In 2014 schreef ik deze blogpost over een beklimming van de Grote Toren in Gorinchem en nog eerder, in december 2009, postte ik een bizar slechte video vanaf de toren in het donker. Onlangs beklom ik voor de derde of vierde keer de 254 traptreden van de toren en besloot er weer een blogpost aan te wijden, niet in het minst omdat ik een aantal leuke foto’s heb gemaakt.

Ik nam ook mijn spiegelreflexcamera mee, inclusief 70-210 mm lens (lees: de toeter) en maakte daarmee ook een serie foto’s. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat deze nog steeds op de camera staan en ik nog niets van het materiaal heb bekeken. De met mijn iPhone gemaakte foto’s vind ik desondanks ook al erg leuk, dus daarvan laat ik er een aantal zien in deze post.

Ik beklom de toren op een zonovergoten zondagmiddag (24 september), vergezeld van torengids Bas en twee andere heren. Ondanks dat ik van plan was geweest de rondleiding (die ik al een aantal keren eerder had meegemaakt) over te slaan en direct door naar boven te stomen om er flink op los te klikken, bleef ik uiteindelijk toch bij de groep, omdat ik historische verhalen altijd reuze-interessant vind en je altijd toch weer iets nieuws leert, zo ook nu.

Eén van mijn favoriete verhalen is die van het klokkenschip. Over kerkklokken die in de Tweede Wereldoorlog werden gestolen om omgesmolten te worden in Duitsland, vervolgens op de bodem van het IJsselmeer belandden en uiteindelijk tóch weer terugkeerden op de plek waar ze thuishoorden. Een mooi én waargebeurd verhaal en sowieso een best bizarre gedachten dat de klok die ik elke dag hoor slaan, zo’n 75 jaar geleden ergens onder water heeft gelegen.

Zo’n drie uur later en een hoop foto’s rijker, keerde ik om iets over vijven weer huiswaarts. Ik vind het leuk dat je gewoon in je eigen woonplaats en in dit geval zelfs op 5 minuten loopafstand, toch een leuke en leerzame middag kunt beleven en bijzondere foto’s kunt schieten.

Wat mij betreft zéker niet de laatste keer dat ik Gorkum van bovenaf heb bewonderd! Heb jij de Grote Toren in Gorinchem al eens beklommen? Kijk op Mooi Gorinchem voor details en bekijk ook even de website torenklimmen.nl, voor wat meer achtergrondinformatie.