In de post van gisteren, schreef ik al dat ik met name de laatste tijd meer interesse heb gekregen voor de zogenaamde urbex fotografie en dat ik ook heel graag zelf eens een aantal van dit soort locaties zou bezoeken.

Afgelopen zomer ontdekte ik bij toeval een verlaten huisje in de Biesbosch waar ik helemaal lyrisch over was en ik heb het vervolgens van boven tot onder verkend en ben zelfs de benauwde kelder in geweest. Een maand later keerde ik nog eens terug.

Aangezien ik zelf in de tussentijd geen nieuwe ontdekkingen heb gedaan, iets wat ook niet meevalt omdat er in de buurt van mijn woonplaats naar mijn idee weinig tot niets te vinden is en je een dergelijke locatie met mijn slechte zicht niet zo snel ergens in een bos of iets dergelijks zult ontwaren. Dus klik ik op YouTube de ene na de andere video aan waarin urban explorers de meest waanzinnige, idiote, creepy en bijzondere plekken ontdekken en verkennen.

Mijn favoriete kanaal als het om urban exploring gaat, is die van de Amerikaanse Josh, die de hele wereld afreist om de meest unieke plekken te bezoeken. Van middeleeuwse kastelen tot aan Crystal Lake (bekend van een horrorfilm) en van Skull Island (Bali), tot vervallen villa’s. Zijn manier van documenteren vind ik prettig.

Niet te langdradig, maar lekker vlot. Geen poespas of drama. What you see is what you get. Bovenal gaat het hem puur om het ontdekken en is zijn favoriete motto “Leave nothing but footprints”. Vandalisme en graffiti zijn niet oké. I like that!

Hier een aantal van mijn favoriete filmpjes.

Echt, ik hou helemaal niet van enge dingen en iets als horrorfilms moet ik al helemáál niks van hebben, maar dit vind ik awesome. Wat zou ik zelf graag eens in zo’n locatie rondlopen en foto’s maken.

Ik zie regelmatig urbex foto’s op Instagram en die stijl intrigeert me. Ik vind de verhalen erachter ook interessant. Waarom is het verlaten? Hoe kan het dat sommige huizen nog vol met spullen liggen. Waarom zijn de bewoners halsoverkop vertrokken?

Voorlopig heb ik dus nog even geen genoeg van dit soort video’s en staat het bezoeken van een verlaten gebouw momenteel héél hoog op mijn wensenlijstje. Hieronder nog een aantal foto’s van het huis wat ik afgelopen zomer twee keer heb bezocht. Helaas zijn de foto’s niet scherp, omdat het al aardig begon te schemeren.

Iets wat overigens wel ten goede kwam aan het sfeertje daar. De tweede keer bezocht ik het huis op een zonovergoten zomerdag en dan lijkt het opeens meer op een stuk schroot gebouwd van hout en stenen, dan op een mysterieuze plek.

Verlaten huisje, verscholen tussen de bossen

Spinnenwebben genoeg!

Het ziet er bijna gezellig uit

Lichtval door het raam

Verlaten huis in de Biesbosch

Ben jij bekend met de term urbex? Of heb je zelf weleens zo’n plek bezocht?