Ik vind ze leuk: Van die feitjes over mensen, die je helemaal niet verwacht had. Wat voor baan iemand heeft, wat iemands favoriete kleur, eten of huisdier is, dat weten we inmiddels wel. Maar die verborgen dingetjes, grappig, soms een beetje gek of heel bijzonder, die zijn het leukst. Ik besloot daarom dat ik weer eens tien van dit soort random facts over mezelf wilde opschrijven.

1. Praten tegen mezelf

Iets waar ik me eigenlijk een beetje voor schaam, maar ja, ik ben dus zo iemand die tegen zichzelf praat. Als ik buitenshuis ben probeer ik het te voorkomen, maar dat lukt niet altijd. Als het dan toch gebeurt, kijk ik snel om me heen om te zien of niemand het gehoord heeft. Het voelt een beetle als ‘gek zijn’ of zo, terwijl er vast legio’s mensen zijn die het doen.

2. Koukleum

Ik ben een enorme koukleum. In voorjaar en zomer valt het nog wel mee, maar ik ben zo iemand die van oktober tot april handschoenen draagt en elke avond de elektrische deken aanzet. Ik kan ook echt niet slapen zonder, want dan word ik wakker van de kou. Ik heb al vaker het idee gehad dat ik ‘s nachts een flinke temperature drop krijg, waardoor ik dat beetje extra warmte echt nodig heb. Vooral handen en voeten zijn een drama. Ik kan soms niet meer typen omdat mijn handen stijf zijn geworden van de kou, terwijl de kachel gewoon op 19 of 20 staat…

3. Stresstoilet

Als ik ergens ervaringsdeskundige in ben, is het wel het effect van stress op het lichaam. Ik heb al de meest uiteenlopende klachten gehad puur door stress. Van PDS (prikkelbare darm syndroom) tot netelroos en van dissociatieve klachten tot…. veel plassen. Als ik gestrest ben, moet ik echt om de haverklap naar de WC. En met om de haverklap bedoel ik om de tien minuten. Zó irritant!

4. Pijngrens

Zoals ik wel vaker heb verteld, ben ik afgelopen winter erg ziek geweest en gebeurden er nogal wat vreemde dingen met hoofd en lijf, waar ik nooit een verklaring voor heb gevonden. Eén van die dingen die ik dan weer niet zo erg vond, was dat m’n pijngrens enorm omhoog ging. Ik was altijd een tikje aan de kleinzerige kant, maar opeens voelde ik amper pijn.

Ik kan me herinneren dat ik 3 uur op de intensive care lag, waar ik een dubbel infuus kreeg en er met een dikke naald in een slagader werd gerommeld met de waarschuwing dat ‘t “flink pijn kon doen”. Maar Ester voelde amper iets. Ik had op dat moment ook erg hoge koorts, maar zelfs in de daaropvolgende weken toen er van koorts geen sprake meer was, bleef het onveranderd.

Die enorm hoge pijngrens is naarmate ik weer beter werd, wel weer naar een meer ‘normaal’ niveau gezakt, maar is gek genoeg altijd een stuk hoger gebleven dan voorheen. De wonderen van het menselijk lichaam, zullen we het maar op houden…

Nieuwe make-up

5. Make-up les

Niet alles is vanzelfsprekend als je 5% zicht hebt. Make-up gebruiken is daar één van. Toen ik een tiener was had ik geen interesse in meiden-dingen en dus ook niet in make-up, maar toen ik later wel aan de slag wilde met oogschaduw, lipsticks, blushes en kwasten, had ik geen vriendinnen waarvan ik het kon leren en ook geen idee hoe of wat.

Ik heb mezelf opmaken aangeleerd met tutorial video’s en beautyblogs zoals die van Vera. En oefenen. Heel. Veel. Oefenen. Na ‘jarenlange studie’ kan ik mezelf nu met hetzelfde gemak van een poedertje voorzien, als elke andere vrouw en zelfs priegel-dingen als wenkbrauwen epileren en eyeliner zetten lukken prima. Ik doe het anders, maar wel met hetzelfde resultaat.

6. Telepathie

Ik ben absoluut niet van de zweverige soort, maar toch geloof ik ergens wel dat er meer is tussen hemel en aarde. De sterke band tussen mij en m’n hond Bas is daar een mooi voorbeeld van. Wij communiceren met elkaar op een niveau waar praten of gebaren niet nodig zijn. Natuurlijk roep ik regelmatig naar hem dat hij moet luisteren of wijs ik aan waar een snoepje ligt, maar er zijn voorbeelden te over, die bewijzen dat we elkaar feilloos aanvoelen. Bijzonder vind ik dat.

7. Nooit scheren

Ik ben waarschijnlijk één van de weinige vrouwen wiens benen en oksels nog nooit een scheermesje van dichtbij hebben gezien. Nee ik ben niet zo’n tuinbroeken-trien die vindt dat lichaamsbeharing prima kan bij vrouwen. Ik heb daar gewoon geen haargroei. Nooit gehad. Waarschijnlijk het gevolg van wat hormonale afwijkingen die, eerlijk is eerlijk, eigenlijk meer voordelen dan nadelen voor me hebben.

8. Oude muziek

Noem me een ouwe doos, maar ik hou enorm van oude muziek. Songs die tegenwoordig worden uitgebracht, kunnen me vaak niet echt boeien. Soms een mooi liedje, maar zelden iets wat ik me een paar jaar later nog herinner. Totdat ik weer in één of andere lijst met muziek uit jaren zestig en zeventig duik. Dan is het van: “Oh die is mooi!

En ja die is nóg mooier!’ De beste muziek is wat mij betreft écht in die tijd gemaakt. Beach Boys, Eagles Beatlies, Jimi Hendrix, Elton John, Rolling Stones, Simon & Garfunkel en ga zo maar even door. Op mijn Spotify-account kun je een aantal van die lijstjes terugvinden.

9. Rare eetgewoonten

Ik eet al zolang als ik weet, sperziebonen met mayonaise en appelmoes. Eigenlijk ben ik helemaal geen sausjesmens en ik eet mayonaise verder alleen op friet, die ik ook al vrijwel nooit eet. Maar die boontjes, daar moet het op. :-) Ook niet overdreven veel, gewoon voor het smaakje. Verder eet ik alles wat los en vast zit waar tomaat in verwerkt is (tomatensap, tomatenpuree, gekookte tomaat, tomatensoep, tomatenketchup et cetera), maar rauwe tomaten vind ik niks. Oh ja en citroenen? Die eet ik zo op. Zonder een spier te verrekken. Vind ik gewoon lekker! Of m’n tandarts daar ook zo over te spreken is, dat is maar te betwijfelen…

10. Autodidact

Ik ben autodidact, dat is dus iemand die zichzelf dingen aan kan leren zonder dat daar een boek, cursus of andere vorm van educatie aan te pas hoeft te komen. Eigenlijk heb ik het zelf nooit als iets bijzonders gezien, ik dacht dat iedereen zo was. Maar in de loop der tijd merk je vanzelf dat het toch iets minder standaard is dan ik zelf dacht. Of je geboren wordt als autodidact of het een kwestie is van hoe je in elkaar steekt en misschien ook waar je interesses liggen, weet ik niet. :-)