Ga ik ervoor zitten om eindelijk weer eens op zondag het weekoverzicht te maken (gisteren dus), blijkt dat ik zo goed als geen foto’s heb gemaakt tijdens de afgelopen week. En die vijf (ja, dat is een dieptepunt, ik weet het) die overbleven, zijn niet echt de moeite van het vermelden waard. Dus dan maar weer eens een rits vragen beantwoorden en mijn hoofd dáárover breken.

671. Ben je een prater of een doener?

Een doener, geen twijfel mogelijk. Ik ben van het motto: praatjes vullen geen gaatjes. Er zijn veel mensen die het in woorden al helemaal voor elkaar hebben, maar er in de praktijk uiteindelijk niets van terecht brengen. Ik praat misschien minder, maar ik krijg wel voor elkaar wat ik wil.

672. Welk van je vijf zintuigen is het sterkst ontwikkeld?

Absoluut mijn gehoor, zelfs ondanks dat ik sinds het motorongeluk wat ik in 2014 meemaakte een lichte gehoorbeschadiging heb. Doordat mijn ogen erg slecht zijn, gaat het lichaam compenseren. Daardoor is mijn gehoor bovengemiddeld sterk ontwikkeld en werk ik ook veel met mijn reflexen / reactievermogen. Maar aangezien dat geen zintuig is, kies ik voor het gehoor.

673. Wanneer heb je moeite jezelf recht in de ogen te kijken?

De enige keer wanneer ik mezelf bewust in de ogen kijk in de spiegel, is wanneer ik veel last van angsten heb. Een korte check-up of de paniek in mijn ogen af te lezen is. Vooral omdat ik aan de buitenwereld niet wil tonen hoe kut ik me voel en hoe bang ik ben. Omdat ik uit ervaring weet dat veel mensen misbruik maken van kwetsbaarheid en zwakke plekken. Gelukkig is er, zelfs als ik een paniekaanval heb, aan de buitenkant niets van te zien.

674. Wie kan jou het best troosten?

Ik heb niet echt mensen die me troosten in de zin van een arm om je schouder of een knuffel. Als ik me rot voel, spring ik op de fiets of ik bel een vriend of hij iets komt drinken. Ik praat over wat me dwars zit, maar echt troosten is toch iets anders. Misschien ben ik daar wel te trots voor, te onafhankelijk. Al heb ik er soms wel behoefte aan in periodes dat het écht heel slecht gaat.

675. Wat was je grootste blunder?

Ik ben niet zo’n blunderaar. Ik kijk graag de kat uit de boom, als ik iets aan wil pakken waar ik niet veel vanaf weet, doe ik research. Ik kan avonden op internet spenderen om iets uit te zoeken wat ik wil doen en hoe ik het wil gaan doen.

Niet omdat ik zo bang ben om te falen (oké, klein beetje), maar omdat ik graag goed beslagen ten ijs kom. De kans dat je gaat blunderen is dan ook niet zo groot. Kan me er ook geen herinneren. In het dagelijks leven ben ik geen onhandig persoon.

676. Om welk onrecht kun je heel kwaad worden?

Ik ben jaren geleden gestopt met me druk maken over dingen waar ik niets aan kan veranderen, maar kan me er soms nog wel aan storen. Als ik het mezelf toe zou staan, zou er elke dag wel iets zijn waar ik me enorm over opwind. Een nieuwsbericht, iets op social media. Ik ben ergens best wel een idealist, maar ook weer geen wereldverbeteraar.

677. Wat was het mooiste compliment wat je ooit kreeg?

Ik heb werkelijk geen idee. Ik vind complimentjes ook vrij lastig. Heb vaak het gevoel dat mensen het niet oprecht menen. Ik hoor weleens mensen over mijn foto’s. Wat ik leuk vind, maar ook niet heel bijzonder. Er zijn tig mensen die veel mooiere foto’s maken. Ik vind mezelf vrij gemiddeld als het aankomt op talenten. Ik kan veel dingen, maar blink nergens echt in uit.

678. Hoe besluit je of je iemand aardig vindt of niet?

Puur op gevoel. Ik heb met name een goede radar als het gaat om mannen die graag vriendjes met me willen worden, maar intussen andere plannen hebben (die kunnen direct opzouten). Maar iemand aardig vinden, is bij mij ook een kwestie van gevoel.

Daarom ben ik ook zeker niet iemand die snel afhaakt als iemand die ik aardig vind, opeens heel wat minder leuke kanten blijkt te hebben. Omdat ik weet dat er een goed hart onder schuil gaat. En niemand is perfect.

679. Wat gaat er te langzaam?

Veel! Ondanks dat ik gemiddeld genomen meer tijd op een dag heb dan een ander, moet bij mij alles snel. Ik hou van efficiënte oplossingen, typ ontzettend snel, ik kan sowieso heel snel werken op de pc.

Ik kan uren uittrekken voor een wandeling of fietstocht of op m’n gemak ergens zitten om te eten of drinken, maar als het gaat om praktische dingen of taken, moet dat snel. Niet afgeraffeld snel (hallo, perfectionist), maar efficiënt en goed snel.

680. Welk nummer wil je dat er gedraaid wordt op je begrafenis?

Die vraag heb ik volgens mij al een paar keer eerder beantwoord in tags of andere vragenlijstjes op mijn blog, maar elke keer verandert het antwoord. Ik heb werkelijk geen idee. Ik wil ook als het even kan niet aan dit soort dingen denken.

681. Wat was je laatste goede daad?

Ik vind goede daad nogal een groot woord. Ik help mensen graag en geef ook weleens een klein cadeautje, ook al heb ik niet veel geld. Gewoon omdat ik dat leuk en fijn vind. Het is ook weleens gebeurd dat ik een slechtziende man hielp met oversteken, terwijl ik zelf ook slechtziend ben. Of dat ik een meisje dat van haar fiets was gevallen hielp. Ik vind dat geen goede daden, maar gewoon een kwestie van fatsoen en goede manieren. Blijkbaar is dat tegenwoordig schaars.

682. Zie jij de mensen die in je top tien staan elke week?

Zoveel heb ik er niet eens! Ik zie eigenlijk vrijwel niemand echt wekelijks.

683. Wat was de beste beslissing van het afgelopen jaar?

Afvallen! De afgelopen jaren vaker een poging gedaan nadat ik was aangekomen door het slikken van antidepressiva, maar nooit gelukt. Totdat ik mezelf zó verafschuwde dat er gewoon geen andere optie meer was. Dit keer lukte het. Inmiddels 13 kg kwijt, waarvan 7 te veel volgens mijn BMI.

Ik ben aan het dubben of ik verder ga of niet. het dalende getal op de weegschaal werkt best verslavend, maar het moet wel gezond blijven. De meeste kleding past niet meer, maar 15 kg vind ik een mooi getal. Ik heb nu sowieso een gewicht wat ik rond mijn 20e voor het laatst had.

684. Wat is het leukste concert waar je bent geweest?

Geen enkele want ik bezoek geen concerten. In het verleden wel gedaan, maar als je slechtziend bent is het gewoon niet leuk. Je betaalt een hoop geld om een artiest te zien optreden die je dus niet ziet, omdat je ogen te slecht zijn. Daarbij hou ik niet van drukte en een gillende en joelende menigte. Festivals bezoek ik eigenlijk ook nooit.