In een heel, heel ver verleden, heb ik jarenlang het softwarepakket CorelDraw gebruikt. Een DTP-programma waarin je bijvoorbeeld logo’s, drukwerk, illustraties, tekeningen en website layouts kunt maken. Een behoorlijk allround programma dus! Inmiddels gebruikte ik het desondanks allang niet meer, ik had het gewoon niet nodig.

Totdat ik vorig jaar en afgelopen zomer de vraag kreeg of ik de folder van Eetcafé Istanbul wilde bewerken. Ik had eigenlijk al ja gezegd, voordat ik goed en wel wist waar ik aan begon (lees: veel werk) en met welke software. Het originele bestand was aangemaakt in CorelDraw, dus slingerde ik dit pakket weer op mijn systeem. Het was even wennen, maar ik heb het geluk dat ik altijd snel dingen oppik en eigenlijk met alle software wel overweg kan.

Inmiddels staat het pakket ruim een jaar op mijn computer en merk ik dat ik het steeds vaker gebruik voor dingen waar ik eerst andere software voor koos. Het is een krachtig pakket wat geen enkele moeite heeft met hoge resoluties, je kunt met paginaformaten werken in plaats van pixels (die je altijd moet omrekenen), snel uitlijnen, vergroten/verkleinen zonder kwaliteitsverlies, werken met vector en honderdduizend tekstopties. Onlangs ontdekte ik ook dat het heel geschikt is om illustraties en typografie mee te maken!

Zoals je ziet, houd ik van een vrij minimalistische en strakke stijl. Ik vind het ook erg leuk om real life objects te combineren met 2D tekst. Bij mijn fotografie pas ik deze techniek ook regelmatig toe, bijvoorbeeld door een compositie te maken waarin ik een kaartje met tekst leg, of juist door er achteraf nog tekst aan toe te voegen. je krijgt een soort extra dimensie op die manier.

Ik ben van plan om de komende tijd meer van dit soort afbeeldingen te maken. Ik vind het ook leuk om ze op blanco kaartjes te printen (van die correspondentiekaarten) en daar dan weer een toffe compositiefoto mee te maken. Of gewoon om weg te geven, ook leuk natuurlijk.

Het is ook leuk om met één stijl toch veel te variëren, bijvoorbeeld door tekst schuin te trekken, een kleuraccent toe te voegen, een plaatje erbij of tekst in een object plaatsen. Ik vind typografiedingen maken echt zó leuk!

Het voordeel van dit soort illustraties, is dat er ook geen uren werk in hoeft te zitten om iets te maken (kan wel, hoeft niet). Sowieso kun je heel intuïtief werken (vind ik tenminste) in CorelDraw en heb je al snel iets leuks ‘op papier’ staan.

Hierboven zie je dus zo’n voorbeeld van een illustratie die ik geprint heb en vervolgens verwerkt in een foto met, hoe kan het ook anders, een lekker bakkie koffie! Ik ben sowieso echt fan van dit soort foto’s en heb er inmiddels de ideale set-up voor gevonden.

Ik maak ze over het algemeen met m’n iPhone en heb een handige clip met buigbare arm op AliExpress besteld (voor nog geen € 3!). Bij Xenos kocht ik voor € 0,50 een universele bluetooth afstandsbediening, voor het afdrukken van foto’s met je smartphone. Werkt als een trein!

Ik ga voorlopig dus lekker door met het maken van leuke illustraties in dit programma. Ik heb ook eindelijk het tekenen met Bézier-curven onder de knie, iets waar ik jarenlang nogal struggles mee had en opeens lukt het me gewoon! Het koffiekopje is bijvoorbeeld ook een vorm die ik volledig uit de hand heb getekend en gebogen. Heerlijk om nóg meer dingen te kunnen maken!

Ben jij ook creatief?