Eigenlijk doordat ik een leuk koffietentje ontdekt heb, kwam ik op het idee om een artikel te schrijven met mijn meest favoriete locaties om een schuimige cappuccino of lekkere latte te scoren. Sowieso grappig om te vertellen is, dat ik tot 2003 niks van koffie moest hebben. Ik vond het maar smerige troep, niet te drinken.

Inmiddels heb ik koffie echt leren te waarderen ben ik een fijnproever geworden. Ik ben nog altijd niet iemand die steevast drie of vier keer per dag koffie drinkt uit gewoonte, bij mij is het echt een genietmomentje.

Ik stel daardoor ook hogere eisen aan het zwarte goedje wat ik in m’n slokdarm giet. Vind zeker niet alle koffie lekker en voor de bakkies die ik zelf zet, ga ik voor bonen van hoge kwaliteit en zéker geen supermarktspul. Maar ondanks dat ik zelf een prima kop koffie zet, kan ik ook heel erg genieten van buitenshuis een bakkie doen.

HEMA

Ondanks dat dit lijstje in willekeurige volgorde staat, is HEMA toch het eerste wat in me opkomt als het om favoriete koffie gaat. Het is natuurlijk gewoon een warenhuis met in sommige filialen een restaurant waar je broodjes, gebak en koffie kunt krijgen.

Maar ik vind de koffie erg lekker en zeker voor die prijs krijg je een prima bakkie in een riant kopje. Ook het schuim is lekker, vol van smaak en romig. Mijn favoriet is de caramel-cappuccino, waar ook een blokje fudge bij zit.

  1. hema.nl/inspiratie/eten-en-drinken/eten-bij-hema

Koffie in de Bakkerij

Mijn nieuwste ontdekking op het gebied van lekkere koffie, is een klein en knus tentje aan de Kerkstraat in Leerdam, genaamd Koffie in de Bakkerij. Het zaakje heeft nieuw leven geblazen in het pand waar sinds de jaren 30 een banketbakker gevestigd was, die in 2011 de deuren sloot.

De combinatie van koffiespecialiteiten, ijs en patisserie is verleidelijk en de koffie wordt gemaakt met diverse melanges van koffiebonen uit eigen branderij. Geen snelle druk-op-de-knop-koffie, maar een bakkie waar de tijd voor wordt genomen en dat waardeer ik. Snelheid is efficient, maar komt desondanks niet altijd ten goede van de kwaliteit. Hier kom ik zeker vaker terug!

  1. koffieindebakkerij.nl

Latte caramel in Leerdam

 Ijs en Spijssalon Baks

De ijssalon in Woudrichem waar ik kind aan huis ben, al kom ik er niet wekelijks. Lekkere koffie, maar niet heel onderscheidend qua smaak. De absolute knaller is wat mij betreft de frappuccino, oftewel iced cappuccino.

Geen kwestie van koffie met een paar ijsklontjes erin, zoals je regelmatig ziet in eetgelegenheden of koffiecorners, maar bereid met vers roomijs uit eigen keuken, met een flinke dot (echte) slagroom. Dat is dus genieten met een grote hoofdletter G!

  1. ijssalonbaks.nl

DeliFrance

Eén van de restaurantjes waar ik misschien wel het vaakst kom, is DeliFrance in het Piazza Center in Gorinchem. Direct als je de draaideuren van het winkelcentrum door bent, komt het geurige aroma van koffie je al praktisch tegemoet. Ik kan daar dan ook maar zelden een boodschap doen zonder even een Latte Caramel of een cappuccino gedronken te hebben.

De koffie is vol van smaak, met een flinke laag schuim. Zelf ben ik liefhebber van koffie met een smaakje en je kunt kiezen uit onder meer caramel, chocolade, kaneel en appeltaartsmaak. Ook de presentatie is goed. Een latte wordt geserveerd op een langwerpig bord met een cupje slagroom en een chouquette of koekje.

