Zo vlak voor het einde van het jaar en de jaaroverzichten, nog één lijstje vragen in 2017. 55 vind ik een mooi rond getal. Toevallig genoeg publiceerde ik tijdens één van de laatste dagen van 2016 ook nog zo’n lijstje dat was nummer 33. In het lijstje van vandaag, lees je onder meer of ik in toeval geloof, wanneer mijn hart op het spel stond en voor wie ik me schaamde.

755. Zit je nu lekkerder in je vel dan 10 jaar geleden?

Ja. Ik had het er gister in een telefoongesprek nog over, dat mijn leven in grote lijnen eigenlijk steeds beter lijkt te worden. Ik ben van ver gekomen, heb ellende op alle mogelijke manieren meegemaakt. Mijn leven was verdrietig, eenzaam, oneerlijk, nutteloos, angstig, donker en vervelend.

Pas sinds een jaar of 10, ben ik in een rustiger vaarwater terecht gekomen. Natuurlijk zijn er nu ook nog dingen waar ik door uit het lood geslagen raak, situaties met mensen, mijn angststoornis die niet weg te krijgen is en zo nu en dan toeslaat, maar ik had het over grote lijnen. Ik ben zelf ook veranderd als mens, positiever, maar ook selectiever naar andere mensen toe. Dat werkt.

756. Wanneer stond je hart op het spel?

Nog niet zo lang geleden, eind oktober, toen ik letterlijk een beslissing moest maken waarbij hart en verstand lijnrecht tegenover elkaar stonden. Ik koos uiteindelijk voor mijn verstand, maar makkelijk was het niet en ik heb het er nog altijd regelmatig moeilijk mee. Voor mij is het ook niet per se een definitief besluit (dat was een brug te ver), maar ja, mijn hart stond toen op het spel.

757. Wat wil je zeker nog eens meemaken?

Geen idee… Ik probeer zo min mogelijk verwachtingen van het leven en ook van andere mensen te hebben, dat werkt voor mij het best. Ik heb dus ook geen lijstjes met dingen die ik graag zou willen doen, omdat de ervaring leert dat dit vrijwel altijd op een teleurstelling uitloopt.

758. Drink je het liefst uit een speciale mok of beker?

Koffie en thee drink ik bij voorkeur uit een bepaalde beker, al zijn er eigenlijk een paar favorieten. Het is geen ritueel of bijgeloof, die bekers drinken op de één of andere manier gewoon lekkerder, ze zien er leuk uit en ze zijn gewoon wat groter. 😉

Roze Hortensia

759. Met wie sloot je je allereerste vriendschap?

Ik ben nooit zo goed bedeeld geweest als het om vriendschappen gaat, maar ik herinner me wel dat ik op de basisschool in mijn eigen dorp (nog voor het Bartiméus-trauma) een vriendinnetje had die Nathalie heette. We trokken veel met elkaar op.

760. Zou je ‘t minder goed willen hebben, zodat iedereen ‘t beter krijgt?

Nou, liever niet. Ik kan nu nog net rondkomen, maar als het nog veel minder zou worden, zou ik mijn huur waarschijnlijk niet meer kunnen betalen. Jammer voor ‘iedereen’ dan.

761. Geloof je in toeval?

Ja!

762. Hoeveel tijd breng je dagelijks in de keuken door?

Zo weinig mogelijk!

763. In wie herkende je jezelf onlangs?

Geen idee. 🙂 Ik ben me ervan bewust dat ik een vrij gecompliceerde persoonlijkheid ben, met veel andere opvattingen en karaktertrekken dan gemiddeld. Vroeger was anders zijn mijn zwakte en werd ik erop afgerekend. Tegenwoordig zie ik het als kracht. Maar er zijn dus niet zo snel mensen die net als ik zijn, al zijn bepaalde karaktertrekken natuurlijk wel weer herkenbaar.

764. Ben je impulsief?

Als het gaat om dingen doen wel. Als ik om 5 uur ‘s nachts wakker word en zin heb om te fietsen of wandelen, dan doe ik dat. Of dat ik met Bas aan het wandelen ben en bedenk dat we een middagje met de trein weggaan. ik hou van dat soort spontane invallen, die maken het leven leuker. Als het gaat om mentale dingen, belangrijke beslissingen, ga ik nooit onbeslagen ten ijs en ben ik juist niet impulsief.

Wel gedaan, maar daar ook van geleerd. Ik ben iemand die erg sterke emoties kan ervaren en het is makkelijk om je daardoor te laten leiden. Inmiddels heb ik geleerd iets eerst te laten bezinken, nog eens een paar nachtjes te slapen en dan pas aan een beslissing te gaan denken.

Onderweg…

765. Kun je bevriend zijn met iemand van het andere geslacht?

In mijn geval kun je je beter afvragen of ik bevriend kan zijn met iemand van hetzelfde geslacht. 🙂 Dat is namelijk meer de realiteit voor mij.

766. Voor wie schaamde je je pasgeleden?

Toen ik met een vriend uit eten was en hij een harde boer liet. Ik ben echt niet zo van etiquette, maar ik vind wel dat je je gewoon netjes hoort te gedragen in een openbare gelegenheid en niet overduidelijk boeren of scheten moet gaan zitten laten, alsof je geen opvoeding hebt gehad. Op zo’n moment schaam ik me dan ook echt.

767. Heb je een lach die je alleen gebruikt voor foto’s?

Ik denk dat de meeste mensen met een smartphone in hun bezit, wel een bepaalde selfie-blik of lach hebben. Ik heb dat ook, al ben ik er niet dol op om voluit te lachen op foto’s. Een glimlachje volstaat wat mij betreft ook prima.

768. Wie bel je als eerste als je goed nieuws hebt?

Ik denk m’n moeder.