Het eerste lijstje vragen (en antwoorden) uit het inmiddels bekende roze boekje van Flow, in het nieuwe jaar. Benieuwd of ik ‘m dit jaar uit krijg! Dit keer schrijf ik best openhartig over een aantal kwesties, lees je of ik mezelf een goed rolmodel vind en wanneer ik voor het laatst iets nieuws heb geleerd. Veel leesplezier!

769. Wat zou je doen als je geen verantwoordelijkheden meer had?

Niet veel anders dan nu. Ik streef ernaar om zo min mogelijk verantwoordelijkheden te hebben. Ook één van de hoofdredenen dat ik niet zit te springen om een relatie. Ik heb er geen zin in. wil mijn leven indelen zoals ik het wil.

Ik heb genoeg ellende meegemaakt, nu is het tijd dat ik het fijn en leuk en prettig heb. Natuurlijk zit je vast aan dingen zoals huur betalen, maar ik geloof niet dat ik opeens een uitbundig en extravagant leven zou leiden als ik echt niets meer hoefde.

770. Vind je jezelf aantrekkelijk?

Nee.

771. Van wie raakte je onlangs enorm onder de indruk?

Na vijf minuten denken weet ik het nog steeds niet…

772. Ben je een goed rolmodel?

Ik zou mezelf nooit bestempelen als rolmodel, omdat ik bescheiden ben. Maar ik ben wel iemand die probeert het goede te doen in het leven. Natuurlijk maak ik fouten, maar ik probeer me wel zoveel mogelijk bewust te zijn van wat ik doe. Bedachtzaam te zijn en respect te hebben voor de natuur en andere mensen.

Niet om anderen het goede voorbeeld te geven, maar omdat ik geloof dat een betere wereld toch echt bij jezelf begint. Er zijn al meer dan genoeg mensen die naar een ander wijzen als er fouten gemaakt worden.

773. Welke traditie is overschat?

Kerstmis!

Cadeautjes!

774. Pak je cadeautjes altijd mooi in?

Ik ben geen ster in cadeautjes inpakken, dus nee. :-)

775. Wat vind je van het koningshuis?

Weinig. Willem-Alexander lijkt me een sympathieke man met het hart op de juiste plaats, maar ik heb er verder geen mening over en volg ook geen royaltynieuws.

776. Welk cijfer zou je je leven geven?

Een 8,5.

777. Maak je makkelijk contact met anderen?

Nee. Dat is iets waar ik vaak om bekritiseerd ben, maar ondanks dat ik vaak m’n best heb gedaan om er iets aan te doen en het zelf ook lang heb gezien als tekortkoming, accepteer ik het nu als iets wat nu eenmaal bij mij hoort en wat niet per se goed of fout hoeft te zijn. Iedereen is anders. Ik hou gewoon niet zo van mensen, wil ook bijvoorbeeld niet bij een vereniging of sportclub, puur vanwege het feit dat je dan met andere mensen te maken hebt.

Ik ben niet verlegen, eerder terughoudend en wantrouwig. Dat is niet zonder reden. Naarmate ik ouder word, lijk ik me steeds meer los te willen maken van mensen en geen hechte binding meer aan te willen gaan. Dat is voor mij beter, veiliger. Gewoon een praatje maken met een onbekende gaat me tegenwoordig best goed af, maar ik hou altijd gepaste afstand.

778. Wanneer heb je voor het laatst iets nieuws geleerd?

Vorige week heb ik flink wat kennis opgedaan over de wondere wereld van ventilatiesystemen.

779. Hoe hoog is het muurtje om je hart?

Zoals ik bij vraag 777 schreef: In de basis vertrouw ik bijna niemand. Ik laat mensen ook niet snel in de buurt komen van kwetsbaarheden, zoals mijn hart. Liefde is iets wat gepaard gaat met pijn, dus dat probeer ik als ‘t even kan te vermijden.

Als Iemand überhaupt moeite zou willen doen om mijn hart te winnen, moet ie toch minstens met uitschuifbare ladders, snijvaste handschoenen, een brandwerend pak, veiligheidsmasker en een verdomd goede slotenexpert aankomen.

Ik heb vaak genoeg gehoord dat ik mensen afstoot door me zo op te stellen, maar in mijn opinie zijn degenen die ik afstoot, dan ook niet de juiste mensen om mijn vriend of zelfs geliefde te zijn.

Sowieso weiger ik me langer aan te passen aan wat normaal is of wat een ander vindt dat ik moet doen of zijn. Tegenwoordig word ik daar ook steeds makkelijker in. Ik heb inmiddels een zero-tolerance beleid wat onzin betreft.

780. Doe je weleens dingen tegen je zin?

Vrijwel niet meer. Ik heb heel vaak ja gedaan terwijl ik nee voelde. Niet omdat ik een pleaser ben, maar omdat ik diep van binnen vooral snakte naar een aardig woord, wat waardering. Maar dat bleef meestal uit.

Er is vaak misbruik van me gemaakt, waardoor ik ook ging geloven dat ik er niet toe deed, zolang ik anderen niet hun zin gaf. In 2017 veranderde dat. Ik begon in te zien dat ik niets minder ben als ik voor mezelf kies en niet een ander het voordeel van de twijfel gun.

Ik durf nu zelfs in kleine dingen die me irriteren, aan te geven dat ik het niet leuk vind en hou niet meer standaard mijn mond met het idee “Ach, laat maar gaan, niet zeuren Ester!”. Ik verloor mensen die liever die oude Ester zagen, maar voel me beter nu.

Meer waardering voor mezelf. Trots zelfs. Een gevoel wat voor mij sowieso vrij ongebruikelijk is, omdat ik mezelf en wat ik deed nooit goed genoeg vond. Trots was voor uitslovers en ijdele mensen, niet voor mij.

781. In welk boek had je graag een rol willen spelen?

Ik heb werkelijk géén idee…

782. Ben je ondernemend?

Dat ligt eraan hoe je de term ondernemend interpreteert. Ik denk bij dit woord gelijk aan mensen met zakelijk inzicht, die overal geld en een lucratieve business in zien. Ik heb een gebrek aan zakelijk inzicht en vind geld een ongemakkelijke kwestie. Ik ben wel ondernemend in de zin dat bij mij geen dag hetzelfde is dat ik er vooral in de mooiere maanden van het jaar graag spontaan op uit trek.

Een middagje fietsen hier, een dagje wandelen daar. Dingen die weinig of geen geld kosten, maar me toch het gevoel geven dat ik er even uit ben. Ik hou van dingen ondernemen, van de natuur, mijn leven verrijken. Ik hou niet van reizen, wel van nieuwe indrukken. Mijn wereld hoeft niet groot te zijn om toch te kunnen genieten.