Ik kwam onlangs weer eens een leuke tag tegen, deze heb ik nog niet eerder ergens voorbij zien komen. Hij heeft niet zoveel vragen, maar het is allemaal wel heul erg Hollands. Ik hoor spontaan de tune van Ik Hou Van Holland in m’n hoofd. 🙂 Toch weer iets heel anders dan tags met persoonlijke vragen, dit is juist meer grappig.

Één of meer koekjes bij de thee?

Nou, twee heb ik liever, maar, niet gezond, dus hou het bij één. Overigens eet ik zelden koekjes. Ik ben er gek op, maar koop ze nooit. Omdat het pakje dan sneller leeg is dan de week voorbij.

Wat is je favoriete stamppot?

Ondanks dat ik liever Hollandse kost heb dan welke andere soort eten ook, ben ik toch niet zo’n stamppottenmens. Ik vind het juist lekkerder als ik de verschillende smaken van het eten nog kan onderscheiden, dan dat het echt één eh, stamppot wordt. als ik toch moet kiezen, dan ga ik denk ik voor zuurkoolstamppot met worst.

Welke Nederlandse feestdag vind jij de leukste?

Sinterklaas. Stom misschien, maar ik heb mooie herinneringen aan Sinterklaas vieren als kind en vind het gewoon iets hebben. Ik vier het eigenlijk nooit meer, maar waar ik een ontzettende hekel heb aan kerstmis, vind ik Sinterklaas juist nog altijd een bepaalde charme hebben.

Wat is volgens jou het leukste plekje in Nederland?

Eén van mijn meest favoriete locaties in Nederland is nog altijd het vestingstadje Heusden. Klein, oud en knus. Eigenlijk vind ik het nog leuker dan Woudrichem, misschien omdat het wat groter is en er ook wat meer bedrijvigheid heerst. Ik kwam er vroeger vaak, maar nu nog zelden.

Wat is jouw favoriete accent en doe een stukje na.

Brabants natuurlijk! Al zit daar nog wel heel veel verschil in, iets wat mensen die bijvoorbeeld uit de randstad of nog verder weg komen, niet weten. Maar het Brabants wat in de omgeving waar ik ben opgegroeid wordt gesproken, is héél anders dan het Brabants dieper in de provincie.

Zo kan ik accenten uit bijvoorbeeld Tilburg, Breda, Den Bosch en Eindhoven onderscheiden. In de regio waar ik vandaan kom, heeft zelfs elk dorp een eigen accent. Ongeacht of het een paar kilometer uit elkaar ligt. Witte gij wel da Brabants een heul mooije taol is? Houdoe he!

Heusden

Welk woord is voor jou typisch Nederlands?

Houdoe natuurlijk. Ik gebruik het vaak, bij voorkeur in plaatsen/regio’s waar ze geen Brabanders gewend zijn. Die verbaasde blik is goud waard. 🙂 Maar dat is meer typisch Brabants, dan typisch Nederlands natuurlijk. ‘Hoor’ vind ik overigens een typisch Nederlands woord. Als in: Goed hoor, ja leuk hoor. Ken je een taal waar ze een equivalent van ‘hoor’ hebben? Ik niet.

Welk typisch Nederlands gebruik vind jij het leukst?

Kom ik toch terug bij Sinterklaas vieren. Koekhappen en zaklopen vind ik echt stom.

Welk Nederlands gezegde is jouw favoriete gezegde?

Jee, dat is een lastige. Er zijn zoveel goede gezegdes en natuurlijk weet ik er op dit moment zelfs niet één te bedenken. Een favoriet heb ik niet. Hoe tof ik ze ook vind, ik gebruik ze in het dagelijks leven eigenlijk vrijwel nooit, of het moet onbewust zijn. 🙂

Sommige dingen, woorden of gebruiken zijn zó ingeburgerd, dat je er niet eens meer erg in hebt dát je het doet. Ik vind het vooral grappig als gezegdes verkeerd gebruikt worden, zoiets noem je volgens mij een contaminatie, al komen die dan weer niet alleen bij gezegdes voor. Bijvoorbeeld: Hij steekt er met kop-en-schotel bovenuit.

Wat is je favoriete winkel van Nederlandse bodem?

HEMA! Echt, ik hou van die winkel. Als ik verliefd zou kunnen zijn op een bedrijf, was ik verliefd op HEMA. Bijna alles is leuk daar. Behalve het brood, want dat is droog. 🙂

Wie vind jij de leukste BN’er?

Er is er voor mij geen enkele die er met ‘kop-en-schotel’ bovenuit steekt. Al vind ik Chantal Janzen altijd leuk, omdat ze gewoon aardig en ook grappig overkomt op tv. Winston Gerschtanowitz lijkt me wel een geschikte vent om eens een biertje mee te drinken. En natuurlijk Thom Hoffman, omdat hij Dokter Tinus geweldig vertolkt!

Wat vind jij het mooiste Nederlandstalige liedje?

Ondanks dat ik meer naar Engelstalige muziek luister en absoluut niet van alle Nederlandstalige muziek houd, kan ik op dit punt toch écht niet goed kiezen. Er zijn zoveel geweldige nummers van onder andere Marco Borsato, BLØF, Guus Meeuwis, Racoon en meer. Misschien kies ik dan toch voor ‘Dat komt door jou’ van Guus, omdat ik daar speciale herinneringen aan heb.

Haring? Ja of nee?

Nee, nee en nog eens nee! Sowieso geen vis voor mij, maar haring is écht horror.

Wat is jouw meest favoriete Nederlandse accent?