerdere dingen tegelijk?

Ik ben een vrouw, dus ja. :-)

660. Wat zit je nog steeds dwars?

Ik kan er heel slecht tegen als mensen me iets aanrekenen, boos worden en mij daarnaar behandelen, maar intussen even vergeten om mij deelgenoot te maken van waar de schoen wringt. Als mij iets dwars zit, weet je gelijk waar je aan toe bent.

Sommige mensen vinden dat hard, ik vind het nogal een lijdensweg om wekenlang in onzekerheid te moeten leven over wat iemand je mogelijk kwalijk neemt en dat er na lang doorvragen pas uit krijgen. Oneerlijk vind ik dat ook.

661. Vind je het leuk als mensen naar je kijken?

Nee. Ik ben geen muurbloempje die zich zo onopvallend mogelijk kleedt, maar mijn kledingstijl is ook geen manier om aandacht te krijgen. Ik vind het in dat opzicht een zegen dat ik slechtziend ben, omdat ik zeker 90% van de mensen die naar me kijken, niet eens opmerk. Wat net weet…

Ik betrap me er ook regelmatig op dat wanneer ik wél opmerk dat iemand naar me kijkt, ik gelijk dingen denk als: Zie ik er raar uit? Zitten er soms etensresten in m’n mondhoek? Of een vlek op mijn kleding? De gedachte dat iemand kijkt omdat de persoon in kwestie iets leuk aan me vindt, komt eigenlijk nooit bij me op. Kwestie van gewenning denk ik. :-)

662. Wat wil je nog heel graag?

Iets wat ik heel graag wilde, zou deze maand gebeuren, maar dat gaat niet door. Daar wil ik het dus liever niet over hebben. Verder zijn er momenteel niet echt dingen die ik heel graag wil.

663. Wat was de meest bijzondere uitnodiging die je ooit kreeg?

Ik kan me überhaupt niet herinneren een uitnodiging gekregen te hebben. Pas!

664. Hoe zullen je vrienden je beschrijven?

Ik denk dat mijn vrienden me zullen omschrijven als een vechtertje, een doorzetter. Iemand met een sterke persoonlijkheid. Uitingen in die richting heb ik sowieso weleens van ze gehoord, dus ik denk dat ‘t wel aardig zal kloppen.

665. Wie heeft je het meest pijn gedaan in je leven?

Er zijn tot nu toe meer mensen in mijn leven geweest die me ontzettend veel pijn hebben gedaan dan het omgekeerde, dus daar laat ik het maar even bij.

666. Wat was het keerpunt in je leven?

In zekere zin kun je van een soort keerpunt spreken tijdens/na de twee maanden dat ik begin dit jaar ziek was. Wat het allemaal was weet ik nog steeds niet, omdat zenuwinzinking de lading niet dekte, maar ik hoop zoiets nooit meer mee te maken. Wel zijn er toen echt dingen veranderd.

Ik zorgde emotioneel gezien beter voor mezelf en gaf mijn grenzen veel duidelijker aan. Iets wat ik voorheen toch minder snel deed want: “Ach, ik ben het maar” en “Ik wil niet onaardig lijken”. En dat ben ik ook blijven doen, dat beter op mezelf passen. Ondanks dat ik echt niet een heel andere Ester ben geworden daardoor, zijn er wel daadwerkelijk dingen veranderd sindsdien.

667. Geloof je dat mensen de toekomst kunnen voorspellen?

Ja en nee. Ik geloof erin dat er dingen zijn die niet te verklaren zijn, maar ik geloof niet dat Jan en alleman met een glazen bolletje of wat koffiedik de toekomst kan voorspellen. Maar er zijn in de geschiedenis mensen geweest als Nostradamus, die bepaalde uitingen over de toekomst hebben gedaan die exact bleken te kloppen.

Het punt met dit soort materie is, dat veel mensen er doodsbang voor zijn, omdat ze niet weten wat het is en beweren dat het simpelweg niet bestaat. Ontkennen is voor velen immers de beste remedie om te dealen met iets wat je liever niet wilt erkennen.

668. Wat doe je op de automatische piloot?

Oei, ik denk nog best wel veel dingen, ook dingen waar ik geen weet van heb omdát ik ze dus op de automatische piloot doe. :-) Weet ik dus geen duidelijk antwoord op.

669. Op welke plek zat je het liefst in de klas?

Voor mij was er maar één plek in de klas, waar ik uit praktisch oogpunt wel moest zitten en dat was helemaal voorin, omdat ik anders niets meekreeg van de lesstof vanwege mijn slechte ogen. Ik kan me niet herinneren of ik dat nu erg vervelend vond of wel prima. Voorin was gewoon mijn plek, en daarmee uit. Ik geloof niet dat ik er echt over nagedacht heb wat ik ervan vond. :-)

670. Vermijd je sommige muziek omdat je er verdrietig van wordt?

Muziek is het enige wat bij mij een directe verbinding met mijn gevoel heeft. Waar ik heel stoïcijns naar de meest verdrietige film ooit kan zitten kijken, kan muziek me wel ontroeren. Als ik slecht in m’n vel zit of ergens verdrietig om ben, kan het zijn dat ik bepaalde liedjes liever vermijd, omdat ze er ‘nogal in hakken’. Maar als ik me normaal voel, doe ik dat eigenlijk nooit.