  1. delifrancerestaurants.com/gorinchem

IJssalon Pinokkio

Ik ben niet dol op Werkendam, maar die enkele keer dat ik er kom, breng ik graag een bezoekje aan deze ijssalon aan de Hoogstraat in Werkendam. Ijs heb ik er gek genoeg nog nooit gegeten, maar voor de koffie loop ik graag een blokje om. Misschien ook niet enorm onderscheidend qua smaak, maar toch lekker en geserveerd in een Irish Coffee glas met zo’n klein oortje aan de voet.

ijskoffie bij IJs en Spijssalon Baks

McDonald’s

Ondanks dat ik waarde hecht aan kwaliteit als het om koffie gaat, hoeft dat niet altijd duur te zijn. Zaken als bijvoorbeeld HEMA en McDonald’s bewijzen dat een prima bakkie echt geen vier of vijf euro hoeft te kosten.

De ‘McCoffee’ is ook goed te pruimen, tijdens een lange wandeling met Bas ga ik er soms één halen. Je krijgt ‘m in een kartonnen beker waar eens aardig wat in zit. Over presentatie gaan we ‘t maar niet hebben, dat is appels met peren vergelijken.

  1. mcdonalds.com

‘t Oude Stadthuys

Een plek aan de Grote Markt in Gorinchem, die aanvankelijk door mij geliefd was vanwege het brood met biefstuk-puntjes, maar ook de koffie is erg smakelijk. Ik kom er niet heel vaak, maar een bezoekje gaat inmiddels steevast gepaard met een latte macchiato. Geserveerd in een smal hoog glas en voorzien van een lekker koekje of bonbonnetje. Wat wil een mens nog meer!

  1. oudestadthuys.nl//restaurant-gorinchem/

Lunchroom ‘n Tikkie Anders

Sowieso een leuke eetgelegenheid gelegen in winkelcentrum de Nieuwe Es in Sleeuwijk, gerund door mensen met een verstandelijke beperking. Onvriendelijk personeel ga je hier absoluut nooit meemaken!

Juist deze mensen hebben altijd een glimlach voor je klaar en zijn zeer gemotiveerd om goed werk te leveren. Behalve dat, kun je er lekker lunchen en een goed bakkie drinken. Leuk gepresenteerd op een dienblaadje met een lekker koekje erbij!

  1. ntikkieanders.nl

Espressobar Hugo

Last but not least, kan een zaak die helemaal om koffie draait, natuurlijk ook niet ontbreken in dit lijstje. Een plek waar je de meest hemelse koffies kunt krijgen, zoals bijvoorbeeld Malteser-koffie, voorzien van slagroom, ijs en Maltesers.

Toch heeft dit zaakje aan de Groenmarkt in Gorinchem ook een aantal minpunten waardoor ik er zelden kom. Het is er meestal druk en vrij rumoerig, binnen erg donker en de wachttijden zijn uitgesproken lang. Dan kan de koffie nog zó goed zijn, een stukje beleving en service dragen bij mij ook bij aan het totaalplaatje.

  1. espressobar-hugo.nl

Cappuccino bij DeliFrance

Tot zover een overzichtje van negen van mijn favoriete koffielocaties. Nu maak ik het zelden mee dat ik echt slechte koffie voorgeschoteld krijg, maar toch zit er wel degelijk verschil in de één of de ander. Sowieso speelt beleving bij mij ook een grote rol, zoals ik hierboven ook al aangaf.

Een goede sfeer, niet te druk, vriendelijke bediening, niet ‘t gevoel dat je snel op moet zouten voor een snellere klantverwerking, goede presentatie. Je kunt nog zo streven naar perfecte producten, maar naar mijn mening is de rest minstens zo belangrijk.

Bij de meeste horecagelegenheden wordt overigens een koffiebonen-melange van 100% arabica gebruikt, wat een vrij algemene smaak geeft die dus ook bij de meeste mensen in de smaak valt. De melk (volheid, merk, hoeveelheid), is daarnaast ook deels bepalend voor de smaak.

Zelf heb ik meestal een melange in huis die een combinatie is van arabica en robusta. Bij Gusto, de winkel waar ik mijn bonen koop, kun je zelf het percentage kiezen. Een combinatie van die twee geeft een meer uitgesproken smaak, maar daar moet je dus van houden.

Waar drink jij het liefst koffie?