Nee, het is geen 2017 meer en ja, ik vind jaaroverzichtjes nu eenmaal erg leuk. In de eerste paar dagen van het nieuwe jaar kan dat nog best. Gister besloot ik dat het weer eens tijd was om mijn bloglijstje af te gaan.

Waar ik eerst nooit YouTube keek, maar wel blogs las, is het tegenwoordig écht de omgekeerde wereld. Maar omdat ik die paar blogs die ik nog volg wel bij wil houden, doe ik af en toe even een rondje. Het was maanden geleden…

Op de blog van Kimberley kwam ik de 2017 versie van de Instagram tegen en ja, die moest ik ook even invullen op mijn blog natuurlijk. Ondanks dat ik in het afgelopen jaar regelmatig een lange periode niets met dit sociale netwerk deed, vind ik het nog steeds leuk en ga ik vroeg of laat dan toch weer foto’s posten en liken.

1. Welke foto’s kregen in 2017 de meeste likes?

Ik ontving dit jaar veel minder likes dan in 2016. Om de simpele reden dat ik minder actief ben geweest. Weer een duidelijk bewijs dat het op platforms zoals Instagram, voor het grootste deel draait om hoe populair je bent en niet om de kwaliteit van je foto’s. Ik ben namelijk niet opeens slechtere foto’s gaan maken… Overigens ben ik niet iemand die erg veel waarde hecht aan aantallen likes of volgers.

2. Wat is je allerlaatste geplaatste foto op Instagram in 2017?

Dat was deze, een foto die ik op tweede kerstdag aan het eind van de middag maakte. Het is stom toeval dat het een selfie is, want die plaats ik eigenlijk niet al te veel op Instagram. Accounts die vol staan met selfies, volg ik zelf sowieso ook nooit en ik heb daarnaast niet echt de behoefte om met mezelf te koop te lopen. Af en toe een foto die ik leuk vind, maar zeker niet al te vaak.

3. Wat is de allereerste foto die je in 201 plaatste?

Dat was deze foto, die ik al een paar weken eerder maakte, op 19 december 2016 in Leerdam. Achteraf vind ik deze niet eens zo geweldig, maar minder spectaculaire foto’s moeten er ook zijn!

4. Wat is de allerleukste foto van 2017 waar je zelf op staat?

De termen leukste foto en selfie gaan in mijn geval niet echt samen, maar oké, ik doe een poging. Deze foto van afgelopen zomer vind ik wel stoer en is sowieso heel uniek, aangezien ik nooit op foto’s wil waarop mijn lichaam te zien is.

En überhaupt niet gefotografeerd wil worden. Daarom is deze foto wel bijzonder. Hij is door Martin gemaakt tijdens een autoritje door de Biesbosch. Ik was in een gekke mood en besloot over de reling van de brug te klimmen.

5. Van welke Instagramfoto uit 2017 krijg jij ter plekke heimwee?

Misschien is dat deze wel. Ik verlang nu al naar het voorjaar en de zomer. Naar lange zomeravonden waarop het lang licht is, om na het avondeten spontaan te bedenken dat ik nog een fietsrit wil maken, zoals ik deed op de avond dat ik deze foto maakte. Fietsen is mijn therapie, mijn uitlaatklep, mijn energieboost. Ik doe het ook zeker wel in de wintermaanden, maar toch minder dan anders en ook geen urenlange tochten.

6. Wat is het lekkerste gerecht dat je op Instagram deelde?

Ik maak vaak foto’s van mijn eten, maar deel ze op de één of andere manier zelden op Instagram. Deze geitenkaassalade die ik in december bij Restaurant Metropole in Gorinchem at, is me zeker bijgebleven. Gek genoeg lust ik, sinds ik van de winter ziek was, opeens graag geitenkaas en heb het veel gegeten in 2017. Dit was een krokante versie. Nooit eerder op en een echte smaaksensatie!

7. Wat is de leukste foto die je in 2017 maakte van een huisdier?

Deze foto van Bas, begin september gemaakt op landgoed Mariënwaerdt, vind ik nog altijd heel erg leuk. Het is net een ansichtkaartje zo en Bas zit er mooi bij.

8. Welke foto apps of filters gebruikte jij dit jaar het meest?

Eigenlijk geen enkele. Ik heb begin dit jaar de Aden filter in Instagram gebruikt, maar op de één of andere manier blijk ik die gefilterde foto’s achteraf als ik ze eenmaal op de pc zie, toch minder mooi te vinden.

Op het scherm van m’n iPhone, kan ik niet goed beoordelen of een foto er nu echt mooier van wordt of niet. Vaak vind ik achteraf het origineel beter. Ik bewerk foto’s wel in Lightroom. Meestal vooral basisdingen zoals rechttrekken en verscherpen.

9. Wat is jouw top 5 meest gebruikte hashtags op Instagram?

Voor zover ik weet, is er geen manier om exacte statistieken daarover te krijgen en om alle tags die ik in een jaar heb gebruikt na te lopen, is me iets te veel van het goede. Overigens gebruik ik wel vaak dezelfde hashtags, dus een schatting kan ik sowieso wel doen. Onderstaande tags zullen ongetwijfeld in de top 10 van m’n meest gebruikte staan, zij het in onwillekeurige volgorde. 🙂

#city
#dutch_connextion
#gottalove_a_
#gorinchem
#typicaldutch
#wonderful_places

10. Welke 3 accounts zijn bij jou favoriet?

Ik heb niet per se favoriete accounts eigenlijk. Ik ben sowieso erg selectief met wie of wat ik volg. Momenteel heb ik zelf rond de 1650 volgers, maar zelf volg ik nog geen 300 mensen. Ben toch maar even gaan kijken in mijn volglijstje en heb er toch een paar gevonden die voor mij wel nét wat specialer zijn dan de rest. Dat zijn de accounts een_wasbeer, kitschers en katja_marian.

Wat voor soort accounts volg jij het liefst op Instagram? En volg je mij ook al? 🙂