Eens in de zoveel tijd heb ik zin (of vind ik het gewoon nodig) om weer wat achter de schermen aan mijn blog te klussen. Meestal zijn er aardig wat dingetjes die ik aanpak, dit keer waren het er eigenlijk maar twee, namelijk een verbeterde versie van mijn logo en iets om te voorkomen dat mijn content gejat wordt.

Logo

Ik heb door de jaren heen al heel wat logo’s gehad. Op een gegeven moment vind ik het bestaande logo niet mooi meer en wil ik iets anders, soms zelfs in een compleet andere stijl. Ik bewaar vrijwel alle logo’s trouwens, zodoende kan ik nu dus zien dat het huidige logo de twaalfde of dertiende is. Gelukkig vind ik deze nog steeds erg mooi, al heb ik hem ook nog maar een klein jaartje, maar dat zegt niet alles. 🙂

Maar nadat ik sinds een tijdje actief in de weer ben met CorelDraw en eindelijk de kunst van het maken/bewerken van vector-afbeeldingen onder de knie heb, leek het me ook wel een strak plan om mijn logo eens om te zetten naar vector en deze dan ook gelijk wat bij te schaven. Dat werd uiteindelijk een klus waar ik ruim 4 uur op gezeten heb, maar het resultaat bevalt me!

Een afbeelding die ik zelfs tot billboard-size kan oprekken zonder kwaliteitsverlies (zie je ‘t al voor je? EstrellaWeb langs de A27?) en nét ietsje meer gestroomlijnd en gepolijst. Sowieso is een afbeelding geëxporteerd vanuit vector scherper. Vind het sowieso tof dat ik een logo wat ik vorig jaar gewoon op papier heb getekend, nu als vector-bestand heb.

Bescherming

Ik heb het helaas al te vaak meegemaakt dat ik foto’s of teksten die door mij gemaakt zijn, elders terug vind. Op zowel persoonlijke als commerciële websites, die met een door mij geschreven tekst hun product proberen te verkopen. En dan is er ook nog de categorie die steevast gelooft dat alles wat op internet staat, vrij te gebruiken is.

Ondanks dat het soms een soort van arrogant gevonden wordt dat je er ‘moeilijk over doet’ als mensen je content jatten (ik heb echt héél vaak gehoord dat ik het gewoon als compliment moet zien), vind ik en wéét ik, dat het gewoon een recht is en niks met arrogantie of jezelf goed vinden te maken heeft. Als jij een oerlelijk schilderij maakt en iemand steelt dat, is het nog altijd diefstal,

Nadat ik gisteren voor de zoveelste keer iets tegenkwam op een plek waar ik het zéker te weten niet zelf heb gepubliceerd, besloot ik maatregelen te nemen. Ik wilde eerst weer watermerkjes op mijn foto’s zetten (die ik trouwens ook aangepast heb na het vernieuwen van m’n logo), maar dat is veel werk en meestal vind ik het afbreuk doen aan de foto.

Eigenlijk gebruik ik m’n watermerk alleen als ik foto’s op bijvoorbeeld social media plaats. Maar voor het kopiëren van teksten is een foto-watermerk steeds geen oplossing natuurlijk. Inmiddels heb ik het op een andere manier opgelost en ik ga de komende tijd uitvinden of dat goed bevalt!